Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Elektronická komunikácia a mobilné aplikácie nám zjednodušujú život v práci aj v súkromí.

Vďaka nim môžeme vymeniť chodenie po úradoch za vyplnenie žiadostí prostredníctvom telefónu. Tak si aj stavbári v Nemecku môžu dôležité daňové či sociálne záležitosti vyriešiť prostredníctvom odbornej konzultantskej spoločnosti zo Slovenska – mailom alebo cez mobil.

Efektívna online spolupráca s odborníkom

Keď sa rozhodnete odísť za prácou do Nemecka, riešite mnoho organizačných, ale aj pracovno-právnych záležitostí. Daňové povinnosti či sociálne výhody začnete vnímať až tam.

Nič nie je stratené. Ani pre stavbárov. Jednoducho a na diaľku sa spoja s odborným konzultantom zo Slovenska, ktorý ich usmerní a mnohé vybaví za nich – práve vďaka elektronickej forme komunikácie. S čím stavbárom pomôže expert na nemecké dane zo Slovenska?

Stavebná zrážková daň (Bauabzugsteuer)

V Nemecku platí aj pre Slovákov stavebná zrážková daň (Bauabzugsteuer) vo výške 15 % z hrubého príjmu.

V praxi to znamená, že váš zamestnávateľ vám vyplatí len 85 % z vašej faktúry, pokiaľ nemáte vybavený ďalší dokument, takzvaný Freistellung.

Dobrou správou je, že po skončení kalendárneho roku môžete vo vybraných prípadoch požiadať o vrátenie stavebnej zrážkovej dane. V spolupráci so skúseným expertom ju získate späť rýchlo, jednoducho a do posledného centa.

Výpočet daneZdroj: elements.envato.com
Výpočet dane

Oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane (Freistellung)

Dôležitým dokumentom, ktorý potrebujú slovenskí stavbári v Nemecku, je oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane, teda Freistellung alebo Freistellungbescheinigung.

Vďaka nemu budete dostávať 100 % svojich zárobkov už od prvej faktúry. Ak si ho nestihnete vybaviť, pokiaľ budete ešte na Slovensku, môžete ho vybavovať súčasne s vašou prácou na stavbe v Nemecku.

Stačí, keď vyplníte žiadosť elektronicky, priložíte potrebné dokumenty a zašlete to všetko odborníkovi na nemecké dane. Potom už len čakáte na úspešne vybavený Freistellung.

Ďalšie možnosti online spolupráce

Ešte prv, ako si začnete vybavovať Freistellung, potrebujete nemecké daňové číslo (Steuernummer). Aké doklady k tomu priložiť? Kde ich zaslať? To je opäť parketa pre slovenského poradcu.

Vybavením Freistellung však nemusia povinnosti stavbára v Nemecku končiť. Možno budete potrebovať potvrdenie od nemeckej remeselnej komory, nahlásenie zamestnancov na colný úrad alebo do nemeckého dovolenkového fondu. Vyplňte online žiadosť ešte dnes a nechajte to zariadiť profesionálmi s dlhoročnou praxou.

Mať pod kontrolou dane, vrátenie daní zo zahraničia, rodinné prídavky a ďalšie podstatné administratívne úkony je veľkou výhodou – ešte viac, keď vám stačí niekoľko klikov alebo online konzultácií.

Online konzultáciaZdroj: elements.envato.com
Online konzultácia