Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pri príležitosti konferencie Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva 2023, na ktorej vystúpil v rámci diskusie generálny riaditeľ a predseda predstavenstva NDS Vladimír Jacko, prinášame prezentované stanovisko k aktuálnej situácii na stavebnom trhu:

„Z jedného účtu vyberáme peniaze na všetky tieto stavebné aktivity. Ja by som bol rád, keby som staval. Ale keď mám limitovaný budget, tak neviem použiť peniaze na všetko. My vždy len lavírujeme v aktivitách – kde, čo, kedy, v akom termíne posunieme – aby sme boli schopní ustáť tento trh. Preto by som bol rád, keby sme si ako odborníci sadli za okrúhly stôl. V Českej republike majú na takéto stavby vyčlenených 2,5 % HDP. Tak si povedzme, prečo u nás je to 0,8 %. Ceny idú hore, ja neviem z toho istého balíka, keď boli ceny nižšie pred dvoma rokmi, stavať dnes. To znamená, že my musíme zvýšiť financovanie stavieb.

V 70. rokoch, keď spojené štáty mali silnú ekonomickú krízu, tak začali investovať do diaľnic medzi štátmi Spojených štátov amerických a rozprúdili tak ekonomiku. My ešte vždy nechápeme príslovie, že kde je cesta, tam je život – na to zabúdame. Jednoducho, teraz je ten správny čas, kedy by sme sa nemali limitovať 0,8 % HDP. Je potrebné, aby štát posunul peniaze tam, kde majú ísť, aby sme rozprúdili peniaze v stavebníctve.“

Značky: