Zálohovania nikdy nie je dosť. Tí, ktorí ste o dáta už prišli, to už viete. Tí z vás, ktorí ste o dáta ešte nikdy neprišli, verte že skôr či neskôr o ne prídete. Neznie to príliš optimisticky, no my vám pomôžeme, aby ste o dáta, pokiaľ možno, nikdy neprišli. Program Ashampoo Backup 2018 má zabudované funkcie, vďaka ktorým si zálohujete celý disk.

Hlavné okno s definovanou zálohou

Dáta v bezpečí

Nie je to nič zložité. Program zistí, ktoré disky máte na počítači a primárne ich bude zálohovať všetky. Často sa vám do výberu dostanú aj disky, ktoré majú systémové dáta priamo od výrobcu. To v prípade, že máte notebook a výrobca v ňom nakonfiguroval vlastné rozdelenie diskov. Takúto zálohu bude pravdepodobne stačiť urobiť len raz. Na bežnú zálohu si môžete vybrať systémový oddiel.

Na rozdiel od iných programov, tu sa dajú zálohovať len celé partície. Získate tým ale kompletnú zálohu, keby sa disk pokazil. Vyberiete všetky disky, ktoré chcete zálohovať a určíte miesto, kam do bude. Zobrazia sa aj také disky, ktoré bežne v Prieskumníkovi nevidíte. Zálohu je treba umiestniť do prázdneho adresára a najlepšie na externý disk. Obsah každej z nich si môžete cez program pozrieť.

Pri obnove dát nebude treba aplikovať proces na celý disk. Stačí, keď si v zálohe nájdete súbory a adresáre na obnovu. Celý proces funguje automaticky podľa vášho plánu. Spustiť sa dá aj len jednorazovo alebo pridať kombinované plány. Ide o zoznam, ktorý bude vykonávať zálohovanie pravidelne podľa všetkých časov v zozname. Napríklad každý deň o 13.00, následne zároveň aj týždenné zálohovanie v stanovený deň a čas. Je na vás, aké kombinácie si vytvoríte.

Backup 2018 je úsporný na systémové prostriedky. Tým, že sa zálohuje celý disk, je prirodzené, že nastanú obavy zo spomalenia. Program stráži vyťaženie počítača a v prípade, že potrebujete vyšší výkon, dočasne pozastaví svoju aktivitu. Program sa postará aj o staré zálohy. Čas, po akom sa majú odstraňovať, si vyberáte sami. Nechýba ani overenie konzistencie zálohy.

Záchranný systém

Mať zálohu je pekné, no keď sa pokazí disk alebo nenaštartuje systém Windows, ťažko svoje dáta obnovíte. Vývojári programu mysleli aj na tento detail. Preto je súčasťou funkcia Záchranný systém. Vytvorí špeciálny disk CD/DVD alebo flashdisk, ktorý bude obsahovať operačný systém aj s programom na obnovenie vašich údajov. Na tento proces bude potrebné stiahnuť Windows Deployment Kit. Všetko sa nainštaluje priamo z programu, netreba nič prácne hľadať na internete.

Vytvorenie záchranných diskov

Registrácia

Na to, aby ste mohli využiť plnú verziu, budete potrebovať program zaregistrovať. To priamo počas inštalácie. Proces prebieha rovnako, ako pri iných programoch od Ashampoo. V okne na zadanie registračného kľúča si tlačidlom na jeho vyžiadanie zapnete webový prehliadač, kde zadáte svoje údaje ako prihlasovacie meno a heslo.

To vtedy, ak ste sa už niekedy registrovali na stránke výrobcu. Ak nie, zadáte email a zobrazí sa krátky formulár na vyplnenie registrácie. Kľúč sa zobrazí priamo na stránke a dostanete ho aj do emailovej schránky, keby ste program potrebovali inštalovať aj v budúcnosti.

Verdikt

Ashampoo Backup 2018 je program na zálohovanie diskov. Zálohuje, všetko, čo obsahujú. Ideálny na kompletné obrazy diskov. Nezálohuje teda súbory samostatne. Avšak prichádza aj s rozšíreným nástrojom na záchranu disku. Využijete ho aj vtedy, keď meníte pevné disky v počítači alebo sa nepodarí nabootovať operačný systém.

thumbs-up-icon

Výhody

  • zálohovanie aj skrytých partícií
  • automatické pozastavenie
  • vytvorenie záchranného média
  • plánovač

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Link: www.ashampoo.com

Link na stiahnutie: tiny.cc/backup2018

Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu TOUCHIT

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.