Surface Laptop si úspešne drží svoju povesť jedného z najlepších notebookov na trhu.

Microsoft uviedol štvrtú generáciu svojich notebookov Surface Laptop. Novinky prinášajú zmeny najmä z hľadiska vynovených komponentov a spoliehajú sa na rokmi overený dizajn s displejom s formátom 3:2 a na skvelú klávesnicu, ktorá patrí k absolútnej špičke v segmente Windows notebookov.

Surface Laptop 4 je k dispozícii v 13,5-palcovej a 15-palcovej verzii a s (naj)novšími procesormi od Intelu aj AMD. V redakcii TOUCHIT som testoval kompaktnejšiu veľkosť tohto notebooku v konfiguráciách s procesormi od oboch výrobcov. Ktorý model by som si vybral?

Surface Laptop 4

Surface Laptop 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Dizajn je špičkový, ale tenšie rámiky by nezaškodili

Notebooky radu Surface Laptop patria k tomu najlepšiemu na trhu, pokiaľ hľadáte tenký a ľahký notebook. Ich spracovanie je prémiové a toto tvrdenie platí aj v prípade najnovšej generácie. Nie je to prekvapujúce, keďže spracovanie notebooku sa medzigeneračne prakticky nezmenilo.

Surface Laptop 4 má jednoliatu hliníkovú konštrukciu. Veko zdobí logo Microsoftu, na spodnej časti si všimnete iba malé výduchy v zrezanej zadnej hrane. Notebook vďaka tomu pôsobí štýlovo, elegantne a nadčasovo. Popravde, jeho dizajn sa mi asi nikdy neokuká, minimálne nie z vonkajšej strany.

Surface Laptop 4 je dostupný v modrej, platinovej, bronzovej a čiernej farbe. Dostupnosť jednotlivých farieb na našom trhu nepoznám, v redakcii sme mali na test platinovú farbu, ktorú považujem za rokmi overený štandard. Notebook má v tejto farbe hmotnosť 1,26 kg a hrúbku 14,5 mm – platí to pre konfigurácie s oboma procesormi.

13,5-palcový model považujem za ľahký, tenký a kompaktný notebook, ktorý je vhodný na každodenné prenášanie. 13,5-palcový IPS displej má rozlíšenie 2256 × 1504 pixelov a obnovovaciu frekvenciu 60 Hz. Chválim maximálny jas, ktorý dosahuje 400 cd/m2 a veľmi dobré pokrytie farebného priestoru sRGB na úrovni takmer 97 %. Tento parameter som nameral v prípade oboch testovaných konfigurácií.

Surface Laptop 4 sa stále spolieha na pomer obrazovky 3:2, ktorý dlhodobo preferujem a považujem ho za optimálny z hľadiska kancelárskej práce a všestranného používania. Osobne však čakám, kedy začne Microsoft stenčovať rámiky okolo displeja. Niežeby boli príliš hrubé, avšak pomerom obrazovky k telu sa Surface Laptop 4 nemôže rovnať lídrom na trhu.

Surface Laptop 4

Surface Laptop 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Kvalitný audiovizuálny základ a špičková klávesnica

Surface Laptop dlhodobo stavia na niekoľkých stavebných kameňoch a tie sú veľmi silné aj v prípade štvrtej generácie. Konkrétne ide o špičkový displej – maximálny jas a vernosť podania farieb som už chválil. Dodám však, že všetky konfigurácie ponúkajú aj dva továrenské profily farieb.

Profil sRGB je vhodný na prácu s dôrazom na vernosť podania farieb, profil Vylepšený odporúčam na bežné používanie a multimediálnu zábavu. Medzi profilmi sa môžete prepínať priamo v nastaveniach obrazovky. Skvelý vizuál dopĺňa nadštandardne kvalitná reprodukcia zvuku a to aj s podporou technológie Dolby Atmos.

Kvalitný displej a zvuk ponúkajú viaceré notebooky na trhu. Surface Laptop 4 si ma však získal výbornou klávesnicou, ktorú považujem za jednu z najpohodlnejších na trhu. Je to subjektívna preferencia a vychádzam z dlhodobých skúseností a testovania viacerých generácií Surface zariadení a tiež aj notebookov iných značiek.

Pohodlný, dostatočne veľký a kvalitný je tiež touchpad. Mimochodom, na Surface notebookoch som si obľúbil semišovú povrchovú úpravu klávesnicovej časti a takisto dva režimy klávesu Function – môžete si zvoliť, či majú klávesy F1 až F12 predvolene slúžiť na tento účel alebo na multimediálne funkcie.

Surface Laptop 4

Surface Laptop 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Vylepšenia pod kapotou

Vyššie uvedené informácie je možné do určitej miery aplikovať aj na predchádzajúce generácie notebookov Surface Laptop. Je zrejmé, že Microsoft medzigeneračne vylepšuje aj displej či reprodukciu zvuku, avšak tieto parametre vždy patrili medzi to najlepšie na trhu vo svojej kategórii.

Surface Laptop 4 prináša hlavné vylepšenie vo forme (naj)novších procesorov Intel Core 11. generácie a AMD Ryzen 4. generácie. Microsoft v prípade konfigurácie s AMD procesormi priamo spolupracoval s výrobcom čipov, takže procesory AMD Ryzen 5 4680U, resp. AMD Ryzen 7 4980U by mali ponúknuť o niečo lepší výkon v porovnaní s ostatnými notebookmi s týmito procesormi.

Nemal som však možnosť porovnať ho bok po boku s iným notebookom s totožnou konfiguráciou, takže som sa v rámci testovania zameral najmä na duel dvoch konfigurácií Surface Laptopov.

Treba povedať, že Surface Laptop 4 ponúka veľmi podobný používateľský zážitok a to bez ohľadu na voľbu procesora. Žiaden z procesorov nemá jednoznačne navrch, takže neexistuje odpoveď, že kúpte si Laptop 4 s procesorom od AMD, lebo konfigurácia s Intelom zaostáva – alebo naopak.

Surface Laptop 4

Surface Laptop 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Vybrať si AMD alebo Intel?

Všimol som si však drobné rozdiely počas testovania. Konfigurácia s Intelom je o trochu výkonnejšia z hľadiska jednojadrových operácií a má výkonnejšiu integrovanú grafickú kartu, čo je dané aj väčšou videopamäťou o veľkosti 1 GB. Intel takisto získal o niečo viac bodov v aplikačnom teste a iných benchmarkoch v PCMark 10.

Konfigurácia od AMD má navrch v operáciách, v ktorých sa využívajú všetky jadrá procesora a ponúka aj dlhšiu výdrž batérie. Pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu som nameral o hodinu dlhšiu výdrž. V prípade testov výdrže batérie, ktoré sú zamerané na štandardnú kancelársku prácu, bola výdrž takmer o 2,5 hodiny dlhšia a dosiahla takmer 15 hodín.

Integrovaná grafická karta v prípade konfigurácie od AMD ponúka 512 MB videopamäte. Na bežné účely aj nenáročné hranie to postačuje a Surface Laptop 4 s procesorom od AMD dosiahol v našich testoch aj o niečo lepšiu stabilitu pri testovaní v plnej záťaži. V špecifických prípadoch však môže byť menšia videopamäť obmedzením, musíte si to sami zvážiť.

Pokiaľ chcete Surface Laptop 4 iba na tradičnú kancelársku prácu a všeobecné každodenné používanie, potom obe konfigurácie považujeme za prakticky rovnocenné. Pridanou hodnotou môže byť pre niekoho o niečo dlhšia výdrž batérie konfigurácie s procesorom od AMD a toto je parameter, ktorý by možno presvedčil aj mňa.

Obe konfigurácie majú aktívne chladenie, ventilátory sú však pomerne tiché a to aj v plnej záťaži. Laptop 4 s procesorom od Intelu sa v záťaži držal na teplote 70 °C pre procesor aj grafickú kartu v prípade napájania zo zdroja, resp. na úrovni 56 °C pre procesor a 60 °C pre grafickú kartu pri prevádzke z batérie. Verzia s AMD bežala v záťaži s teplotou 66 °C pre procesor aj grafickú kartu, resp. 54 °C pre oba komponenty pri prevádzke z batérie.

Surface Laptop 4

Surface Laptop 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Wi-Fi 6, nabíjanie aj cez USB-C

Surface Laptop 4 podporuje bezdrôtovú konektivitu cez Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0. Výbava portov je štandardná, v tomto smere žiadne zmeny nenastali – USB-C port, USB 3.0 port, Surface port a 3,5 mm jack. Niekomu sa to môže máliť, osobne mi takáto výbava postačuje.

Na nabíjanie notebooku môžete využiť priloženú 65 W nabíjačku s magnetickým Surface konektorom, podporované je tiež nabíjanie cez USB-C. Už v minulosti som pri testovaní Surface zariadení chválil USB port, ktorý je zabudovaný priamo v napájacom adaptéri od Microsoftu a môžete ho využiť na nabíjanie príslušenstva. USB port má výkon 5 W, takže na nabíjanie smartfónov by som ho neodporúčal, resp. iba cez noc.

Surface Laptop 4 podporuje rýchle nabíjanie, v závislosti od použitej nabíjačky môžete v priebehu hodiny nabiť až 80 % batérie. Samozrejmosťou vo výbave je HD webkamera s podporou prihlasovania sa do systému rozpoznávaním tváre. Chválim kvalitu zabudovaných mikrofónov.

Surface Laptop 4

Surface Laptop 4 a jeho 65 W nabíjačka s magnetickým Surface konektorom a extra 5 W USB portom. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Surface Laptop 4 je výborný notebook, ktorý podľa mňa stále patrí k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne dostupné na trhu. Chválim kvalitný audiovizuálny základ a pohodlnú klávesnicu – na ňu nedám dlhodobo dopustiť a je dôvodom, prečo by som zvažoval Surface Laptop pri výbere notebooku.

Nová generácia sa spolieha na tradičný a overený dizajn. Ten pôsobí prémiovo, ocenil by som však zmenšenie rámikov okolo displeja. Konfigurácie s Intelom a AMD budú pre väčšinu používateľov rovnocenné a záleží tak na vašich konkrétnych požiadavkách či preferenciách. Drobné rozdiely, ktoré som nameral počas testovania, som spomenul v článku a na jeho konci sa takisto nachádza tabuľka s parametrami a nameranými hodnotami.

Surface Laptop 4 poteší dlhou výdržou batérie, magnetickým nabíjaním či podporou pre rýchle nabíjanie. Mnohé zo spomenutých vlastností sa postupne stávajú štandardom v segmente Windows notebookov. Pridanou hodnotou môže byť podpora pre dotykové pero Surface Pen, nakoľko displej je dotykový. A je fajn, že Surface Laptop 4 nemá žiaden predinštalovaný softvérový balast, ktorý často otravuje v prípade ostatných výrobcov.

A aby som zodpovedal otázku z úvodu recenzie – pri výbere konfigurácie by som osobne bral do úvahy cenu a dostupnosť jednotlivých konfigurácií. Na moje účely by mi stačila základná výbava s 8 GB RAM a 256 GB SSD úložiskom, ktorá sa predáva za 1 149 eur a v takom prípade by som zvažoval konfiguráciu s AMD kvôli lepšej výdrži batérie.

Surface Laptop 4

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • elegantné a prémiové šasi
  • výborný audiovizuálny základ
  • špičková klávesnica a veľký touchpad
  • veľmi dobrá výdrž batérie
  • kvalitné zabudované mikrofóny
  • žiaden predinštalovaný balast

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • rámiky okolo displeja by mohli byť aj tenšie
  • iba HD rozlíšenie webkamery

Cena: od 1 149 eur

Zapožičal: Microsoft

Produktové fotografie: Ondrej Macko / TOUCHIT

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

Microsoft Surface Laptop 4 – AMDMicrosoft Surface Laptop 4 – Intel
Displej13,5″, IPS, 2256 × 1504 px, 60 Hz13,5″, IPS, 2256 × 1504 px, 60 Hz
CPU / GPUAMD Ryzen 5 4680U Surface Edition / AMD Radeon Vega 512 MBIntel Core i5-1145G7 / Intel Iris Xe Graphics 1 GB
Operačná pamäť / Úložisko16 GB DDR4x / 256 GB SSD8 GB DDR4x / 256 GB SSD
KonektivitaUSB-C, USB 3.0, 3,5 mm jack, Surface portUSB-C, USB 3.0, 3,5 mm jack, Surface port
Rozmery a hmotnosť308 × 223 × 14,5 mm / 1,265 kg308 × 223 × 14,5 mm / 1,265 kg
Cena1349 eur1149 eur
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test / Aplikácie4119 / 79844409 / 9281
Výdrž batérie – práca / video14:42 / 10:4612:20 / 9:46
Rýchly SSD test536 / 64,96 MB/s1792 / 217,66 MB/s
3DMark – Night Raid / Stress test11621 / 99,9 %15137 / 95,9 %
Wild Life / Extreme4390 / N/A10691 / 3107
Cinebench R23 – Single / Multi Core1154 / 68051391 / 4716
Test – Displej a maximálne teploty
Minimálny / maximálny jas5,33 / 385,34 cd/m26,53 / 404,54 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov96,8 % sRGB, 66,8 % Adobe RGB, 68,7 % DCI P396,5 % sRGB, 66,5 % Adobe RGB, 68,4 % DCI P3
Teplota CPU / GPU v záťaži66 °C / 66 °C70 °C / 70 °C

Prečítajte si aj:

Windows 11 oficiálne: Vieme, kedy príde, či bude zadarmo a aké vylepšenia prinesie (DOPLNENÉ)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit