Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dňa 16.7.2017 vo Washingtone, boli študenti a ich mentori z celého sveta svedkami historického okamihu.

Začal sa prvý ročník FIRST Global Challenge, súťaže v stavbe a ovládaní robotov, ktorej sa zúčastňuje aj slovenská reprezentácia zložená zo žiakov bilinguálneho gymnázia Galileo School v Bratislave.

Prvé svetové robotické hry slávnostne otvoril zakladateľ súťaže, americký filantrop a vynálezca Dean Kamen (vynašiel inzulínovú pumpu, Segway, robotickú protézu Luke Arm, invalidný vozík schopný jazdy po schodoch), ktorý povedal: “Politika svet rozdeľuje a technológie ho pomáhajú spájať. Ak sprístupníme deťom možnosť spolupracovať na rovnakých projektoch, na rovnakom technologickom základe, dokážeme zmeniť svet.” Presne to je náplňou nadácie FIRST – For Recognition of Science and Technology – podporovať záujem študentov o technologické vzdelanie a spoluprácu na odbornom základe.

Slovenský tím je jedným zo 163 tímov z celého sveta, medzi ktorými figuruje napríklad čisto dievčenský team z Afganistanu alebo tím Hope, ktorý bol vytvorený zo sýrskych utečencov žijúcich v USA. Všetky tímy čaká intenzívne zápolenie v hre, v ktorej ich vlastnoručne poskladané roboty majú na ihrisku simulovane vyčistiť prúd rieky od znečistenia a následne sa zachrániť pred povodňou. Roboty musia navzájom spolupracovať, lebo vtedy majú dve aliancie zložené z národných tímov možnosť získať najviac bodov v hre.

“Zápasy” slovenského tímu bude možné sledovať aj naživo na http://first.global/live v týchto časoch (platia pre Bratislavu) – priebežne ho však kontrolujte:

17.7.2017 – 15:48 / 19:16 / 22:48

18.7.2017 – 16:21 / 19:40 / 21:12

Študenti z Galileo School idú na olympiádu do Washingtonu so svojím robotom Vianočka