Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Študenti platia kartami najčastejšie v potravinách, supermarketoch, reštauráciách, na čerpacích staniciach alebo výdavky za verejnú dopravu, vyplýva to z údajov ČSOB o platbách kartou k študentskému účtu,

• mesačné výdavky mladých sa pohybujú najčastejšie okolo úrovne 293 eur (mediánová hodnota) a naopak, na účet im „pípne“ asi 277 eur. Výsledná suma sa pritom líši v závislosti od regiónu, veku študenta a s tým spojenými životnými nákladmi,

• študentský účet už v súčasnosti poskytuje mladým celú škálu výhod a služieb nevyhnutných pre správu financií, a to aj z pohodlia ich domova. Mladí môžu mať účet úplne bez poplatku až do veku 28 rokov. ČSOB teraz mladých odmení 30-eurovým vreckovým a zaradí ich automaticky do súťaže o nový iPad, iPhone X či skvelé aplikácie, ktoré im pomôžu v ich štúdiu. Nákupy v potravinách a supermarketoch (45%), reštauračné zariadenia a fastfoody (11%), čerpacie stanice (9%) a verejná doprava (8%). To sú najčastejšie prevádzky, v ktorých platia študenti práve platobnými kartami.

Platí však, že študenti stredných a vysokých škôl na Slovensku minú mesačne o niečo viac ako im na účet v daný mesiac príde. Najčastejšia mesačná útrata sa v závislosti od kraja líši, v každom z ich však presahuje 270 eur. Vyplýva to zo štatistík ČSOB o využívaní študentského FUN účtu. Priemerné zostatky na študentských účtoch sa pohybujú od 700 do 1000 eur, v závislosti od regiónu, v ktorom žijú, ako aj veku. Vyššie priemerné zostatky sú častejšie v prípade starších študentov, ktorí si privyrábajú popri škole alebo brigádujú počas leta. Medián, čiže jeho najčastejšia výška, je ale samozrejme výrazne nižšia, na úrovni 176 eur. Študentom príde mesačne na účet 277 eur a mesačne z neho uhradia alebo vyberú 293 eur.

45% 11%9%8% 8% 6%5%4%4% Podiel počtu platieb kartou potraviny a supermarkety reštaurácie čerpacie stanice verejná doprava móda fast food drogérie internetové obchody PC príslušenstvo a technika zdroj: analytický tím ČSOB
Ako si vybrať študentský účet?

Študentský účet je už pre mladých v súčasnosti samozrejmosťou. Pri jeho výbere by mali mladí zohľadniť to, či je balík služieb v súlade s tým, čo potrebujú – teda či sú v ňom zahrnuté napríklad neobmedzené platby kartou, výbery z bankomatu, prístup do elektronického bankovníctva, povolené prečerpanie a podobne. V ČSOB môžu mladí pri využívaní študentského FUN účtu nielen ušetriť, ale získať aj 30-eurové vreckové. ČSOB dá mladým, ktorí si od 20.8 do 31.10 otvoria nový študentský FUN účet odmenu 10 eur hneď za prvú platbu kartou, ktorú získava k účtu bez poplatku. Ďalších 10 eur získajú za inštaláciu a využitie mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking. Desaťeurový bonus získa študent tiež vtedy, ak si svoj účet otvorí online.

FUN účet od ČSOB • Účet pre mladých bez poplatku pre všetkých do 18 rokov a pre študentov od 19 do 28 rokov po predložení Potvrdenia o štúdiu. Mladí od 19 do 28 rokov, ktorí neštudujú, môžu získať výhody FUN účtu za 3 eurá mesačne, • neobmedzené bezhotovostné transakcie platobnou kartou alebo prostredníctvom elektronického bankovníctva, • neobmedzený počet výberov z bankomatov ČSOB v SR a zvýhodnené výbery z bankomatov skupiny KBC v Maďarsku, Belgicku a v Českej republike za 20 centov, • platobná karta s novým dizajnom bez poplatku, • mobilná aplikácia ČSOB SmartBanking, • povolené prečerpanie pre študentov od 19 rokov do výšky 300 eur alebo kreditná karta s úverovým limitom do výšky 300 eur s až 55-dňovým bezúročným obdobím, bonus za otvorenie účtu až do výšky 30 eur a súťaž o iPad alebo iPhone X nabitý appkami.

zAPPni po lete

Obdobie prázdnin, kedy mohli študenti vypnúť, a to aj vďaka lístkom na festivaly od ČSOB, sa pomaly končí a je čas opäť zAPPnúť. Na to nadväzuje ČSOB v aktuálnej kampani pre mladých. Tí, ktorí si v termíne od 20. augusta do 31. októbra otvoria nový FUN účet, môžu získať okrem finančnej odmeny aj úplne nový iPad alebo iPhone X nabitý appkami. ČSOB ich totiž automaticky zaradí do súťaže o 20 nových zariadení, spolu s 50-eurovým voucherom na nákup aplikácii, ktoré im pomôžu v ich ďalšom štúdiu.

Značky: