Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ste prvý deň v práci ako sieťový administrátor novovznikajúcej pobočky nadnárodnej firmy. Technici si s konfiguráciou pripravenej siete nedali veľkú námahu, takže mnohé informácie si pri jej nastavovaní budete musieť zistiť sami.

Aj takáto úloha čakala na finalistov súťaže Networking Academy Games. Študenti stredných a vysokých škôl sa v národnom kole v Košiciach museli popasovať s náročnými zadaniami a ukázať, že dokážu riešiť aj laicky naformulované požiadavky zákazníkov. Odmenou za to je záujem firiem – po vedomostiach a zručnostiach z oblasti počítačových sietí je dnes dopyt nielen vo veľkých spoločnostiach. So zadaním si v kategórii družstiev najlepšie poradili stredoškoláci z Nových Zámkov, medzi jednotlivcami sa darilo študentom zo SOŠ v Handlovej a STU v Bratislave.

Úloha sieťových špecialistov sa postupne mení a praxi sa musí prispôsobovať aj ich vzdelávanie. Z toho vychádza aj vzdelávací program Sieťových akadémií. Študenti v rámci neho riešia simulované úlohy, s akými by sa mohli stretnúť aj v skutočnom živote. Rutinné konfigurácie budú totiž čoraz viac zvládať aj automatické siete a od IT špecialistov sa bude očakávať viac kreatívnej činnosti, porozumenie celkovej stratégii firiem a prepájanie technológií s biznisom,“ povedal Marián Puttera, riaditeľ pre verejnú správu zo spoločnosti Cisco Slovensko.

Do finále už 13. ročníka „sieťovej olympiády“ na konci marca postúpili najlepší riešitelia školských kôl z januára a februára. Viac ako 70 stredoškolákov a vysokoškolákov v priestoroch Technickej univerzity v Košiciach preveril test teoretických znalostí, ale najmä praktická časť súťaže. Pri riešení úloh na segmentoch laboratórnej siete museli účastníci preukázať vedomosti na úrovni medzinárodnej priemyselnej certifikácie CCNA. Tento ročník súťaže bol súčasťou aktivít národného projektu IT akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.

Cieľom programu Sieťových akadémií je hľadať a rozvíjať talenty v oblasti sieťových technológií. Len na Slovensku je doň zapojených päť univerzitných pracovísk a takmer 100 stredných škôl. Ročne pripravia viac ako 600 expertov na úrovni priemyselného certifikátu CCNA. Dôkazom veľkého záujmu o účastníkov súťaže a ich výborných perspektívach na trhu práce sú firmy, ktoré tým najlepším už ponúkli stáže a oslovili ich s ponukami na spoluprácu. Ďalšie  hodnotné ceny si víťazi prevezmú na výročnej konferencii škôl zo Slovenska i z ČR, ktoré sa zapájajú do programu sieťových akadémií. Slávnostné vyhlásenie sa bude konať 14. – 16. júna v rámci programu uvedenej konferencie za účasti zástupcov akademickej sféry, IT priemyslu i médií.

 

Výsledky 13. ročníka Networking Academy Games
Kategória HS3 (24 trojčlenných družstiev)
1. SŠ N. Zámky
2. SOŠ Handlová
3. SOŠ Poprad
Kategória UNI – stredné školy
1. Robert Belanec, SOŠ Handlová
2. Adam Zilizi, SŠ Nové Zámky
Dušan Rus, SOŠ Handlová
Kategória UNI – vysoké školy
1. Peter Škrak, STU Bratislava
2. Filip Gurbáľ, Technická univerzita v Košiciach
3. Mirko Ondruš, STU Bratislava

Viac informácií o súťaži nájdete na: http://www.netacad.sk

 

Značky: