Znie to veľmi nepravdepodobne, že by spoločnosť Apple niečo takéto dopustila, ale je to skutočne tak. Talianska spoločnosť  „Steve Jobs“ vznikla so zámerom vyrábať elektroniku

Po dlhých rokoch súdnych sporov sa dvojici vynaliezavých bratov z talianska podarilo obhájiť názov a logo svojej spoločnosti – Steve Jobs. Odklepol im to súd, pričom s tým Apple (zatiaľ) nevie nič viac spraviť.

Steve Jobs – Zakladateľ spoločnosti Apple

Celé to začalo v roku 2012, kedy si bratia Vincenzo a Giacomo Barbato zaregistrovali ochrannú známku – Steve Jobs a logo v tvare písmena „J“ s lístkom na vrchu. Registrácia prebehla pomerne hladko a ÚHVT (Európsky úrad pre harmonizáciu vnútorného trhu – známky a dizajny) vydal talianskej spoločnosti certifikát o oficiálnej registrácii tejto značky. Nezostalo to však iba v Európe a vynaliezaví bratia zaregistrovali túto značku po celom svete. Ochranná známka bola zaregistrovaná viackrát a s rôznymi odlišnosťami, aby sa vyhli prípadným komplikáciám, ktoré sa, samozrejme, dostavili.

Logo z písmena „J“ pripomína premyslene orezané nahryznuté jablko a s názvom, Steve Jobs, pod ním neevokuje nič iné, ako samotnú spoločnosť Apple. Najviac nás však prekvapuje to, že spoločnosť Apple nedala nikdy a nikde registrovať ochrannú známku, resp. meno svojho zakladateľa. Tým pádom nemohla spoločnosť Apple právne napadnúť samotný názov talianskej spoločnosti, ale zamerali sa výhradne na logo, ktoré z časti pripomína nahryznuté jablko.

Oficiálny certifikát názvu a loga spoločnosti Steve Jobs

Vincenzo a Giacomo Barbato sa živili dizajnom a návrhom oblečenia pre iné spoločnosti, pričom sa jedného dňa rozhodli, že chcú vytvoriť niečo vlastné a špecifické. Z pohľadu unikátnosti im prišiel tento názov ako jedinečný, čomu sa vôbec nečudujeme. Táto spoločnosť však nevznikla preto, aby bratia donekonečna vyrábali rifle s ceduľkou „Steve Jobs“, ale preto, lebo chcú pod týmto názvom vyrábať elektroniku.

Áno, presne ako čítate, elektroniku s názvom Steve Jobs a štylizovaným písmenom „J“ s lístkom navrchu. Zaujímavé! Bratia však uvádzajú, že zakladateľa spoločnosti Apple rešpektujú a zakladajú si na jeho špecifickej osobnosti a víziách. Ako uviedli pre taliansky Business Insider – „nemáme v pláne vyrábať lacnú a nekvalitnú elektroniku, ale špičkové zariadenia“. Už teraz sa tešíme na prvý smartfón s názvom „Steve Jobs“, s operačným systémom Andriod, ktorý bude ležať na pultoch predajní vedľa iPhonu. Subjektívne sa mi táto predstava veľmi nepozdáva a toto ikonické meno malo zostať zachované pre Apple.

Späť k súdu. Flotila špičkových právnikov zastupujúcich Apple sa zamerala na logo „J“, pričom tvrdili, že z časti pripomína ovocie (jablko) a na vrchu má lístok, ktorý je takmer identický s existujúcim logom Apple. Po piatich rokoch sporov súd rozhodol v neprospech spoločnosti Apple. Písmeno „J“ v žiadnom prípade nepripomína ovocie (jablko), a preto nie je možné, aby bolo nahryznuté, a taktiež ani list na vrchu loga nepochádza z ovocia, nakoľko sa jedná o obyčajné štylizované písmeno.

Apple pred súdom poukazoval na podobnosť ich loga s logom spoločnosti Steve Jobs

Gigant z Cupertina v tomto prípade prehral, čo sa pri súdnych sporoch s malými spoločnosťami nestáva veľmi často. Vincenzo a Giacomo Barbato to premysleli dopodrobna a nevynechali žiadny detail, čo sa im v konečnom dôsledku vrátilo. Ako uviedli, nepovažujú sa za špekulantov, iba im tento názov prišiel vhod a využili to, že meno zakladateľa Apple nebolo nijako „chránené“.

Aktuálne sa venujú výrobe oblečenia a doplnkov pod značkou – Steve Jobs, pričom plány do budúcna sú jasné – vyrábať elektroniku. Mohli by to byť aj spomenuté smartfóny, ale na túto tému sa bližšie nevyjadrovali. Táto udalosť spoločnosť Apple mierne poškodí, čo uviedli aj zastupujúci právnici.

Zdroj: it.Businessinsider.com 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE