Hybridné disky sú mŕtve. Nech žije otáčková klasika a SSD. Tá z trhu rozhodne tak skoro nezmizne.

Kým v minulosti mali SSD disky malú kapacitu, dnes už to neplatí. Navyše sa dajú kúpiť za solídne ceny. Zohnať SSD 240 GB disk za  70 EUR je bežné a nepotrebujete hľadať v akciových cenách. To je dôvod, prečo mnohí z nás vymieňajú v počítači klasické disky a dávajú do nich SSD. Do karát nahráva lepšia cena aj v prípade, že chcete SSD disk ako externý disk.

Ako zvýšiť kapacitu?

Problém, s ktorým sa musia vyrovnať výrobcovia SSD diskov. Aktuálne sa dostali na hranicu na veľkosť 15 nanometrov. To je veľkosť, o ktorej sa hovorí, že sa nedá podliezť. Platia tu fyzikálne limity veľkosti atómov daných prvkov, kremíku najmä. Riešením by mohlo byť použitie viacvrstvovej technológie. Resp. viac-násobne vrtstvovej než v minulosti. WD ju má vo všetkých produktoch a hovoríme o 64-vrstvovej 3D NAND technológie.

Prechodom na 3D sa zvýšila aj odolnosť. Kedysi bola životnosť zapísaných 400 TB, dnes firma hovorí o hodnote 500 TB zapísaných dát. Zvýšila sa aj stredná doba medzi poruchami a tá je aktuálne 1,75 milión hodín. V praxi WD uvádza, že stredná záťaž je zhruba 20 GB za deň. Podľa firmy bežný používateľ zapíše 10 GB za deň. To znamená, že disky vydržia aj v stredne ťažkých podmienkach desiatky rokov.

Wester Digital hovorí, že maximálna kapacita 3D NAND je 2 TB a to sa dá umiestniť do čipu s výškou 1,5 mm.

WD má tri hlavné série SSD diskov:

WD Green – disky vhodné pre bežných používateľov. Zameranie je na veľmi dobrú cenu. Rýchlosťami uspokoja každého používateľa na doma, ktorý chce zrýchliť počítač

WD Blue – vysoký výkon, najlepšie rýchlosti v segmente SSD

WD Black – super výkonné disky vhodné pre biznis segment

Výrobca sa zameriava aj na otáčkové pevné disky, ktoré musiac pracovať v prostredí, kde je riziko vibrácií. Na to je určená séria WD RedWD Red Pro. To sú disky určené do NAS. V prvom prípade je táto funkcia integrovaná softvérovo. Verzia Pro má snímač vibrácií na hardvérovej úrovni. Takisto je rýchlejší a dosahuje rýchlosti tesne nad 200 MB/s.

V prípade, že máte kamerový systém a chcete do rekordéra veľký disk určený na nepretržitých hod, je tu séria WD Purple.

Predstavenie noviniek je súčasťou konferencie WESTech Dealers Day 2018, Nový Smokovec

Prečítajte si aj:

Máte kam ukladať svoje dáta? Western Digital a SanDisk ukázal svoje zariadenia

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.