Sieť SmartCity je určená pre podporu riadenia inteligentných miest.

Operátor Antik spustil projekt SmartCity. Aktuálne ním pokrýva 25 miest a stovky okolitých obcí po celom Slovensku vrátane Bratislavy a Košíc. SmartCity sieť komunikuje pomocou protokolu LoRaWAN v pásme 868 MHz a je určená mestám, vlastníkom nehnuteľností, prevádzkovateľom distribučných sietí či správcovským spoločnostiam pre rýchlejší a lacnejší zber údajov. Testovanie tejto siete bolo ohlásené pred rokom, dnes ju Antik spustil do ostrej prevádzky.

Sieť SmartCity sa môže v praxi využiť na riadenie statickej či dynamickej dopravy, k vytvoreniu bezpečnejšieho prostredia či pre zber údajov z meracích zariadení. Antik spolu s predstavením siete ukázal aj vysielacie zariadenia a prvé senzory, ktoré sám vyrobil. Parkovací senzor dokáže fungovať 10 rokov bez nutnosti výmeny batérie a informuje o dostupnosti parkovacieho miesta. Senzor aktuálnej polohy upozorní na pohyb objektu, ktorý by mal byť neustále statický a na jednom mieste. Senzor naplnenosti smetných nádob upozorní na plný smetný kôš atď.

Aktuálne pokrytie siete SmartCity a dotačný plán Antiku

Ponúkne dotácie

Operátor tiež pripravil dotačný plán, ktorým chce pomôcť naštartovať inteligentné zmeny v mestách a obciach Slovenska. Tento plán znižuje potrebné štartovacie náklady obce na ich vlastné projekty inteligentných miest v maximálnej možnej miere a Antik tiež väčšine záujemcov poskytne prevádzku siete bezplatne. Zariadenia či technická pomoc vývojárom bude dostupná za dotované jednorazové poplatky.

Obce a mestá, ktoré ešte nie sú v pokrytí, sa môžu prihlásiť pomocou stránky www.antik.sk/samospravy a získať vysielače bezplatne na základe vyhodnotenia projektu a polohy Antikom. Ktokoľvek iný si môže zakúpiť vysielač za zníženú cenu 500 eur.

Prvé senzory pre SmartCity priamo od Antiku a špeciálny merač, pomocou ktorého sa dá zistiť dostupnosť SmartCity siete kdekoľvek na Slovensku

Prečítajte si aj:

Antik umiestni v Košiciach 800 bikesharing bicyklov. Môžete ich využiť aj zadarmo a vrátiť, kde chcete v rámci mesta

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit