Počas noci zo 7. na 8. apríla 2020 bol na oblohe najväčší mesiac tohto roka.

Kto by to bol pred pár rokmi povedal, že v rámci testovania smartfónov budeme fotiť mesiac a porovnávať digitálny zoom na úrovni 50 až 100×? V roku 2020 je to realita a preto sme sa rozhodli využiť supermesiac na oblohe a porovnať dva najlepšie fotomobily súčasnosti – Huawei P40 Pro a Samsung Galaxy S20 Ultra.

Najlepšie vybavený model radu Galaxy S20 sa pýši až 100× digitálnym priblížením, Huawei P40 Pro ponúka „iba“ 50× digitálny zoom. Huawei však svoj telefón vybavil špeciálnym režimom fotenia mesiaca, ktorý sa automaticky aktivuje, keď máte v aplikácii Fotoaparát zapnutú umelú inteligenciu, režim Master AI. V minulosti sa síce objavilo pár článkov, ktoré spochybňovali, ako presne funguje tento režim, avšak výsledok stojí za to.

Pri fotení mesiaca sme v oboch prípadoch použili statív – hoci, Huawei P40 Pro ponúka veľmi dobre výsledky aj pri fotení z ruky. Predpokladom je automatické zapnutie režimu mesiac. Predpokladáme, že telefón v jeho prípade optimalizuje zaostrovanie na mesiac, nakoľko je to dominantný a svetlý bod inak tmavej scény. Štandardne je však fotenie z ruky pri 50 alebo 100× priblížení nepraktické a to z dlhodobého hľadiska.

Mesiac odfotený pomocou Huawei P40 Pro. V zabudovanom editore fotiek v aplikácii Galéria sme mierne zvýšili ostrosť mesiaca a zvýraznili sme ho. Nižšie v článku sa nachádza verzia fotky bez dodatočných úprav. Výsledok stojí za to:

Huawei P40 Pro mesiac

Huawei P40 Pro mesiac

Mesiac odfotený pomocou Galaxy S20 Ultra je väčší – fotili sme ho až so 100× priblížením. V takom prípade je objekt väčší, zároveň sa však môže prejaviť aj väčšie rozmazanie. Bez ohľadu na to, že fotografia z P40 Pro pôsobí vizuálne atraktívnejšie, zväčšiť mesiac 100-násobne pomocou smartfónu si z technologického hľadiska zaslúži pochvalu:

Samsung Galaxy S20 Ultra mesiac

Samsung Galaxy S20 Ultra mesiac

Pre porovnanie pridávame aj fotku mesiaca, ktorú sme odfotili minulý rok pomocou smartfónu P30 Pro. V tomto prípade nebola aktívna umelá inteligencia a teda ani režim fotenia mesiac a táto fotografia nevznikla počas tzv. supermesiaca:

Huawei P30 Pro mesiac

Huawei P30 Pro mesiac

Pre porovnanie, supermesiac v podaní P40 Pro a bez dodatočných úprav v editore fotiek:

Huawei P40 Pro mesiac

Huawei P40 Pro mesiac

Prečítajte si aj:

Huawei P40 Pro: Fotoaparát a videokamera do vrecka (RECENZIA a VIDEO)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit