Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Materská dovolenka už dávno nie je len čisto ženskou výsadou. Od roku 2011 na nej s dieťaťom môže byť aj otec, po novom dokonca obaja rodičia súčasne, ak majú dve malé deti. Pri príležitosti Dňa otcov, ktorý si pripomenieme v nedeľu, 16. júna, sme zisťovali, či si na to muži vôbec trúfajú.

Tretia júnová nedeľa patrí všetkým otcom, ktorí sa obetavo starajú o svojich potomkov. Prvýkrát sa slávil v roku 1910, ale na popularite nabral až o niečo neskôr, keď sa začali stierať ostré hranice medzi  mužskými a ženskými rolami. Živiteľom rodiny už nie je iba muž a výchova dieťaťa nie je už len na žene, čo potvrdzujú i výsledky prieskumu Poštovej banky.

„Takmer polovica chlapov je ochotná ísť na materskú dovolenku. Medzi najčastejšie spomínané dôvody, pre ktoré by oteckovia vymenili kariéru za plienky, patril vyšší príjem ich partnerky a viacerí by zostali doma s dieťaťom aj v prípade, ak by boli nezamestnaní, teda, ak by to pre nich bolo finančne výhodné. Našli sa aj tak dobroprajní muži, ktorí by na seba prebrali všetky „dovolenkové povinnosti“ len preto, aby umožnili partnerke kariérne rásť,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.*

Štvrtina Slovákov však túto možnosť nepripúšťa. Najmä ženy si myslia, že na materskej, resp. rodičovskej dovolenke by mala byť matka. „Muži, ktorí túto skúsenosť už majú za sebou, sa však oveľa častejšie prikláňali k názoru, že by sa na nej mali vystriedať obaja partneri,“ dodáva L. Žáčková.

A v posledných rokoch sa tak deje čoraz častejšie. Zreteľne stúpajúci trend záujmu mužov o túto dávku nemocenského poistenia potvrdil aj riaditeľ odboru komunikácie Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Kým v roku 2017 sme evidovali 6 553 mužov, ktorí splnili všetky zákonné podmienky na priznanie a výplatu materskej, v roku 2018 ich bolo 12 836 a v máji tohto roku je ich už 11 137. Dávka sa vypláca obvykle 28 týždňov,“ upresňuje  P. Višváder.

V Poštovej banke sme od roku 2011 do roku 2018 mali 9 mužov na materskej dovolenke. V súčasnosti sa výsadne rodičovským povinnostiam venuje 8 našich kolegov. „Všetci oteckovia, zamestnaní v Poštovej banke, môžu využiť aj benefit  5 dní voľna na podporu otcov pri narodení dieťaťa. Vlani si vďaka nemu naplno a bez pracovných povinností užilo prvé dni so svojim prírastkom 15 mužov,“ dodáva hovorkyňa banky.

**Z prieskumu Poštovej banky o finančnom hospodárení Slovákov vyplýva, že rodinné prídavky a príspevky vyplácané rodinám s deťmi tvoria iba 2 % z hrubého príjmu domácností. Možnosť vystriedať sa na materskej dovolenke, respektíve možnosť byť na materskej pre oboch rodičov súčasne, však môže priniesť prilepšenie do rodinného rozpočtu, aspoň na pár mesiacov.

Intenzívna prítomnosť otca počas dôležitého vývojového obdobia dieťaťa má však omnoho väčší než len finančný rozmer a profitovať z nej môžu všetci. „Matka vďaka tomu nemusí byť tak dlho izolovaná od svojich záujmov a iných, pre ňu dôležitých, činností. Navyše, keď zažije otca ako kompetentného a samostatného v starostlivosti o dieťa, cíti sa bezpečnejšie a istejšie. Vďaka prítomnosti muža na materskej sa zlepšuje aj ich vzťah. Dokážu totiž lepšie pochopiť, čo ten druhý prežíva a potrebuje a vedia sa navzájom lepšie oceniť, vnímať vlastnú hodnotu a dôležitosť v živote dieťatka,“ vysvetľuje psychologička Lenka Uherová.

Otcom to pomáha vytvoriť si blízky vzťah k potomkovi už od malého bábätka, čo sa ukázalo ako veľmi cenné pre schopnosť dieťatka vyrovnať sa v budúcnosti s krízovými situáciami. Vzájomne ich to zblíži a utuží ich vzťah. „Otcovia tak už nie sú iba živitelia rodiny, stávajú sa plnou emočnou súčasťou rodiny. Samozrejme, pre dieťa je to ten najväčší dar do vienka, keď zažívajú záujem a starostlivosť oboch rodičov. Od každého inak, ale zároveň s každým rovnako intenzívne,“ dodáva psychologička.

*Prieskum Muži vs. ženy od spoločnosti 2muse, realizovaný na vzorke 860 respondentov.

**Prieskum Ľudia a peniaze od spoločnosti 2muse, realizovaný na vzorke 1454