Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Američan Bebo White stál pri zrode webu a webového inžinierstva.
  • Čestný doktorát Slovenskej technickej univerzity si prevzal dnes – 17. apríla 2018.
  • V príhovore povedal, že internet čelí atakom tých, čo chcú z neho profitovať.
  • A vyzdvihol prínosy internetu, ktoré sme povinní udržať pre ďalšie generácie.
  • Vo štvrtok bude B. White prednášať študentom o kryptomenách a blockchain

Čestný doktorát Doctor honoris causa Slovenskej technickej univerzity v Bratislave si Bebo White prevzal z rúk rektora STU Roberta Redhammera dnes, t.j. v utorok 17. apríla, v Aule Dionýza Ikoviča, počas slávnostného zasadnutia Vedeckej rady STU.

Počas posledných 30 rokov Web dramaticky zmenil tvár spoločnosti. Snívali sme, že prinesie globálnu spoluprácu, že bude zatvárať „digitálne“ nožnice, že prístup k internetu bude základným ľudským právom. Snívali sme, že web prinesie pozitívne spoločenské zmeny, posilní jednotlivcov a menšiny a, v neposlednom rade, že zostane slobodný. Web je však dnes cieľom útokov tých, ktorí chcú z neho profitovať. Témy ako sieťová neutralita či správa digitálnych prístupových práv ohrozujú jeho slobodu a vracajú nás do čias, keď bol prístup k internetu pod kontrolou korporácií. Máme dnes jednu či dve generácie, ktoré nepoznajú svet bez Webu. A my máme povinnosť udržať pre ne to, o čom sme v súvislosti s webom snívali. Verím, že i táto univerzita a jej študenti a absolventi k tomu svojou prácou a výskumom prispejú,“ povedal v príhovore Bebo White.

Pripomenul, že o dvoch nových oblastiach výskumu a dvoch nových technológiách – kryptomeny a blockchain, bude hovoriť aj vo svojich prednáškach pre študentov. Tieto prednášky budú na FIIT STU vo štvrtok 19. 4.  (Ilkovičova 2, Bratislava) – o 9.00 bude prednáška na tému Cryptocurrencies a o 13.00 prednáška na tému Blockchain.

„Kryptomeny sú pre niekoho skvelou investíciou, pre iného pyramídovou hrou. Priniesli však so sebou technológiu blockchain, ktorá môže v budúcnosti výrazne ovplyvniť bežné aktivity širokej verejnosti – od finančných transakcií, online komunikácie, ukladania rodinných fotiek alebo videí až po samotnú digitálnu bezpečnosť. Bude preto určite veľmi zaujímavé vypočuť si, čo si o tejto téme myslí profesor White, ktorý má v oblasti internetových technológií takmer 30-ročné skúsenosti,“ hovorí Palo Luka, absolvent STU a operačný riaditeľ spoločnosti ESET, ktorá návštevu B. White na Slovensku podporila.

Vedecká rada STU udeľuje  titul Dr.h.c. významným domácim aj zahraničným osobnostiam, ktorí celoživotným dielom prispeli k rozvoju vzdelávania, vedy či umenia a sú medzinárodne uznávanými odborníkmi. Od roku 2003 udelila tento titul 36 osobnostiam, medzi nimi sú napr. astronaut česko-slovenského pôvodu Eugene Andrew Cernan, posledný muž, ktorý kráčal po povrchu Mesiaca či Douglas Dean Osheroff, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku, rovnako s predkami slovenského pôvodu. Čestný titul si B. White prevzal v rámci osláv 15. Výročia Fakulty informatiky a informačných technológií STU (celý program osláv).

 Je pre nás cťou, že pán Bebo White akceptoval udelenie čestného doktorátu STU. Vo svete je považovaný za jedného z pionierov a vizionárov celosvetovej siete World Wide Web, jedného zo zakladateľov disciplíny webového inžinierstva a prvého amerického webmastra. Aj na STU sa zaoberáme Web technológiami a je ich možné u nás aj študovať. S pánom Bebom Whitom máme dlhoročné kontakty, naposledy pre našich študentov prednášal v roku 2010. Je to obohatenie nielen pre našich študentov, ale aj pre nás učiteľov,“ povedal rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer.

Bebo White v súčasnosti pôsobí ako emeritný spolupracovník v Národnom urýchľovačovom laboratóriu SLAC (National Accelerator Laboratory),  ktoré prevádzkuje Stanfordská univerzita. Laboratórium sa sústredí na výskum v oblasti fyziky vysokých energií a fyziky elementárnych častíc. Do výskumu webových technológií a Internetu sa zapojil počas pôsobenia v CERNe v roku 1989. Z jeho iniciatívy vzniklo v roku 1991 webové sídlo SLAC ako piate na svete a prvé mimo Európy. B. White sa potom sústredil na výskum rodiaceho sa webu. Prispel k rozvoju metód tvorby webových sídel a rozhraní medzi človekom a počítačom. Je považovaný za zakladateľa webového inžinierstva.

Značky: