Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Napriek tomu, že sa 90 % Slovákov spolieha na dopravu osobnými vozidlami, bezemisné automobily majú na trhu podiel len 3,7 %.

Ukazujú to dáta od importérov a Eurostatu v kombinácii s exkluzívnymi informáciami vyplývajúcimi z prieskumu agentúry IPSOS pre P2P carsharingovú platformu HoppyGo. Hoci je dobíjacia infraštruktúra solídna, záujem o nákup elektromobilov je zatiaľ stále malý. Ukazuje to potrebu posilňovať povedomie o elektromobilite, elektrické vozidlá si je pritom možné ľahko vyskúšať napríklad v požičovniach áut. Platforma HoppyGo ako jediná ponúka možnosť požičať si a vyskúšať najpredávanejší elektromobil v ČR a SR – Škoda Enyaq iV – iba za 80 eur na deň. 

Budúcnosť európskej mobility je v elektrických vozidlách. Aspoň taký je trend v prístupe špičiek Európskej únie. Aj keď prechod nebude taký zásadný, ako sa zdalo na začiatku, a spaľovacie motory nezmiznú zo dňa na deň, s postupnou zmenou musia počítať občania všetkých členských štátov EÚ. Pripravenosť Slovenska na postupný prechod na elektromobilitu je však podľa indexu EV Readiness a aj štatistík Eurostatu na chvoste európskych štátov.

Najpálčivejším problémom v tejto chvíli je, že Slováci nemajú dostatočný záujem elektromobily nakupovať a využívať inak pomerne širokú infraštruktúru. V roku 2022 sa predalo len asi 1 700 elektroáut. Pritom do roku 2025 by podľa plánov EÚ mali ročné predaje dosahovať viac ako 50-tisíc kusov. Aby sa tento trend zmenil, je potrebné pokračovať v osvete a ukazovať slovenským vodičom a majiteľom áut výhody elektromobility. O to sa snaží P2P carsharingová platforma HoppyGo, ktorá má vo svojej ponuke rôzne modely automobilky Tesla, niekoľko vozidiel Škoda Enyaq iV a ďalšie elektrické vozidlá. Celkovo je možné vyberať zo 17 vozidiel siedmich značiek a 10 modelov.

„Zákazníci HoppyGo vyhľadávajú automobily na elektrický pohon čoraz častejšie. Aj preto sa snažíme rozširovať ponuku. Napríklad vozidlá Škoda Enyaq iV inde na Slovensku za cenu 80 eur za deň nenájdete. Hlavnou motiváciou je, že si používatelia chcú elektroautá nezáväzne vyskúšať. Uvádzajú to takmer dve tretiny používateľov. HoppyGo je jediná požičovňa, kde si môžu elektromobil vyskúšať v bežných situáciách, skúsiť si dojazd, nabíjanie a overiť si ďalšie praktické faktory ovplyvňujúce denné používanie automobilu,“ vysvetľuje Country Manager HoppyGo pre Slovensko Juraj Andrejka.

Jasným pozitívom je, že infraštruktúra nabíjacích staníc sa postupne kontinuálnym spôsobom rozširuje. V porovnaní s ostatnými európskymi štátmi patrí Slovensko ku krajinám s najvyšším pomerom nabíjacích staníc na počet registrovaných elektromobilov. Tých bolo ku koncu roka 2022 na cestách takmer 5-tisíc, zatiaľ čo verejných nabíjacích bodov bolo podľa dát Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) ku koncu roka 2022 k dispozícii 1 483 v 629 lokalitách. Medziročne sa zvýšil počet verejných nabíjacích bodov o 463 a počet verejných lokalít vzrástol o 199. Podľa SEVA by sa počet AC nabíjacích staníc mal do roku 2030 zvýšiť na 7 756 nabíjacích bodov a počet DC nabíjacích staníc na 1 942 v rámci scenára, ktorý reprezentuje prirodzený vývoj trhu bez zavedenia dodatočných podporných opatrení. „Pod značkou ZSE Drive je na Slovensku prevádzkovaných 409 verejne dostupných nabíjacích bodov v 142 lokalitách na území a v súlade s plánmi SEVA počty budeme ďalej zvyšovať. ZSE Drive je na Slovensku lídrom v ultrarýchlom nabíjaní s výkonom 150 kW a viac. Nabíjanie s výkonom 150 kW znamená dobitie na 250 km dojazdu za 20 minút,“ hovorí Rastislav Žembery, produktový manažér Západoslovenskej energetiky (ZSE), ktorá je členom SEVA.

Na Slovensku najazdia elektromobily dostupné na platforme HoppyGo počas jedného zapožičania priemerne 446 km, priemerný čas prenájmu je 2,5 dňa. Denne tak priemerne najazdia 176 km. Najlacnejší elektromobil je k dispozícii na prenájom za 38 eur na deň. Dopyt po elektromobiloch tvorí na Slovensku 9 % zo všetkých rezervácií na carsharingovej platforme.

„Sme veľmi radi, že Škoda Enyaq rozšírila ponuku vozidiel na platforme HoppyGo. O popularite tohto modelu jasne hovorí fakt, že sa za minulý rok stal najpredávanejším elektromobilom na Slovensku. Zároveň týmto krokom v súlade s našou stratégiou sprístupňujeme bezemisné jazdenie ešte väčšiemu počtu záujemcov, predovšetkým tým, ktorí doposiaľ s elektromobilom nemajú skúsenosť. Lepšie ako stokrát počuť je raz zažiť na vlastnej koži a presne na to je táto služba určená,“ uviedol na margo spolupráce Jaroslav Hercog, riaditeľ Škoda Auto Slovensko.

Platforma HoppyGo pôsobí okrem slovenského taktiež na českom a poľskom trhu. Napríklad v českej ponuke sú rôzne typy Škody Enyaq už viac ako rok a pol a dlhodobo patria medzi najvyťaženejšie automobily na HoppyGo vôbec.

Obľúbenosť vozidiel potvrdzujú aj ohlasy spokojných používateľov. „Dobrý deň, dávam svoju dlhoročnú Octaviu do servisu na výmenu náprav. Zároveň vyberám nové elektrifikované vozidlo a Enyaq by som chcel vyskúšať, pretože sa rozhodujem medzi ním a Octaviou iV,“ napísal Tomáš S. a následne dodal: „V skutočnosti som si Enyaq krátko potom objednal a už ho mám od marca. A spokojnosť.“

Značky: