Čistenie notebooku, počítača, monitorov, TV, klávesníc a ďalších zariadení nie je náročná úloha. Treba na to nejaké tie znalosti, hlavne sedliacky rozum a najmä používať vhodné prípravky. Tu je pár tipov, ako sa o svoje zariadenia dobre postarať. Slúžia vám predsa každý deň.

Čistenie za behu má svoje čaro a adrenalínový nádych. Zariadenia ale vždy radšej pred čistením vypnite.
Údržba monitora vyžaduje iný prípravok a postupy ako čistenie klávesnice. Treba si dať pozor, aby ste prípravkom na čistenie a dezinfekciu periférií nečistili aj LCD obrazovky. Stále môžete použiť to najjednoduchšie – utierku z mikrovlákna. Nie papierovú vreckovku, ktorá je asi najčastejšie po ruke. Aj vlhká handrička na okuliare dobre poslúži pri čistení displeja. Najmä ak máte dotykový displej, budete ho musieť udržiavať častejšie. A na klávesnici sa podľa prieskumov nachádza viac baktérií, ako na WC doske.

Čistejšie notebooky

O tieto zariadenia sa treba starať čo najčastejšie. Netreba to preháňať a každú hodinu pretierať klávesnicu. Zacapkaný displej na notebooku bude menej obťažovať, obraz totiž zhoršujú pevné čiastočky prachu alebo špiny. Keď už nerozoznáte, či je v textovom dokumente bodka alebo čiarka, treba displej vyčistiť. Práve takéto špinky spôsobujú nepohodlie pri práci. Rovnako ako šmuhy na okuliaroch. Notebooky sú zariadenia, ktoré používame v rôznych prostrediach a rýchlejšie sa môžu zničiť alebo znečisťovať a tým klesá ich celková životnosť.

Obliaty notebook

To je najťažší prípad, ktorý je treba čo najskôr zaniesť do servisu. Niekedy je však náhodné poliatie menšieho rozsahu a bude stačiť notebook poutierať a nechať dobre vyschnúť. V tomto prípade môžete použiť utierky s vysokou savosťou. Nie sú síce primárne určené na tento typ starostlivosti o notebook, ale prídu vhod.

Usadený prach a nečistoty

Toto je niečo, čo postupne znižuje životnosť notebooku. Usadený prach na komponentoch môže zapríčiňovať korózie v súvislosti s vplyvom zadržanej vlhkosti, takisto aj zahrievanie notebooku alebo bežného počítača. Čistenie je možné niekoľkými spôsobmi. Hrubé nečistoty, teda nielen prach, ale aj smietky z pečiva, lupiny alebo iné menšie častice odstránite pomerne ľahko.

Otočte notebook klávesnicou nadol a po zadnej strane zľahka poklepte. Smietky vypadnú. Nie všetky, ostatným bude treba pomôcť. Na výber je niekoľko postupov. Použiť sa dá aj vysávač. Tu však treba najviac opatrnosti. Použite ho len vtedy, ak máte možnosť regulovať jeho výkon. Ľahko sa vám totiž stane, že si vytrhnete klávesy a budete ich potom musieť hľadať vo vrecku vysávača. Riskujete aj poškodenie plastových úchytov na klávesy.

Mnohé prípravky majú antibakteriálnu zložku. Ruky si umývame, komponenty nie. Použite špeciálne prípravky.
Najviac nečistôt budete mať v časti klávesnice. Jemný prach zase v rebrovaní na boku alebo na zadnej hrane vo výduchu ventilátora.

V tomto prípade treba mať notebook jednoznačne vo vypnutom stave. Vysávaním ventilátora ho roztočíte, a to do opačnej strany, než sa bežne točí. Vyskúšali sme vysávať notebook v zapnutom stave (aby ste vy nemuseli 😊) a ventilátor sa vtedy asi na sekundu zastaví. Čiže vysávaním vzduchu ho spomalíte až do zastavenia a začne sa točiť v opačnom smere. To nie je vhodné pre ventilátor ani pre procesor. V prípade, že čistíte stolný počítač, je vhodné strčiť medzi jeho lopatky ceruzku alebo iný predmet. Nebudete ho tak zbytočne roztáčať, možno niekedy až nad jeho limit.

Vysávač je najmenej bezpečný spôsob, avšak pri notebookoch na výber veľmi nemáte. Otvorením by ste prišli o záruku a otvárať prenosné počítače svojpomocne nemusí vždy dopadnúť dobre. Boli by ste prekvapení, koľko prachu sa dostane do prenosných počítačov.

Na porty je takisto vhodné používať vysávač. Takisto pri najnižšom výkone a nie z priamej vzdialenosti. Pokojne si nechajte tri centimetre odstup od daného portu. Odsávanie vzduchu kombinujte so štetcom, prípadne najmäkšou zubnou kefkou. Prípravky so stlačeným vzduchom nie sú na čistenie portov vhodné. Mohli by ste nečistoty „zafúkať“ ešte hlbšie. Kefka alebo štetec je vhodná na jemné očistenie reproduktorových mriežok. Pozor, tu však riskujete zatlačenie nečistôt ešte hlbšie. V tomto prípade je niekedy menej čistenia lepšie.

Vhodným pomocníkom na prečistenie klávesnice sú napríklad nami použité vlhké utierky na dezinfekciu klávesníc. Odstránenie prachu zníži hlučnosť počítača, zvýši jeho životnosť a vo výraznej miere eliminuje prehrievanie.

Obrazovka

Táto súčasť je náchylnejšia na poškodenie. Definitívne neodporúčame používať papierové vreckovky, pokiaľ nemusíte, tak ani kuchynské utierky. Celkom isto vaše displeje poškriabu. A najmä pozor na roztoky. Mohli by poškodiť váš televízor alebo displej notebooku. Treba si vopred pozrieť a dať pozor, ktorý roztok alebo pena je určená na priame čistenie obrazoviek a ktoré z nich zase na plastové súčasti, napríklad kryty monitorov alebo tlačiarní.

Vyskúšali sme utieranie na sucho špecializovanou handričkou z mikrovlákna. Výsledok bol síce poznať, no bez špeciálneho prípravku sme mastnoty viac rozmazávali, ako čistili. To dobre poznáte z okuliarov. Preto je vhodné nastriekať priamo na displej alebo handričku roztok na čistenie a tým utrieť celú plochu. Handričky môžete použiť jednorazové alebo látkové. Tie látkové sa dajú bez problémov oprať. Na displejoch nezanechávajú vlákno. Takisto si treba dať pozor na čistiace utierky. Niektoré sú vhodné na plasty, typicky periférne príslušenstvo a iné sú vhodné na monitory. Keď si ich pomýlite, zväčša sa nestane nič, avšak predsa len je vhodné ich použiť správne. Antistatický efekt sa vám viac zíde na monitore ako na klávesnici.

Ako často?

Klávesnicu môžete čistiť raz za pár dní. Samozrejme, je na vás, ako často ju budete udržiavať. Rovnako to platí aj pre displej, najmä ten dotykový. Ten môžete niekedy čistiť niekoľkokrát za deň a stále bude ucapkaný. Do portov zbytočne nestrkajte nič, čo tam byť nemá a najmä pozor na rôzne roztoky.

Celkovo liehom alebo čistou vodkou nič nepokazíte, pokiaľ s nimi nebudete čistiť obrazovky. Rýchlo sa vyparujú a tieto kvapaliny a prchavé látky sú vhodné na čistenie konektorov a plastových častí. Občas s nimi môžete pretrieť káble. Z bieleho zíde viditeľné zažltnutie a budú vyzerať o niečo novšie. Na toto je dobrý aj technický benzín, dlho sa ale vetrá a extra rýchlo vám vysuší pokožku na prstoch. Vysávanie nie je potrebné robiť každý deň, ani týždeň. Tento typ údržby postačí vykonať s odstupom niekoľkých mesiacov.

Čistiace prípravky

D-Clean Mikrofázová utierka – Rozmery 40 × 40 cm sú vhodné na čistenie notebookov aj TV. Dá sa použiť na suché i vlhké čistenie. Naniesť môžete špecializovaný roztok. Pri použití čistej vody utierku poriadne vyžmýkajte. Dá sa prať v práčke a má rýchlu savosť. Cena: 4,76 €

Roline Allround Cleaner – Penový čistič v spreji s objemom 500 ml a obsahom alkoholu. Je vhodný na plastové a kovové povrchy ako aj obrazovky. Je antistatický, nevodivý a s jemnou vôňou. Tým, že je to pena, odporúčame použiť s utierkou. Cena: 21,19 €

D-Clean Plastic Cleaner – Čistiaci roztok na plasty, ktorý sa dá použiť s vyššie uvedenou utierkou. Vhodné na tlačiarne, klávesnice, myši a iné plastové povrchy. Vytvára antistatický povrch a roztok je aj parfumovaný. Objem 250 ml. Cena: 3,48 €

D-Clean Screen Cleaner – Čistiaci roztok na obrazovky. Dá sa použiť aj na čistenie zrkadiel a optických súčastí, napríklad objektívov. Odstraňuje mastnoty a odtlačky. S antistatickým efektom. Cena: 3,86 €

Roline Dezinfekčné utierky – 100 ks vlhkých utierok vhodných na plastové povrchy. Typicky s nimi môžete čistiť klávesnicu, touchpady, tlačiarne atď. Avšak nevhodné na čistenie displejov. Cena: 6,40 €

D-Clean Spray Duster – Stlačený plyn na čistenie nečistôt z klávesníc, vhodný ako doplnok pre čistenie výduchov ventilátora. Dodržte vzdialenosť aspoň 10 cm. Dá sa použiť na prečistenie optických mechaník, fotoaparátov a ďalšej techniky. Odporúčame stláčať krátko a s odstupmi. Cena: 4,76 €

Roline The PC Cleaning Kit – Ideálna súprava na čistenie monitorov a klávesníc. Roztok s objemom 125 ml je určený na čistenie obrazoviek. Balenie obsahuje špongiu s dvomi vrstvami povrchu. Modrá časť na nanesenie roztoku, žltá na doleštenie a utretie od kvapaliny. V balení sú aj suché utierky, na ktoré môžete nastriekať roztok. Penový čistič klávesnice s výbežkami je určený na prebehnutie pomedzi klávesy. Vhodný na bežné aj notebookové klávesnice. Na ťažko prístupné nečistoty môžete použiť špachtľu s malou špongiou na konci. Cena: 7,82 €

Verdikt

Notebooky, na nich klávesnice, smartfóny a iné zariadenia používame každý deň. Občas by sme ich mali očistiť. Robíme to všetci, no zotretie špagetovej omáčky z oprskaných klávesov nie je ten pravý servis údržby. Notebook a rovnako tak aj iné komponenty, vám vydrží dlhšie, bez prehrievania, bez pokazených klávesov, keď ich budete čistiť. Našimi prípravkami môžete čistiť telo a displej smartfónu. Nezabudnite na tlačiareň alebo kopírku v kancelárii. Pravdepodobne ste ju nikdy neutierali a špiny je tam viac ako voľným okom uvidíte. Ako sami vidíte, prípravky sú naozaj lacné a aj tie drahšie za cenu viac ako 7 € vydržia týždne až mesiace. Odporúčame ich, vo výsledku budú zanedbateľnou položkou.

Zapožičal: Kabel.sk

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.