Funkcia Steam Family nahrádza doterajšie služby Family Sharing a Family View.

Ponúkne vytvorenie rodinnej skupiny, do ktorej môžete pozvať až 5 členov. Rodinu môžete spravovať z aplikácie Steam, mobilného zariadenia alebo cez webový prehliadač. Rodinné zdieľanie umožní prístup k zdieľaným hrám, ktoré vlastnia členovia vašej rodiny.

Používatelia, ktorí túto funkciu využijú, budú mať v ľavom stĺpci zobrazenú novú sekciu hier s názvom rodinná knižnica. Nejde o prenos vlastníctva hier alebo aplikácií. Tie si stále zachováte v rámci svojho účtu. Upozorňujeme, že klient prestal podporovať staršie verzie Windows.

Ako sa budú zdieľať hry?

Rodinné zdieľanie umožňuje zahrať si hry, ktoré majú ostatní členovia vašej skupiny, a to aj v prípade, že sú online alebo sa už hrajú inú hru. Ďalšou možnosťou je hranie hier súčasne, no potrebujete na to toľko kópií, koľko hráčov sa bude chcieť hrať naraz. V čom je teda výhoda?

Pointou je práve zdieľanie medzi používateľmi, ktorí danú hru nemajú. Ak totiž 2 členovia za zdieľajú rovnakú hru, môžu si ju zahrať iní 2 členovia, aj keď sa nenachádza priamo v knižnici ich účtu. Vývojári hier budú môcť z technických alebo iných dôvodov funkciu zakázať a obchod bude ponúkať informáciu, či konkrétna hra takéto zdieľanie podporuje.

Rodičovská kontrola

Zoberme si typickú situáciu, kedy si rodič kupuje hry, aby mal prehľad o výdavkoch a o hrách, ktoré sa budú nachádzať v knižnici. Následne by chcel niektoré z hier zazdieľať svojim deťom. Týmto krokom získa kontrolu nad tým, ktoré hry sa deti budú môcť hrávať. Tiež môže uplatniť obmedzenia, aby deti netrávili príliš dlhý čas hraním. Rodič bude môcť schvaľovať alebo zamietať žiadosti detí o hranie konkrétnych hier.

Detské účty dostanú možnosť nakupovať hry podľa vlastného uváženia, no budú podliehať schváleniu dospelého človeka v rodinnom účte. Deti si budú môcť naplniť nákupný košík podľa ich predstáv a rodič daný nákup schváli. Následne budú hry priamo pridané na účet dieťaťa.

steam families betaZdroj: Steam

Beta verzia

Integrovanie funkcie Steam Families je len v beta verzii. Na aktiváciu klienta do beta verzie prejdite do menu – Steam – Nastavení – Účast na beta verzii klienta a z rozbaľovacieho zoznamu vyberte položku Steam Families Beta.

steam families betaZdroj: Steam

Zdroj: Steam

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.