Aj tak boli tolerované dlhú dobu.

Spoločnosť Nintendo sa rozhodla zabojovať proti nelegálnemu šíreniu ich hier. Serverov na sťahovanie tzv. ROM (prípadne) obrazov je neúrekom a s mnohými ste sa možno stretli aj vy.

Po súdnom procese, ktorý sa odohral minulý mesiac ukončia svoju činnosť weby EmuParadiseTheISOZone. Niektoré sú ešte stále funkčné, no napríklad LoveRETRO.co už neposkytuje na svojom webe žiadny obsah. EmuParadise tak po 18 rokoch svojej existencie končí.

LoveRETRO zobrazuje už len takéto hlásenie

Japonský gigant sa totiž zameral na niekoľko webových stránok, ktoré mu, ako tvrdí, spôsobujú finančné škody. Svoju sťažnosť podal na federálnom súde v Arizone za porušenie autorských práv a ochrannej známky.

Firmy doteraz zápasili s tým, že nebolo možné zreteľne preukázať, o aké škody prichádzali. Je to podobný prípad ako vo filmovom priemysle. To, že si ľudia film stiahnu, neznamená, že si ho pozrú. Už vôbec to tiež neznamená, že naň pôjdu do kina alebo si ho kúpia na DVD.

Firmy tieto praktiky pochopiteľne netolerovali, stále ide o krádež. Ak niečo ukradnete, výhovorka, že ste to nepoužili, patrí na detské ihrisko. Určite nie do sveta, kde je potrebné dodržiavať autorské zákony.

Aj to je dôvod, prečo webové stránky na sťahovanie ROM hier prežili tak dlhú dobu. Doba však pokročila a súdy ako aj legislatíva všetkých krajín sa musí venovať digitálnemu obsahu a duševnému vlastníctvu viac, ako kedykoľvek pred tým.

To znamená, že do budúcna je predpoklad ľahšej vymožiteľnosti práva. S týmito tvrdeniami oznamuje na svojej stránke práve server TheISOZone. Či už po rúškom vlastného svedomia alebo nátlaku právnikov, rozhodol sa, ako tvrdí, „pohnúť sa ďalej“. TheISOZone by sa tak mohlo stať Spotify na požičiavanie retro hier.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

 

 

 

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.