K dispozícii je vo viacerých konfiguráciách s procesormi od AMD aj Intelu.

Surface Laptop 4 je prémiový notebook, ktorý vyniká svojou nízkou hrúbkou iba 14,5 mm a hmotnosťou len 1,26 kg. V segmente Windows notebookov si počas uplynulých rokov vytvoril silnú povesť a svojim kvalitným a prémiovým spracovaním si získal množstvo fanúšikov – vrátane nás v redakcii TOUCHIT.

Štvrtá generácia tohto notebooku sa spolieha na časom overené vlastnosti, ako je špičkový displej, výborná reprodukcia zvuku – teraz aj s podporou Dolby Atmos a pohodlná klávesnica, ktorá patrí v tomto smere medzi to najlepšie nielen v segmente Windows zariadení, ale celkovo na trhu s notebookmi.

Surface Laptop 4 je k dispozícii v 13,5-palcovej a 15-palcovej verzii. V oboch prípadoch dostanete výborný displej s vysokou jemnosťou a maximálnym jasom na úrovni 400 cd/m2. Pomer obrazovky je 3:2, čo je ikonická vlastnosť Surface zariadení, ale tento formát začínajú postupne aplikovať aj niektorí ostatní výrobcovia – podľa nás je ideálny na prácu, ale aj na všeobecné používanie notebooku.

Klávesnicová časť sa odlišuje od zvyšku trhu špecifickou semišovou povrchovou úpravou, ktorá dáva notebooku punc unikátnosti, ale takisto zvyšuje pohodlie pre vaše dlane. Klávesnicu sme už chválili. Zážitok z jej používania si však musíte vyskúšať sami a až potom pochopíte, čo máme na mysli, keď ju označujeme za najpohodlnejšiu klávesnicu na trhu. Touchpad takisto ponúka vysoký štandard a klávesnicu ideálne dopĺňa.

Surface Laptop 4

Surface Laptop 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Magnetické aj rýchle nabíjanie, výborný výkon a dlhá výdrž

Surface Laptop 4 ponúka procesory Intel Core 11. generácie a AMD Ryzen 4000. Čipy od AMD boli pre účely tohto notebooku optimalizované, aby ponúkli lepší výkon a prevádzku ako v ostatných notebookoch. Zážitok z používania oboch procesorov je na vysokej úrovni a je veľmi podobný – hoci, drobné rozdiely sa nájdu. Písali sme o nich v našej recenzii, TU.

Procesory dopĺňa v závislosti od konfigurácie až 32 GB RAM typu LPDDR4x a až 1 TB SSD úložisko. Surface Laptop 4 podporuje najnovšiu a najrýchlejšiu bezdrôtovú konektivitu cez Wi-Fi 6 a vo výbave má kvalitnú HD webkameru s duálnymi mikrofónmi pre optimálny zážitok z videokonferencií a s podporou prihlasovania sa do systému Windows pomocou tváre.

Portová výbava kombinuje USB-C port s USB 3.0 portom, 3,5 mm jackom a Surface konektorom a dáva tak používateľom možnosť voľby – k dispozícii je voliteľná dokovacia stanica a priložený napájací adaptér s magnetickým Surface konektorom, ktorý zvyšuje pohodlie pripájania a odpájania konektora a takisto aj plnohodnotná podpora pre USB-C napájanie a dokovacie stanice.

Surface Laptop 4 podporuje rýchle nabíjanie a na jedno nabitie vám vydrží fungovať dlhšie ako pracovný deň. V rámci nášho testovania sme v prípade verzie s AMD procesorom namerali výdrž až takmer 15 hodín. V kombinácii s tenkým a ľahkým šasi tak ide o ideálny notebook na každodenné nosenie a mobilné používanie.

Notebook od Microsoftu ponúka predinštalovaný systém Windows 10 a je pripravený na príchod nového systému Windows 11. Ten bude k dispozícii vo forme bezplatnej aktualizácie z Windows 10 koncom roka 2021, resp. v priebehu roka 2022.

Ďalšie informácie o Surface Laptop 4 si môžete prečítať v našej recenzii, TU. Notebooky Surface Laptop si môžete kúpiť na Alza.sk.

Surface Laptop 4

Surface Laptop 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Microsoft.

Prečítajte si aj:

Windows 11: Všetky informácie pokope (DOPLNENÉ k 30. 7.)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit