Otestovali sme smartfón s trojitým zadným fotoaparátom.

Nové vlajkové lode P20 a P20 Pro spoločnosti Huawei sú opäť zamerané primárne na mobilnú fotografiu. Lenže, zatiaľ čo v minulosti tento výrobca často iba dobiehal konkurenciu, v roku 2018 má veľkú šancu ju predbehnúť. Tým zlomovým zariadením má byť drahšia z dvojice nových vlajkových lodí, Huawei P20 Pro s cenovkou 849 eur.

Huawei P20 Pro bude vzbudzovať záujem a to z oboch strán. Vpredu je „nešťastný“ výrez v displeji, takže sa pripravte na otázky, či to máte nový iPhone alebo či je to nejaká lacná kópia iPhonu. Tí technicky zdatnejší alebo lepšie povedané informovanejší, si takéto poznámky odpustia, pretože vedia, že pred iPhonom X prišiel s výrezom smartfón s názvom Essential Phone.

Huawei P20 Pro

Výrez nie je len na parádu

Ignorujúc fakt, že výrez sa bude možnože často spomínať v súvislosti s iPhonom X, ide o praktický dizajnový prvok. Nie je bezchybný, nie je dokonalý, ale pridáva o jeden riadok viac, ktorý využijete pri surfovaní internetom, písaní emailov a používaní aplikácií v režime na výšku. A pokiaľ vám vadí, môžete ho v nastaveniach schovať. To v praxi znamená, že sa prvý riadok so systémovými ikonami zafarbí do čierneho pozadia. Výrez vtedy nevyčnieva, avšak jeho prínos ostáva zachovaný – systémové ikony sú stále umiestnené okolo neho.

S výrezom však súvisia aj dva základné nedostatky. Horný systémový riadok má vďaka nemu menšiu plochu a tak je niekedy problém doň zmestiť všetky potrebné systémové ikony. Druhým nedostatkom je nedokonalá optimalizácia systému Android a aplikácií. V praxi to znamená, že napr. Instagram využíva pri pridávaní nových médií celú plochu obrazovky, vrátane riadku okolo výrezu. Pokiaľ si však výrez skryjete v nastaveniach, v horných rohoch Instagramu budete mať dve v polovici useknuté tlačidlá. Aj kvôli tomu sme si výraz neschovávali. Určité vizuálne nedokonalosti sme si všimli tiež v aplikácii Messenger.

Ak berieme do úvahy aj riadok okolo výrezu, P20 Pro má 6,1-palcový displej s pomerom strán 18,7:9. Pri používaní telefónu v režime na šírku sa však displej nevyužíva naplno. Obrazovka v takom prípade funguje v zobrazení s pomerom strán 18:9, takže sa reálne využíva necelá 6-palcová plocha. Na druhej strane je fajn, že výrez nezasahuje do videa či hry, ale toto rozhodnutie by sme nechali priamo na používateľovi.

Vadí vám výrez? Môžete si ho schovať

LED dióda aj predný a praktický snímač odtlačkov prstov

Výrez v sebe obsahuje 24 Mpx predný fotoaparát a okrúhly reproduktor, ktorý sa využíva pri telefonovaní a reprodukcii multimédií. Huawei do výrezu tiež zakomponoval malú notifikačnú LED diódu. Napriek menšiemu priemeru je výrazná a dobre viditeľná. Spodnú časť obrazovky pokrýva rámik pod displejom so zabudovanou čítačkou odtlačkov prstov. Považujeme to za praktickú voľbu, pretože telefón pohodlne odomknete aj keď je položený na stole.

Snímač odtlačkov tiež podporuje ovládanie pomocou gest. Nie je to novinka, ide však o praktické a elegantné riešenie, nakoľko sa skryje riadok so systémovými tlačidlami a razom tak získate ďalší extra riadok na zobrazenie iného obsahu. Ovládanie gestami nám vyhovovalo, treba si však dávať pozor pri hraní, aby ste na snímač omylom nepoložili prst. V takom prípade sa vrátite na domovskú obrazovku.

Vo výreze je skrytý reproduktor, 24 Mpx predný fotoaparát a aj malá LED dióda

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a predná strana
2. strana: Konštrukcia a multimédiá
3. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
4. strana: Android 8.1 a výdrž batérie
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit