Pred pár rokmi, vždy keď niekto spomenul hranie hier na počítači, som si predstavil vždy namakanú mašinu s high-end grafikou, hromadou RAM a silným procesorom. Avšak veci sa menia a hry sa dostávajú aj na Linux, vďaka ktorému je možné hrať rovnaké hry s nižším nárokom na hardvér.

Vďaka spoločnému úsiliu výrobcov hardvéru, vývojárov Linuxu a herných štúdií sa stále viac hier objavuje aj na operačný systém Linux. Len v roku 2016 bolo vydaných 1000 hier na Steame s podporou Linuxu.

Posledných pár rokov pracuje aj Intel Open Source Technology Center na ich vlastnej linuxovej distribúcii s názvom Clear Linux, ktorá ma podať čo najlepšiu podporu pre hardvér od Intelu. Doteraz boli zameraní iba pracovné stanice a servery, no vývojári v súčasnosti pracujú aj na podpore pre Steam.

Nasvedčuje tomu aj tweet vývojára z Intelu, ktorý zverejnil screenshot, kde je vidieť Steam na Clear Linuxe:

Clear Linux má najnovší Mesa stack, ktorý obsahuje ovládače Vulkan. Vzhľadom k tomu, že je táto distribúcia vyladená na hardvér od Intelu, chýbajú proprietárne ovládače Nvidia, a taktiež si nie sú funkčné ani ovládače na ATI. Vyzerá to tak, že táto distribúcia bude vhodná najmä na hranie menej náročných hier, ktoré nevyžadujú high-end grafiku.

Ale je viac než možné, že časom budú pridané aj ovládače pre už spomínanú Nvidiu a ATI. Každopádne je táto distribúcia zaujímavý počin.

Zdroj: fossbytes.com / clearlinux.org

Značky: