Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najdlhšia panelová stena za hlavným moderátorským stolom inštalovaná do oblúka meria cez deväť metrov, váži 330 kg a má príkon 3,8 kW. Nova ju využíva šiesty mesiac, nové štúdio plánovala na jesenné voľby.

Sú to najväčšie displejové steny v Českej republike a na Slovensku, a aj v rámci strednej Európy ide o technologický unikát. Nové spravodajské štúdio televízie Nova je vybavené tými najkvalitnejšími LED stenami, ktoré sú v súčasnej dobe k dispozícii. Nechýba medzi nimi ani najväčší zakrivený LED panel v Česku a na Slovensku – viac ako deväťmetrová stena z modulov IF015H-E, už rovnako ako ďalšie displeje v štúdiu dodala spoločnosť Samsung Electronics Czech and Slovak. Spravodajské štúdio Novy nedávno vstúpilo do šiesteho mesiaca fungovania.

„Šesť mesiacov bezchybného fungovania v tak náročnej prevádzke, ako je spravodajské štúdio, ktoré je využívané prakticky neustále, ukazuje na kvalitu riešenia, ktoré Samsung ponúka. Rozsahom a typom použitých LED modulov ide o najväčšiu inštaláciu svojho druhu v Českej republike a na Slovensku,“ konštatuje Petr Ritz, Senior Professional v B2B Sales Managemente spoločnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. Pre Samsung ide o druhú inštaláciu podobného rozsahu na českom trhu, v rámci Európy jeho riešenie využíva hneď niekoľko veľkých televíznych staníc.

„Vlastnej realizácii projektu predchádzal výber architektonického riešenia. Od začiatku sme vedeli, že chceme moderné štúdio s veľkoplošnými LED stenami. V rámci technického tendra sme vybrali LED panely Samsung, pretože dávali najlepší obraz na našich kamerách a majú zrozumiteľné servisné nastavenia,“ hovorí Josef Uher, technický riaditeľ TV Nova.

Desiatky LED modulov konfigurovaných s presnosťou na desatiny milimetra

„Celý projekt sa začal plánovať už v zime 2020/21. Išlo o kompletnú rekonštrukciu celého štúdia a bolo teda potrebné starostlivo koordinovať jednotlivé časti rekonštrukcie. Súčasne bolo nevyhnutné dodržať daný harmonogram, pretože štúdio muselo byť vzhľadom na jesenné voľby v opätovnej prevádzke včas,“ popisuje Jiří Hulík, systémový inžinier spoločnosti AVTG, ktorá zaisťovala inštaláciu a kalibráciu všetkých nových zobrazovacích panelov.

Štúdio tvoria tri balíky panelov: hlavná zostava LED steny „A“ predstavuje spomínanú zaoblenú stenu za hlavným moderátorským stolom Televíznych novín. Na dĺžku meria 9,1 metra a je vysoká 1,6 metra. Tvoria ju jednotlivé moduly, z ktorých sa dajú konfigurovať steny rôznych veľkostí a tvarov. Moduly sú bezrámčekové a nadväzujú na seba tak tesne, že nie je poznať, kde končí jeden a nadväzuje druhý. Stenu tvorí celkom 57 takýchto modulov a každý je vybavený tisíckami a tisíckami pixelov, ktoré sú od seba vzdialené iba 1,5 mm.

Postrannú dotykovú stenu, ktorú spoločnosť AVTG označila ako LED zostavu „B“, tvorí deväť modulov Samsung The Wall IW012A s rozstupom pixelov 1,2 mm a celkovou veľkosťou 2,3 x 1,2 metra. Panel váži 100 kg a pracuje so štandardným príkonom 800 W. Moderátori stenu ovládajú prostredníctvom IR panelu pre dotykové ovládanie.

Z modulov je možné vystavať prakticky akýkoľvek obrazec

Tretiu zostavu LED steny „C“ použila televízia Nova pre druhú scénu štúdia a je určená pre Športové noviny a ďalšie programy. Ide opäť o oblúkovú stenu vytvorenú zo 72 modulov Samsung IF015H-E s rozstupom pixelov 1,5 mm, celkovou dĺžkou 8,6 metra a výškou 2,1 metra. Z celého spravodajského štúdia je táto stena najobjemnejšia, váži úctyhodných 417 kg a pracuje so štandardným príkonom 4,8 kW. Stenu dopĺňajú dva stĺpy z rovnakých modulov s celkovou výškou 2,1 metra a šírkou 0,5 metra, ktoré sú samostatne otočné. Každý váži 23 kg.

Ku všetkým LED stenám sú pripojené LED procesory Samsung S-BOX.

Inštalácia LED stien do spravodajského štúdia televízie Nova bola postupná. „U stien A a C prebiehala zhruba mesiac v nadväznosti na postupnú inštaláciu príslušnej časti dekorácie. Inštalácia steny B prebehla počas 24 hodín. Vzhľadom ku komplikáciám s pandémiou Covid-19 vo výrobnom závode sa stena B inštalovala v noci už počas prevádzky štúdia,“ opisuje nezvyčajný postup Jiří Hulík. Kalibrácia a konfigurácia stien prebiehala s pomocou softvéru spoločnosti Samsung. „Zásadná pre správny výsledok bola aj starostlivá mechanická montáž. Minimálne rozostupy pixelov nedávajú prakticky žiadny priestor pre chybnú alebo nie celkom presnú montáž. Paralelne s prípravou inštalácie prebiehala komunikácia s grafikami TV Nova, ktorí museli pre steny vytvoriť správne rozloženú grafiku,“ dodal Jiří Hulík.

Viac informácií o použitých LED moduloch od spoločnosti Samsung nájdete tu.

Značky: