Nintendo vyťahuje triumf z rukáva. Super Mario Odyssey je síce hra, ktorá môže svojím názvom zaujať masy (ne)hráčov. Avšak Nintendo na rozdiel od konkurencie nezneužíva iba silu značky, ale prináša reálneho adepta na hru roka.

Máloktorá herná značka sa môže pochváliť takou históriou ako Super Mario. S talianskym inštalatérom sme prežili už kopu dobrodružstiev, avšak tento hrdina sa stále nezunoval a dokáže prinášať nové nápady. V dnešnej dobe je to úctyhodný úspech a dôkazom je aj Super Mario Odyssey, ktorý síce opäť stavia na známej zápletke, avšak dokáže ju okoreniť zábavnou a pestrou hrateľnosťou.

Mario v hlavnej úlohe bude opäť zachraňovať princeznú Peach z pazúrov Bowsera a v rámci tejto úlohy precestuje kráľovstvá po celom svete. Takto to vo svete Super Maria fungovalo vždy, nové technológie však umožňujú autorom prezentovať hru úplne novým spôsobom. Pokiaľ ste naposledy hrali Super Maria na konzole Super Nintendo, v Odyssey si prvýkrát užijete Maria v troch rozmeroch. V opačnom prípade ste tú česť už mali.

Oslava hrateľnosťi

Kombinácia otvoreného herného sveta a trojrozmerného spracovania funguje skvelo a autorom dáva oveľa väčšiu slobodu pri tvorivosti, ako tomu bolo v prípade pôvodných 2D skákačiek. Na rozdiel od dvojrozmerného sveta nie ste limitovaní tým, že musíte chodiť sprava doľava z miesta A do miesta B.

V Super Mario Odyssey nalinkovaná cesta neexistuje a aj preto je spoznávanie herného sveta zábavnejšie. Do Super Mario Odyssey sa vďaka tomu podarilo schovať veľké množstvo nápadov a obsahu, ktorý môžete ignorovať alebo ho aktívne vyhľadávať. Hra k tomu čiastočne motivuje, avšak robiť to budete kvôli tomu, lebo vás to baví a ste zvedaví, čo ešte vývojári vymysleli.

Áno, znie to možnože až príliš fádne a všeobecne, avšak nechceme vám kaziť radosť z objavovania. Veríme, že nám budete veriť, keď povieme, že nový Super Mario je oslavou hravosti. S jeho dizajnom sa vyhrali tvorcovia a nevídanú radosť z hrania budete mať aj vy.

Super Mario Odyssey prináša množstvo skvelých nápadov. Je to prekvapujúce vzhľadom na jednoduché ovládanie a náplň, ktorá sa v podstate obmedzuje iba na skákanie, zbieranie mincí a behanie po svete. Avšak už dlho sa nám nestalo, aby sme sa pri hraní usmievali na obrazovku či televízor a žasli nad tým, aký jednoduchý, avšak geniálny herný prvok dokázali vývojári do hry zakomponovať.

Super Mario je v tomto smere majster a jeho veľkou výhodou je prístupnosť. Toto je hra, ktorú zvládne hrať každý – aj (ne)hráč, ktorý si bežne spustí jednu hru za rok.

Výborný a svieži herný dizajn, pri ktorom sa pravdepodobne nestihnete nudiť, vhodne dopĺňa aj koncept konzoly Nintendo Switch. Super Mario ho využíva naplno a hru si môžete zahrať na cestách alebo doma. Sám alebo vo dvojici s niekým a nepotrebujete ani kupovať ďalší ovládač.

Dokonca pri hraní na televíznej obrazovke je pohodlnejšie hrať takým spôsobom, že si jednotlivé časti ovládača chytíte samostatne do oboch rúk a nevyužijete teda režim štandardného gamepadu. Pri spomenutom držaní ovládačov môžete využiť aj rôzne pohybové gestá, ktoré pri ovládaní Maria fungujú prekvapujúco dobre. A možno ostanete sami prekvapení, koľko rôznych skokov a pohybov sa tento hrdina medzičasom naučil.

Jednoducho povedané, kvôli herným zážitkom, ktoré prinášajú hry ako Super Mario Odyssey, sa oplatí vlastniť alebo si aspoň požičať konzolu – v tomto prípade Nintendo Switch.

Hodnotenie

+ Špičková hrateľnosť

+ Veľa nových nápadov

+ Rôznorodosť a spracovanie herného sveta

+ Odkazy na pôvodné hry

+ Zábavnosť

– Nič podstatné

Hodnotenie: 5/5, 100 %

Cena: od 46,99 EUR

Zapožičal: Nintendo / ConQuest

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit