Sieťový disk je trochu iná liga na ukladanie dát. Je to nielen pevný disk, kam umiestnite všetky vaše fotografie a zálohy. Teraz je to už aj minipočítač.

Na to, aby ste naplno využili takúto NAS, oplatí sa mať aj 2,5 alebo 5 Gbps LAN sieť. V článku nájdete informácie o adaptéri pre notebook ako aj switch vhodný do firmy alebo domácnosti.

Áno, žiadne prehnané tvrdenia alebo škrabanie sa cez rameno. Stačí pripojiť monitor cez HDMI a cez USB porty klávesnicu a myš a nepotrebujete nič viac. Získate systém, ktorý sa dá obsluhovať priamo bez ďalšieho zariadenia.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Stále tu je ale klasický prístup cez počítač alebo smartfón, a to aj z opačného konca sveta. Jediné, čo potrebujete, je nechať sieťový disk zapnutý, keď nie ste doma a mať ho pripojený na internet. A je ešte aj úsporný.

Obsah

Toto je 4-disková verzia sieťového disku na hlavné veľkokapacitné disky. Pre správnosť treba ale uviesť, že vo svojej podstate je to 6-disková verzia, pretože do skrinky sa zmestia ešte dva NVMe disk M.2 až do veľkosti 2280.

Dá sa využiť ako primárny disk na systém alebo ako cache disk na zrýchlenie operácií v systéme. Celkovo tu je ale priestor na štyri 3,5“ alebo 2,5“ disky. Počíta sa s tým, že ho môžete mať doma aj vo firme a mať nezávislé riešenie na verejne dostupných komerčných službách.

Na pripojenie do vašej siete je tu 2,5 Gb ethernetový port. Vďaka tomuto dosiahnete vysoké rýchlosti na to, aby ste mohli prenášať gigabajty dát denne a mali ich dostupné podobne, ako keby ste mali k počítaču káblom pripojený externý disk. Hlavnou výhodou je ale celková možnosť konfigurácie zariadenia.

Predáva sa bez diskov, tie si každý vyberá sám. Na začiatok si môžete kúpiť jeden, najlepšie dva disky a neskôr ich pridať. Systém QTS 5 je podobný ako Windows a zorientujete sa v ňom okamžite, aj vďaka českej lokalizácii. Inštalácia prebehne cez internet a je takmer automatická. O niekoľko minút sa cez webový prehliadač prihlásite do operačného systému tohto úložiska a po nastavení niekoľkých náležitostí ohľadne diskov a prístupových účtov sa dá používať.

Využitie

Bude na vás, či si zariadenie kúpite na zálohy vašich počítačov, na sledovanie filmov alebo na to, aby ste si tu sprevádzkovali vlastný virtuálny počítač na Windows či Linuxe, prípadne QNAP používali ako dohľadové centrum z vašich domácich kamier. Môžete si z neho spraviť všetko naraz alebo len časť. Aplikácie sa inštalujú podobne ako na Androide.

Procesor Celeron je úsporný, ale je priamo stavaný na tento typ využitia. Integruje v sebe podporu hardvérového šifrovania. Všetky údaje si môžete ochrániť šifrovaním. Keby disky niekto zo škatule vybral, aj tak z nich neprečíta údaje. Ukladať si sem súkromné dáta je vo výsledku bezpečnejšie ako ich mať na cloudových službách, ktoré majú vaše šifrovacie kľúče uložené u seba.

Zbohom cloudové služby

Možno si niekto povie, že Google Disk alebo Microsoft OneDrive je lepší. Mohli by sme porovnávať, no skutočne súkromný cloud v podobe zariadenia QNAP má množstvo nesporných výhod a takmer vo všetkom prekonáva verejný cloud. Druhá stránka mince ale je, že záloha dát a správa zariadenia je vyslovene na vás.

Získate však špičkové funkcie, ktoré vám verejný cloud nedá, napríklad spomínanú virtualizáciu, môžete tu mať vlastné emaily alebo zálohu vašej webovej stránky a tiež galériu obrázkov. A to nielen tak hocijakú. Nástroj umelej inteligencie na platforme Intel OpenVINO zapojí grafické jadro procesora do činnosti a bude analyzovať vaše fotografie. Ľahko ich potom nájdete podľa triedenia typu dovolenka, osoby, pes, príroda atď.

Hardvérové parametre NAS

  • Procesor – Intel Celeron N4505, 2-jadrový, 64-bitový + šifrovacia jednotka AES-NI
  • RAM – 2 GB SODIMM DDR4, maximum 16 GB (2 × 8 GB)
  • Diskové sloty – 4 × 3,5 SATA 6 Gb/s + 2 × M.2 2280 PCIe Gen 3 x1
  • LAN – 2,5G/1G/100M/10M
  • HDMI – 2.0
  • USB – 2 × USB 2.0, 2 × USB 3.0 Gen 2 (10 Gb/s)

QNAP TS-462 je vynikajúci sieťový disk. To bez pochýb, jeho spotreba je v stave s diskami do 25 W, mimo záťaž je to len polovičná hodnota. Dá sa teda rozumne prevádzkovať aj doma bez toho, aby ste sa museli obávať veľkých účtov za energie.

Získate minipočítač na zálohovanie vašich dát, možnosť využívať softvér na IP kamery v domácnosti a jeho funkcie využije celá rodina. Každý môže mať svoj prístup a obmedzenia, ktoré adresáre bude mať dostupné a ktoré nie. Rovnako sa to dá spraviť aj na aplikácie, ktoré do zariadenia nainštalujete.

Kto chce externý disk na zálohy, no rozmýšľa, že by ho využil aj s televízorom a ako sklad dát aj pre iných členov rodiny, toto je jedna z najlepších možností, ako to dosiahnuť.

QNA-UC5G1T – adaptér pre notebook

Zatiaľ najlepší LAN adaptér pre notebooky, aký sme v redakcii mali. Dôvodom je najmä fakt, že podporuje 5 GbE. Stačí ho zapojiť do notebooku cez USB port či už do USB-C alebo USB-A. V tomto máte variabilitu, najlepšie výsledky ale dosiahnete vtedy, keď máte USB-C Gen2. Tie podporujú vysoké prenosové rýchlosti radovo v stovkách megabajtov. Pred použitím je treba stiahnuť ovládač, potom už len zapojiť do USB portu a môžete ho používať.

Pri bežnej domácej sieti budete pravdepodobne využívať 1 GbE, no máte možnosť využiť aj 2,5 GbE a 100 MbE. Je spätne kompatibilný a je to univerzálny adaptér domov aj do firmy. Pravdepodobne ho budete chcieť využiť pri ultrabookoch a super tenkých notebookoch, kde výrobca dajú zvyčajne len USB-C porty. Cena je 100 eur a nie je to nízka suma. V spojení s vyššie testovaných zariadením NAS ho ale využijete.

Tu totiž nejde o to, aby ste mali rýchlejší internet do domácnosti, ale aby ste naplno využili prenosové rýchlosti v vašej domácej sieti. Môžete počítať s rýchlosťou približne 400 MB/s. Na to ale potrebujete inštalovať do NAS M.2 SSD NVMe modul(y), 2,5“ SSD alebo mať plne obsadený NAS s pevnými diskami HDD v RAID5.

V našom prípade sme mali SSD NVMe disk, čím sme sa nelimitovali zhruba na 110 MB/s. To je limit väčšiny otáčkových diskov v reálnych testoch kombinovaného zápisu. Mimochodom, výrobca uvádza možnosť dosiahnutia rýchlosti viac ako 420 MB/s.

QSW-1105-5T – switch na 5 zariadení

Toto už je univerzálne zariadenie na pripojenie viacerých sieťových zariadení do 2,5 GbE siete. Ideálne do domácnosti alebo firmy. Dá sa hovoriť, že bežné zariadenia majú len 1 GbE podporu. Na to sme si zvykli a považujeme to mnohokrát za rýchle.

Avšak vyskúšaním 2,5 GbE siete získate ešte svižnejšiu sieť, čo si inak môžete vyskúšať nielen na prenose súborov ale aj v prípade špecializovaných zariadení. Napríklad herných alebo kreatívne zameraných notebookov podporujúcich práve vyššie prenosové rýchlosti.

Toto bola teória a je už na pohľad jasné, že rýchlejší switch vám prinesie rýchlejšiu sieť. Zapojíte ho do routeru a potom budete všetky ostatné zariadenia zapájať už zo switchu. Teda aj TV aj hernú konzolu alebo notebook či práve NAS riešenie. Výhodou je, že nepotrebujete meniť ani kabeláž. Podporuje CAT 5e, CAT 6 a CAT 6A káble. V jednoduchosti povedané, použijete presne tie isté káble, čo aktuálne používate.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Zariadenie stoji približne 120 eur, čo pre niekoho znamená cenu routeru, prípadne viac. V porovnaní s modernými routermi vysokej úrovni je to tretinová cena a tak switch nakoniec nie je tak drahá položka. Oplatí sa to viac ako router, ktorý bude skúpy na 2,5 GbE porty, ak bude mať jeden, už to je dosť.

Takto získate rýchle LAN spojenie pre viac ako len jedno vybrané zariadenie a to na všetkých piatich portoch. Rovnako aj tu je spätná kompatibilita, takže môžete pripojiť aj sieťovú tlačiareň so 100 megabitovou konektivitou.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.