Nazrite do tajov nášho vesmíru vďaka nasledujúcim webovým stránkam.

www.nasa.gov

nasa_vesmir_web2016_8_nowat

Asi najznámejšia stránka zaoberajúca sa výskumom a sledovaním vesmíru i samotnej Zeme vás očarí dych berúcimi fotografiami či videami. Okrem horúcich noviniek či aktuálne prebiehajúcich i pripravovaných vesmírnych misií doplnených vždy o nové informácie, nezabúda web tejto americkej vládnej agentúry ani na živé internetové vysielanie prostredníctvom NASA TV. Pohľad na rozprávajúcu kozmonautku s vlasmi vlniacimi sa okolo hlavy v beztiažovom stave vás ani po dlhšom sledovaní neprestane fascinovať. Jednotlivé streamy sú prehľadne zatriedené do tabuľky s televíznym programom. Súčasťou webu je tiež sekcia Downloads s množstvom tipov na stiahnutie, či už ide o užitočné aplikácie, e-knihy alebo vesmírne zvonenia na mobil, ktoré by našli využitie u nejedného fanúšika všetkého „mimoZEMského“.

www.armaghplanet.com

astronotes_web2016_8_nowat

Vďaka blogu s výstižným názvom Astronotes, ktorý vzniká pod záštitou observatória/hvezdárne Armagh v Severnom Írsku, na čele s výskumníkom a autorom väčšiny príspevkov Colinom Johnstonom, odhalíte skutočné čaro sveta mimo našej planéty. Chcete sa na vlastné oči presvedčiť a nielen počúvať o tom, že Neptún je modrý? Zaujíma vás, ako ďaleko sa nachádza najvzdialenejšia hviezda alebo ktorá z planét je označovaná za najstaršiu? Počuli ste už o záhade „psej hviezdy“, za ktorú je označovaná najjasnejšia hviezda nočnej oblohy – Sirius? Tá už starovekým Egypťanom každoročne signalizovala očakávané záplavy na rieke Níl. Alebo vás zaujíma názor odborníkov na populárnu knihu Marťan? V pútavo písanej rubrike Weird and Fun (Zvláštne a Zábavné) sa dozviete odpovede nielen na tieto otázky. Dočítate sa toho oveľa, oveľa viac.

www.astro.cz

astro_cz_web2016_8_nowat

Pre tých menej zdatnejších angličtinárov tu máme kvalitne spracovanú stránku od susedov Čechov. Astronomický informačný server je výsledkom práce Českej astronomickej spoločnosti, ktorá sa stará o aktuálnosť publikovaných článkov. Ako vyzeralo tohtoročné pozorovanie Perzeíd? Snímky od profesionálov ako aj fanúšikov stránky nájdete práve na tomto mieste. Radi zachytávate nebeské úkazy fotoaparátom? Potom je tu pre vás súťaž o najnápaditejšiu fotografiu Mesiaca. Chceli by ste viac načrieť do sveta astronómie? Dopomôcť vám v tom môže napríklad akcia Európska noc vedcov, ktorá sa čochvíľa uskutoční vo hvezdárni Valašské Meziříčí, prípadne taký detský astronomický tábor, ktorý bol tento rok situovaný v Karlových Varoch. Chceli by ste sa vydať na cestu za kométami? Sprevádzať vás na nej bude virtuálny pozorovateľský denník. Oko „astromaniakov“ tiež poteší rubrika Astronomická fotografia dňa.

www.planethunters.org

planet_hunters_web2016_8_nowat

Ste pripravení objavovať nové svety? Takýmito slovami víta svojich návštevníkov stránka určená pre skutočných lovcov planét. Na úvod sa spustí krátke intro, ktoré vás krok za krokom naučí, ako postupovať pri hľadaní doposiaľ neobjavených hviezd. Všetky údaje vychádzajú z meraní jasu planét za určitý časový interval, ktoré zaznamenal Keplerov vesmírny teleskop. Ide konkrétne o pátranie po exoplanétach, teda planétach, ktoré obiehajú hviezdu inú ako Slnko. Úlohou fanúšikov tohto webu je sledovať práve časový rad meraní jasu hviezd, ktorý sa jednoducho nazýva aj svetelná krivka. Na to, aby ste sa stali takýmto lovcom extrasolárnych planét, sa nevyžaduje žiadna špeciálna príprava. Stránka vás prevedie všetkými potrebnými detailmi a vám stačí už len orlí zrak, webový prehliadač a štipka zanietenosti.

www.hvbo.cz

astrofoto_web2016_8_nowat

Podľahli ste kúzlu nočnej oblohy? Radi fotíte? Čo takto prepojiť tieto dve vášne v jedno umenie – astrofotografiu? Ako na to, vám poradí stránka Martina Myslivca, ktorého dlhoročná láska k hviezdam podnietila k vybudovaniu hvezdárne v rámci svojho rodinného domu v Bělči nad Orlicí. Prostredníctvom svojho webu vám Martin prezradí, aké vybavenie je potrebné na to, aby ste mohli s fotením hviezd začať. V prípadne záujmu sa tiež môžete prihlásiť na jeden z pravidelne organizovaných workshopov, ktorý vaše fotografické zručnosti dotiahne na profesionálnejšiu úroveň. Na staršej stránke foto.astronomy.cz nájdete všetky autorské fotografie Martina Myslivca, ktoré vás nielenže uchvátia, ale podnietia vo vás túžbu zadívať sa na nočné nebo nad svojou hlavou spoza hľadáčika na fotoaparáte.

Ďalšie tipy

www.neave.com/planetarium/ – Interaktívna mapa nočnej oblohy. Podľa vašej aktuálnej polohy môžete sledovať konšteláciu hviezd a súhvezdí v reálnom čase priamo z obrazovky vášho počítača.

www.waitbutwhy.com – Záhady, vysvetlenia, dohady, zaujímavosti… Aj takto by sa dala charakterizovať stránka, ktorá nie je špecializovaná výlučne na vesmír, no rozhodne stojí za návštevu.

www.earthsky.org – 21. augusta 2017 nastane zatmenie Slnka. Odkiaľ ho bude najlepšie vidno? Čo všetko si ľudia dokážu zameniť za ufo? Toto a omnoho viac vám prezradia riadky tohto obľúbeného webu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: