GSmart GX2

GSmartGX2

Telefón s veľmi dobrou výbavou a za super cenu. Jeho dizajn je v istých smeroch neopozeraný a celkovo ide o dobre použiteľný telefón. Má rozšírenú softvérovú výbavu, ktorú s časti nájdete aj inde, no niektoré funkcie by ste hľadali márne.

Dizajn a vyhotovenie

Rozmerovo ide o väčší telefón, ktorý má zvláštne zaoblené hrany. Tie sú akoby vnorené do seba, teda zaoblené presne na opačnú stranu, do vnútra telefón. Je to svieži nápad, ktorým sa telefón odlišuje od ostatných. Na zadnej strane pod fotoaparátom má tlačidlo, ktoré slúži na zapnutie a vypnutie telefónu. Také skutočne multifunkčné tlačidlo je potom na ľavej hrane pod tlačidlami ovládania hlasitosti.

EZ

Je to tzv. EZ Key tlačidlo, ktoré má aj rovnomennú aplikáciu v telefóne. Má rozšírené možnosti nastavenia a samostatne sa nastavujú dlhé a krátke stlačenie a to pre stav s rozsvieteným a zhasnutým displejom. Štandardne je nastavené napríklad prebudenie telefónu. Kto nie je zvyknutý mať na zadnej strane tlačidlo, môže jeho funkcionalitu preniesť späť na tlačidlo na hrane. Nad displejom je informačná LED dióda. Ocenili sme najmä to, že je možné ju vypnúť. Komu prekáža blikanie a upozorňovanie na rôzne udalosti týmto spôsobom, nemusí vypínať notifikácie pre každú aplikáciu samostatne, ale len použitie tejto LED diódy. Umiestnenie audio konektora je štandardné a teda na hornej hrane, spodná patrí microUSB konektoru. V balení nájdete nabíjačku s výstupným prúdom 2 A, čím rýchlejšie nabijete svoj smartfón. Tento krok vítame a silná nabíjačka nie je samozrejmosťou ani vo vyšších cenových hladinách. Je ale pravda, že toto je telefón strednej triedy pod taktovkou agresívnej ceny Gigabyte. Fotoaparát je mierne vystúpený, no šošovka je vnorená do kruhového lemovania, nehrozí tak rýchle poškriabanie. Multimediálny reproduktor je na zadnej strane v spodnej časti. Umiestnenie nie je najlepšie, nakoľko práve držaním v dlani si ho môžete zakrývať. Stačí sa však naučiť telefón uchopiť „správne“ a potom bude zvuk rezonovať o pokožku dlane, čím sa vo výsledku efekt počuteľnosti zosilní.

Technológie a používanie

Hlavnou výhodou, ktorá je zrejmá z letmého pohľadu, je cena a hardvérová výbava. Takisto je to Dual Micro SIM model a má 2 GB RAM a 8 GB úložného priestoru. Maximálna kapacita pamäťovej karty na rozšírenie priestoru je 64 GB. Okrem toho je hlavným ťahákom Full HD displej s uhlopriečkou 5“ a tiež 13 MPix fotoaparát s ktorým sa dajú robiť Full HD videá pri 30 fps.

Výrobca išiel trochu ďalej s celkovým spracovaním a nejde teda len o poskladanie komponentov do čo najlacnejšieho výrobku. Akumulátor je vymeniteľný a všetky sloty sú pod zadným krytom. Chválime rozšírenie DTS Studio Sound a samostatné prispôsobenie basov a výšok. Komu by prekážala obrazovka uzamknutia Smart lock, môže prepnúť na klasickú obrazovku. Smart lock totiž obsahuje rôzne voľby pri pohybe prstu do štyroch strán, pričom smer doprava odomyká displej. Nie každému tento spôsob vyhovuje. Veľmi dobrou vlastnosťou je aj aktívne spracovanie akumulátoru a s tým aj bežiacich procesov. Aplikácie, ktoré majú vysokú spotrebu energie sú automaticky ukončované, rovnako tak aj aplikácie, ktoré nereagujú. Medzi režimami CPU sú dostupné tri nastavenia, ktorými sa riadia jadrá a celkový výkon. V režime high speed ide o svižný telefón, samozrejme zníženie na low speed sa prepnete výkonom do kategórie low-end.

Špecialitou a netradičnou vlastnosťou je snímanie obsahu diania na telefóne. Vytvoríte si tak ľahko nejaký návod ako použiť programy alebo video priamo z hry. Zvuk sa dá použiť z mikrofónu alebo z interného prehrávania zvuku v aplikácii. Je tu Full HD a ďalšie rozlíšenia. Oceňujeme aj TouchPal klávesnicu v základnej výbave. Je to pokročilá klávesnica s množstvom spôsobov písania a synchronizáciou slov v cloude. Všetky zariadenia, na ktorých ju použijete, budú mať rovnaké slovníky a vami naučené slová.

TP

Hodnotenie

+ cena a technické parametre, celková použiteľnosť, klávesnica TouchPal, nahrávanie dianie na obrazovke, softvérové rozšírenia

– v tejto cene a výbave žiadne podstatné

Cena: 219 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

1 2 3 4

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.