34-palcové monitory s ultraširokým pomerom strán 21 : 9 predstavujú špecifický segment. Takýto monitor dokáže efektívne nahradiť dve samostatné obrazovky, ale treba tomu prispôsobiť aj jeho používanie. Na obrazovke tohto typu nie je napr. praktické používať jeden internetový prehliadač v režime celej obrazovky. Nevyzerá to totiž dobre. Pre multitasking však lepšie riešenie asi nenájdete.

Philips 349X7FJEW ponúka štandardnú výbavu obrazovky s pomerom strán 21 : 9. Má rozlíšenie 3440 × 1440, je mierne zakrivená a využíva VA panel. Obnovovacia frekvencia je 60 Hz, rýchlosť odozvy 4 ms a maximálny jas 300 cd/ m2. Pozorovacie uhly sú dobré a aj vďaka zakriveniu budete s monitorom pracovať tak, aby ste naň hľadeli priamo.

Dizajn monitora je vynikajúci, štýlovo bude vyzerať na hocakom pracovnom stole. Páčil sa nám stojan, ktorý umožňuje nastavenie výšky, náklonu a natočenia. Štýlový stojan dopĺňa samotný monitor, ktorý má ultratenké rámiky po troch stranách. Vernosť zobrazenia farieb je vynikajúca, priemernú odchýlku sme namerali na úrovni 1,3 a maximálnu na úrovni 2,5. To je najlepší výsledok spomedzi trojice testovaných monitorov a ide o jeden z top modelov za poslednú dobu.

Philips 349X7FJEW má bohatú a praktickú portovú výbavu. Dvojicu HDMI portov (vo verzii 1.4 a 2.0) dopĺňa DisplayPort a USB hub so štvoricou USB 3.0 portov. Tie sú umiestnené na zadnej strane, čo nemusí byť také praktické ako umiestnenie po bokoch. Záleží od situácie, každopádne, zakrivenie obrazovky trochu obmedzuje možnosti výrobcu.

Ovládanie monitora zabezpečuje malý joystick na zadnej strane monitora. Treba si na ovládanie chvíľu zvyknúť, osobne preferujeme viacero tlačidiel na spodnej hrane obrazovky. Monitor obsahuje štandardnú výbavu technológií, ako je filter modrého svetla, vylepšenie odozvy a kontrastu. Tieto funkcie sa nachádzajú v každom monitore od Philipsu.

Vzhľadom k uhlopriečke a pomeru strán je samozrejmosťou funkcia obraz v obraze. Môžete si vybrať z dvoch režimov – malé okno alebo rozdelenie obrazovky na dve polovice. Pre niekoho praktickou funkciou môže byť možnosť zmenšiť si zobrazovaciu plochu na úroveň 27-palcovej obrazovky s pomerom strán 16 : 9.

Pre prácu s jednou aplikáciou v režime celej obrazovky sa to niekedy hodí, aj keď sa po bokoch monitora zobrazia čierne pásy. Prednastavené režimy zobrazenia obsahujú aj niekoľko herných režimov, takže monitor ocenia aj hráči. Súčasťou hernej výbavy je takisto technológia AMD FreeSync na synchronizáciu obrazovky s grafickými kartami od AMD.

Philips 349X7FJEW je špičkovo vybavený viacúčelový monitor. Zaujme najmä svojou veľkosťou a pomerom strán. Hodí sa na multitasking prácu, konzumáciu multimédií aj hranie hier. Monitor poteší aj verným zobrazením farieb vo farebnom priestore sRGB.

Cena: 762,90 EUR
Zapožičal: Philips

Hodnotenie
+ Štýlový dizajn
+ Vhodný na multitasking
+ Vernosť zobrazenia farieb
+ USB hub a portová výbava
– Ocenili by sme IPS panel
– Ak nie je video prispôsobené pre formát 21 : 9, budete mať čierne stĺpce po bokoch

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit