Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do diskusií o AI je potrebné zahrnúť čo najširšie spektrum hlasov, keďže ide aj o spoločenský, nielen technologický fenomén. Povedal to štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Ivan Ivančin, ktorý sa zúčastnil výročného stretnutia Global Strategy Group (GSG) Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v Paríži.

Dodal, že „umelá inteligencia je neoddeliteľnou súčasťou budúcnosti, no jej vývoj musí byť sprevádzaný zodpovednosťou a transparentnosťou. Kľúčom k úspechu je otvorený a inkluzívny prístup, ktorý zahŕňa nielen technológie, ale aj etiku, bezpečnosť a sociálnu súdržnosť. Len tak dokážeme maximalizovať jej prínos pre celú spoločnosť a minimalizovať možné riziká.“

Stretnutie sa zameralo na kľúčové globálne výzvy a príležitosti, pričom hlavnými témami diskusií boli inovácie v oblasti umelej inteligencie (AI) v kontexte globálnej dynamiky moci. Poskytlo jedinečnú príležitosť na výmenu názorov medzi politickými lídrami a odborníkmi na tému umelej inteligencie a jej potenciálnych vplyvov na globálne hospodárstvo a spoločnosť.

OECD pripravilo predpovede štyroch možných scenárov budúceho vývoja AI. Prvým bol opatrný a kontrolovaný scenár, v ktorom pokročilé ekonomiky dohliadajú na bezpečnosť a zodpovedné využívanie AI, ale zároveň obmedzujú prístup k technológiám pre ostatné krajiny. Druhým scenárom bol rýchly a nekompromisný scenár, v ktorom sa AI rýchlo rozširuje, čo vedie k inovačnému boomu, avšak aj k nedostatočnej regulácii a zásadným zmenám na trhu práce.

Ďalší scenár s nečakanými následkami popisuje preteky medzi vládami o vývoj AI, ktoré vedú k zanedbávaniu bezpečnosti a zvyšujú riziko škôd pre spoločnosť. Posledným scenárom bola inkluzívna správa a spoločná prosperita, ktorá sa zameriava na ľudsky orientovaný prístup k AI. Tento prístup má podporiť prelomový pokrok v dosahovaní cieľov udržateľného rozvoja, pričom všetky zúčastnené strany sú zapojené do riadenia.

Účastníci podujatia diskutovali v sérii workshopov, ako sa na jednotlivé scenáre pripraviť a maximalizovať prínos AI pre ľudstvo. Účasť Slovenska na stretnutí OECD GSG potvrdzuje záväzok prispievať k medzinárodnému dialógu o riešení globálnych výziev a hľadaní inovatívnych riešení pre udržateľný rozvoj, a to aj prostredníctvom aktívneho využívania najnovších technologických trendov, ako je AI.

Stretnutie sa zameralo na kľúčové globálne výzvy a príležitosti, pričom hlavnými témami diskusií boli inovácie v oblasti umelej inteligencie (AI) v kontexte globálnej dynamiky moci.

Značky: