V roku 2017 prišiel model Sony Xperia XZ Premium s novinkou v podobe superspomalených videí.

Pojem superspomalené video definuje záznam videa pri 960 fps. Štandardne počas superspomaleného záberu zachytí 0,2-sekundový okamih, ktorý vo výslednom videu trvá 6 sekúnd. Superspomalené video sa v dnešných telefónoch zaznamenáva v HD rozlíšení, Sony však v prípade modelu Xperia XZ2 podporuje aj rozlíšenie Full HD – zaznamená sa však iba polovičný okamih. V teste sme porovnávali videá v režime HD 720p, keďže ostatní výrobcovia aktuálne podporujú iba toto rozlíšenie.

Pre tento rok boli uvedené vlajkové lode Samsung Galaxy S9/S9+, Sony Xperia XZ2/XZ2 Compact a Huawei P20/P20 Pro, ktoré dokážu vytvárať záznam pri 960 fps. Spravili sme krátky porovnávací test, kde sme sa zamerali na kvalitu obrazu pri zázname v dobrých svetelných podmienkach až po zhoršené, na samotný priebeh superspomaleného záberu a možnosti režimov superspomaleného videa ako aj samotnej aplikácie fotoaparátu. Test prebiehal pri rovnakých svetelných podmienkach naraz všetkými tromi smartfónmi.

Samsung Galaxy S9+

Technické parametre fotoaparátu:

  • Duálny fotoaparát: primárny 12 Mpx senzor, premenlivá clona f/1.5-2.4, 26mm, 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF + sekundárny 12 Mpx senzor, clona f/2.4, 52mm, 1/3.6″, 1µm, AF, OIS, PDAF, 2x optický zoom, LED blesk
  • Video: 4K 2160p/60fps, FullHD 1080p/240fps, Superspomalené HD 720p/960fps, HDR,

Rozhranie aplikácie fotoaparát

Snímky zo superspomalených záberov z testovacích scén 1 až 4

 Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro a jeho trojitý fotoaparát

Technické parametre fotoaparátu:

  • Trojitý fotoaparát: 40 Mpx RGB senzor, clona f/1.8, 27mm, 1/1.7″, OIS + 20 Mpx monochromatický senzor, clona f/1.6, 27mm + 8 Mpx. teleobjektív, clona f/2.4, 80mm, Leica optika, 3x optický zoom, PDAF a laserový autofocus, LED blesk
  • Video: 4K 2160p/30fps, FullHD 1080p/30-60fps, Superspomalené HD 720p/960fps

Rozhranie aplikácie fotoaparát

Snímky zo superspomalených záberov z testovacích scén 1 až 4

Sony Xperia XZ2

Technické parametre fotoaparátu:

  • Jeden fotoaparát: 19 Mpx snímač, clona f/2.0, 25mm, 1/2.3″, 1.22µm, elektronická stabilizácia EIS, PDAF a laserový autofocus, LED blesk
  • Video: 4K 2160p/30fps, FullHD 1080p/30-60fps, Superspomalené HD 720p a FullHD 1080p/960fps, HDR

Rozhranie aplikácie fotoaparát

Snímky zo superspomalených záberov z testovacích scén 1 až 4

 Možnosti aplikácie fotoaparát pre superspomalené videá:

Samsung Galaxy S9+

Samsung je známy svojou vysokou kvalitou záznamu fotiek a videí už niekoľko rokov. Niekoľko vylepšení oproti konkurentom pri zázname spurspomalených videí prináša automatika, ktorá dokáže pri zaznamenaní objektu vo vyhradenom priestore v aplikácii fotoaparátu automaticky spustiť záznam superspomaleného videa.

Samsung Galaxy S9+ dokáže vytvárať záznam superspomalených videí aj manuálne. Nahrávanie v prípade aplikáce od Samsungu je kontinuálne, kedy je možné počas bežného nahrávania videa vytvoriť maximálne 20 superspomalených videí v manuálnom režime. Je možné vytvárať aj jednorázový krátky spot. Samsung chválime aj za zabudovaný editor, ktorý umožňuje jednoducho upravovať videá a automaticky do nich pridá hudbu.

Huawei P20 Pro

Revolučný trojitý fotoaparát pri modeli Huawei P20 Pro sa dostal na úplný vrchol mobilnej fotografie. V prípade superspomalených videí výbava aplikácie na konkurenciu stráca svojimi možnosťami. V prípade Huawei P20 Pro je možné vytvárať iba jednorazový krátky superspomalený klip.

Sony Xperia XZ2

Spoločnosť Sony už v roku 2017 predstavila model Xperia XZ Premium, ktorý dokázal nahrávať videá v superspomalenom režime. Pre tento rok funkciu vylepšila a aktuálne novinka Xperia XZ2 dokáže nahrávať aj v režime Full HD/960 fps. Tak ako Samsung, aj Sony dokáže vytvárať počas nahrávania bežného videa jednotlivé spuperspomalené sekcie, ktoré je možné niekoľkokrát opakovať.

Porovnávací test

V teste sme pre všetky tri zariadenia vytvorili rovnaké svetelné podmienky, pri ktorých bola naraz snímaná rovnaká scéna. Pri dobrých svetelných podmienkach podávali všetky tri zariadenia dobré výsledky. Iba pri Huawe P20 Pro sme boli limitovaní možnosťou nahrávať iba krátke jednorázové sekvencie.

Scéna so sklenenou miskou bola pre testované modely veľmi jednoduchá. Všetky modely podali veľmi dobré výsledky. Pri prehratí videí na monitore sme zistili, že s najlepším farebným podaním snímanej scény si poradil model od Sony.

Vľavo hore Huawei, vpravo hore Samsung, dole Sony. Fotky si môžete zväčšiť kliknutím a môžete sa medzi nimi posúvať pomocou smerových klávesov na klávesnici

Pri druhej scéne s malou prskavkou už nastali výraznejšie rozdiely. Najviac sa prejavil vyšší šum v zázname z Xperia XZ2. Huawei a Samsung si stále držia dobrý pomer dobrej svetelnosti a šumu.

V prípade snímania tretej scény, veľkej prskavky, sme prešli do tmavšieho priestoru. Tam znovu boli výsledky pomerne vyrovnané. Pri bližšom preskúmaní záberov je viditeľný pri Sony Xperii XZ2 opäť vyšší šum.

Štvrtá scéna s jablkom, ktorá bola pre smartfóny aj najťažšia, preverila celkové schopnosti kamier vlajkový lodí. Ako je zrejmé zo screenshotov videí, tak najväčší prepad zaznamenal model od Sony, ktorý doplatil na nízku svetelnosť senzora. V prípade Galaxy S9+ nastali problémy s automatikou záznamu superspomalených videí. Tá pri šere nevedela správne vyhodnotiť snímanú scénu a nespustila záznam videa. V tejto náročnej scéne nakoniec jasne víťazí najmenej vybavený model pre superspomalené videá, Huawei P20 Pro.

Vľavo hore Huawei, vpravo hore Samsung, dole Sony. Fotky si môžete zväčšiť kliknutím a môžete sa medzi nimi posúvať pomocou smerových klávesov na klávesnici

Keď rýchlosť rozhoduje

Všetky tri modely sme podrobili aj testu rýchlosti záznamu superspomalených videí. V časovom limite 30 sekúnd sme vytvorili maximálny počet videí, ktoré boli schopné vlajkové lode zaznamenať.

Sony Xperia XZ2

  • pri kontinuálnom zázname dokázala vytvoriť 15 superspomalených videí
  • pri jednorázovom zázname počet videí klesol na 14

Samsung Galaxy S9+

  • pri kontinuálnom zázname Galaxy vytvorilo 9 superspomalených videí
  • pri jednorázovom zázname počet videí klesol na 8

Huawei P20 Pro

  • pri jednorázovom zázname, ako aj jedinom možnom, boli vytvorené iba 4 superspomalené videá

Vyhodnotenie testu

Z testu nám nevzišiel jasný víťaz. Toho si bude musieť každý používateľ určiť sám, na základe očakávaní, ktoré má od zariadenia, ktoré dokáže superspomalené video zaznamenať. Pri porovnávaní kvality obrazu nás presvedčil model Huawei P20 Pro. Ten síce dosiahol najlepšie výsledky v kvalite obrazu, ale výrazne stráca rýchlosťou záznamu, ako ja tvorbou kontinuálneho videa s viacnásobným záznamom superspomalených sekvencií.

Pokiaľ sa pozrieme na Xperiu XZ2, tak tento model nedosahoval veľmi dobré výsledky v zhoršených svetelných podmienkach, ale vynikal výbavou a ako jediný dokáže nahrávať superspomalené videá v rozlíšení FulHD. Takisto má veľmi dobré reakcie pri samotnom zázname superspomalených videí a je jednoznačn najrýchlejším modelom v teste.

Nakoniec Samsung Galaxy S9+ dosahoval medzi testovanou trojicou pomerne dobré výsledky, ale tiež ponúka funkciu, ktorú nemá žiaden konkurent. Model od Samsungu dokáže automaticky zaznamenať superspomalený záber. To je funkcia, ktorá vám  dokáže zaznamenať každý záber na ktorý čakáte. Teda pokiaľ sa nespoliehate na automatiku pri zhoršených svetelných podmienkach.

Prečítajte si aj:

Recenzia Huawei P20 Pro: Nová éra mobilnej fotografie je tu

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.