VPN je skratka pre Virtual Private Network. Znamená to, že aj medzi dvomi vzdialenými sieťami (spojenými „verejnou sieťou“ – internetom), sa dá vytvoriť súkromné a šifrované spojenie. Novinári, ale aj politici používajú takéto pripojenie, aby sa napríklad vyhli obmedzeniam režimu daného štátu. Novinári z pochopiteľného hľadiska – ak kritizujú režim, chránia sa pred  vystopovaním. Navonok to bude vyzerať, že článok bol namiesto z Číny zverejnený napríklad z Maďarska.

Mnoho používateľov vidí svoju internetovú bezpečnosť v tom, že si na domácu Wi-Fi zvolia silné heslo. To je otázka zabezpečenia proti prienikom do domácej siete. Takisto mnohí správne vedia, že aj keď je v kaviarni Wi-Fi s heslom, nemusí ísť o bezpečnejšiu sieť. VPN server vytvorí šifrované spojenie medzi dvomi bodmi. Využívajú ho banky medzi pobočkami, ale aj reťazce s potravinami alebo rôzne firmy vyžadujúce vysokú bezpečnosť v internete rovnajúcu sa zabezpečeniu, ako keby boli v lokálnej sieti.

V tomto článku sa nebudeme zaoberať tým, ako si vytvoriť vlastný VPN server, na ktorý by ste potrebovali vyčleniť jeden počítač, ale ukážeme si, ako využiť špecializované služby na internete.

Výhody tunelu

Výhody sú jasné. Do značnej miery skryjete svoju identitu a možnosť identifikácie. Po pripojení na takýto server nebudú rozlúštiteľné informácie o vašom pohybe na internete. Teda, aké stránky si prezeráte, čo sťahujete a podobne. Samozrejme, voči službám budete identifikovaný. Teda nemôžete poslať niekomu email s tým, že ste cez VPN server chránený proti odhaleniu identity. Ste chránení proti tretím stranám a napríklad vo verejnej kaviarni je veľmi dobré sa pripojiť cez VPN, aby útočníci sledujúci vašu komunikáciu nemali predstavu, čo reálne internetom prenášate. Všetky dáta sú totiž šifrované. Ak ale niečo napíšete na Facebook, bude vidno, že ste to práve vy. To je aj princíp VPN. Mať zabezpečenú prenosovú cestu, nie vytvoriť neprelomiteľnú anonymitu. Idete cez tzv. VPN tunel. Obchodní zástupcovia spoločností to dobre poznajú a vedia, že bez takéhoto spojenia sa so svojím smartfónom nepripoja na emailový server mimo siete firmy alebo nezobrazia stav skladových zásob na pobočkách. Okrem spojenia počítač – server sa dá vytvoriť spojenie server – server alebo router – router.

Ukážka pripojenia cez VPN tunel

Ukážka pripojenia cez VPN tunel

Poskytovatelia

Najjednoduchším spôsobom je využiť služby poskytovateľa VPN. Na internete sú ich desiatky až stovky. Záleží na preferenciách, niektoré sme vybrali do nášho prehľadu a odporúčame ich.

Avast SecureLine VPN – výrobca antivírusového riešenia má v ponuke aj takúto službu. Môžete ju využiť na zariadeniach s Androidom, iOS alebo operačnom systéme Microsoft Windows. Zabezpečí vašu emailovú komunikáciu, na dovolenke pokojne môžete vybaviť veci v internet bankingu, a to aj na verejných miestach. Má servery v šiestich krajinách, medzi nimi aj v USA, Veľkej Británii alebo v Českej Republike. Ročný poplatok stojí 59,99 EUR, za 9,90 EUR sa dá dokúpiť prístup pre každú platformu samostatne. Vyskúšať sa dá aj zadarmo bez obmedzenia rýchlosti, avšak len na 48 hodín.
Link: www.avast.com/cs-sk/secureline-vpn

Avast SecureLine VPN

Avast SecureLine VPN

CyberGhost VPN – Služba, ktorú môžete zaplatiť aj bitcoinami. Podstatné ale je, že má servery vo viac ako 25 krajinách ako napríklad v USA, Singapure, Nórsku, Rumunsku alebo napríklad v Austrálii. Verzia zadarmo limituje rýchlosť a v praxi sme sa dostali na 100 kB/s a menej. Viac sa oplatí platená verzia. Je niekoľko možností, pričom aj tu je variant s piatimi simultánnymi prístupmi z počítačov alebo smartfónov. Je aj špeciálna licencia za 14,99 EUR na rok, pri ktorej získate prístup k serverom v piatich krajinách vrátane USA alebo napríklad Rumunska pre jedno zariadenie. Kto chce neobmedzenú rýchlosť, môže ušetriť. Ak sa ale prihlásite z tabletu, z počítača sa program odhlási a bude sa vždy treba prihlasovať nanovo. Služba Premium Plus, teda najvyššia možná, stojí 79,99 EUR ročne.
Link: www.cyberghostvpn.com

CyberGhost VPN

CyberGhost VPN

Private Internet Access – tento poskytovateľ ťaží najmä z veľkého počtu serverov vo viac ako 30 krajinách. Viac ako 3180 serverov je vyhradených na tento účel a pripojiť sa k nim môžete aj z mobilných zariadení nezávisle na platforme. To síce môžete aj pri niektorých iných službách, no tu je k dispozícii simultánne pripojenie z piatich zariadení pod jedným účtom. Veľmi dobré, ak používate počítač a napríklad tablet. Ročný prístup stojí 39 EUR.
Link: www.privateinternetaccess.com

PureVPN – Známa služba, na celom svete vnímaná ako „mega“ poskytovateľ zabezpečeného spojenia. Umožňuje šifrované spojenie na viac ako 450 serveroch v 101 krajinách, čím sa radí medzi špičku v oblasti poskytovania tejto služby a strategického rozmiestnenia serverov. Klient, ktorý slúži na vytvorenie spojenia je jedným z najprepracovanejších. Výhoda pre tých, ktorí chcú mať kontrolu nad vlastnosťami pripojenia aj predstavu o rýchlosti a celkovej dátovej prevádzke. Nechýba možnosť využitia služby aj na mobilných platformách. Cena za ročné používanie na piatich zariadeniach je 49 EUR.
Link: www.purevpn.com

PureVPN

PureVPN

Verdikt touchIT

Prakticky nenájdete dôvod, prečo nepoužiť VPN spojenie. Je to užitočná vec pre každého, kto nechce o sebe na internete prezrádzať zbytočne veľa a cestuje. Chce byť teda chránený aj na verejných Wi-Fi sieťach alebo na hotelovom pripojení.

Odporúčame vyskúšať rôzne alternatívy. Náš prehľad pomôže ako inšpirácia a zároveň budete mať predstavu o tom, čo zvýšená bezpečnosť stojí. Odporúčame však vami zvolenú službu používať v platenej verzii. Vo verzii zadarmo je síce garantovaná rovnaká bezpečnosť, no tiež aj pomalšia rýchlosť a menšia variabilita v počte používaných zariadení.

Až sa pripojíte cez VPN na nemecký server nebuďte prekvapení, keď sa Google zobrazí v nemeckom jazyku. O tom, že ste pre ostatných v inej krajine sa ľahko presvedčíte aj zo stránky www.whatismyip.com.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.