Telekomunikačný operátor ANTIK prinesie do metropoly Východu 800 bicyklov a unikátny flexibilný systém prenájmu. Prvá polhodina prenájmu v hraniciach mesta bude úplne zadarmo, prvá hodina za euro a mesiac prenájmu vyjde na 10 euro. V historickom centre bude navyše k dispozícii aj 25 elektro bicyklov.

Najväčší poskytovateľ telekomunikačných služieb na východe Slovenska predstavil v minulom týždni mestu Košice svoj návrh riešenia požičiavania bicyklov na území mesta, tzv. bikesharing. V prvej etape investuje viac ako 600 tisíc euro do nákupu 800 špeciálne navrhnutých bicyklov, celkovo ich plánuje nasadiť viac ako 2000. Služba Antik CityBike je postavená na masovej dostupnosti tejto formy hromadnej dopravy, keď umožňuje používateľom prevziať a odovzdať bicykel kdekoľvek v hraniciach mesta a nevyžaduje vrátenie na pevne definovaných stanoviskách. O premiestnenie na viac ako 100 tzv. soft-stanovísk sa následne postará servisná služba. Pritom aplikácia v smartfóne občanovi vyhľadá najbližší voľný bicykel podľa aktuálnej polohy, rezervuje ho a umožní zaplatiť predplatné. Bicykel je možné vrátiť priamo na mieste ukončenia jazdy bez hľadania stanoviska.

Bikesharing chápeme podobne ako výstavbu našej optickej siete v Košiciach v minulých rokoch ako investíciu s dlhodobou návratnosťou, ktorou zároveň splácame dlhoročnú lojalitu Košičanov k našim službám s cieľom odľahčiť iné formy dopravy,“ vysvetľuje Igor Kolla, generálny riaditeľ Antik Telecom. „Dôkladne sme študovali systémy požičiavania v svetových aj regionálnych metropolách a pripravili sme systém, ktorý zabezpečí pohodlnú dostupnosť bicykla kedykoľvek ho občan bude potrebovať. Len veľký objem v kombinácii s inteligentným softvérom pre alokáciu bicyklov dokáže zabezpečiť, aby sa cestujúci na bicykel mohli spoľahnúť a mohli ho zvážiť ako trvalú alternatívnu formu miestnej prepravy.

Antik CityBike ponúka modernú formu bikesharingu s vysokou dostupnosťou bicyklov a výhodným spoplatnením pre občasné používanie – 30 minút každých 24 hodín bezplatne, s ďalším zvýhodnením pre používateľov Mestskej Karty a klientov Antiku, ktorí získajú až 45 minút denne zadarmo. Dlhodobé používanie pre občanov mesta je podporované nízkym mesačným poplatkom 10 euro. Jednorázový vratný depozit je 50 euro. Navrhované bicykle sú špeciálne modely vyvinuté na mieru použitia v automatizovanom požičiavaní, majú odolnú kostru, jednoduchú údržbu, a sú trvalo monitorované satelitným systémom.

Investícia počíta aj s 200 stojanmi na bicykle, ktoré Antik bezplatne ponúka verejným inštitúciám aj vlastníkom komerčných nehnuteľností, ktorí budú mať záujem o lepší komfort pre svojich klientov. Najbližší bicykel zobrazí klientovi aplikácia pre iOS a Android. Projekt očakáva participáciu mesta vo výške 50 tisíc euro ročne a komunikačnú podporu pri organizácii statickej dopravy.

Antik Telecom použil pre projekt bikesharingu odborné skúsenosti Institute for Transport and Development Policy z New Yorku, ktorý dlhodobo analyzoval najúspešnejšie modely bikesharingu pre celom svete.

Značky: