Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetová fotografická organizácia dnes predstavila fotografov, ktorí sa dostali do užšieho výberu študentskej súťaže a súťaže pre mladých fotografov Sony World Photography Awards 2024. Víťazi študentskej súťaže a súťaže pre mladých fotografov budú vyhlásení 18. apríla a ich práce budú predstavené v rámci výstavy Sony World Photography Awards 2024 v londýnskej galérii Somerset House.

UŽŠÍ VÝBER ŠTUDENTSKEJ SÚŤAŽE

Do užšieho výberu študentskej súťaže sa dostali práce desiatich študentov popredných vysokoškolských inštitúcií. V tomto ročníku súťaže mali študenti prihlásiť sériu piatich až desiatich snímok na tému Domov (Home). Projekty zaradené do užšieho výberu zdôrazňujú rôznorodé pohľady študentov fotografie na miesto, komunitu, identitu a spolupatričnosť a ukazujú rozmanité príbehy a rozhovory, ktorými sa zaoberajú pri rozvíjaní svojich fotografických zručností.

Kľúčovou témou mnohých sérií, ktoré sa dostali do užšieho výberu, sú rodinné vzťahy a osobná história. Brayan Enriquez (USA, Georgia State University, Ernest G. Welch School of Art & Design) skúma vo svojom cykle And Taste the Dirt Below rodinné príbehy odovzdávané z generácie na generáciu a zameriava sa na emigráciu Enriquezových rodičov z Mexika do Spojených štátov. Gaoge Ouchen (pevninská Čína, Communication University of Zhejiang) predstavuje cyklus The Orange Tree, ktorý je kronikou návratu do fotografovho rodného domu počas pandémie po dlhšej neprítomnosti. Kayin Luys (Belgicko, LUCA School of Arts Sint Lukas, Brusel) predstavuje v projekte Don’t Trust Pretty Girls intímny portrét svojich príbuzných, oslavujúci ich každodenné rituály a zábavu.

Fotografi, ktorí sa dostali do užšieho výberu, sa zamerali tiež na komunitu a spôsoby, akými človek nachádza pocit zázemia vo väčšej skupine. Kazi Arifujjaman (Bangladéš, Counter Foto – centrum vizuálneho umenia) na sérii snímok nazvanej Chatal Home zachytáva komunitný život v „chatali“, mieste, kde sa spracováva ryža a kde spoločne bývajú a pracujú rodiny z celého Bangladéša; Makaziwe Radebe (Juhoafrická republika, Michaelis School of Fine Art, University of Cape Town) spomína vo svojom diele Ihubo Ikhaya (A hymn, a home) na dobu strávenú so susedmi, priateľmi a rodinou v Emdeni v Sowete. Frederik Rüegger (Nemecko, Ostkreuzschule für Fotografie) zachytáva v cykle Horses and Caravans zvyky a tradície anglických a írskych kočovných komunít a zameriava sa na každoročné oslavy konané na konských slávnostiach v Ballinasloe a Appleby.

Inokedy sa fotografi, ktorí sa dostali do užšieho výberu, zaoberali tým, ako umožňuje introspekcia nájsť pocit domova. Yufei Ma (pevninská Čína, School of Visual Art, USA) sa vo svojom diele Intermission zamýšľa nad okamihmi kľudu, ktoré spestrujú každodenný život a to prostredníctvom série zátiší bielizne a odevov sušiacich sa na slnku. Projekt Siphosethu Sanelisiwe Sikhosana (Juhoafrická republika, University of Pretoria) Resting In Unfamiliar Places (Odpočinok na neznámych miestach) sleduje jej meniaci sa vzťah k náboženstvu a sexualite prostredníctvom série autoportrétov umne vytvorených dierkovou komorou.

Do užšieho výberu sa dostali aj projekty, ktoré sa zaoberajú výzvami spojenými s vybudovaním domova v nebezpečných podmienkach. Projekt Lake Poopó’s Disappearance: Gaston Zilberman (Argentína, Motivarte) sleduje, ako klimatické zmeny ovplyvnili životný štýl a kultúru komunity Uru, pretože im miznú prírodné zdroje. Juan David Aguirre (Kolumbia, Universidad EAFIT) vo svojom dojemnom čiernobielom cykle No Home No Future dokumentuje život v andskom činžiaku v Medellíne, kam sa uchyľujú ľudia bez domova.

Víťaz študentskej súťaže 2024 bude vybraný z 10 študentov a vyhlásený počas slávnostného ceremoniálu Sony World Photography Awards 2024, ktorý sa uskutoční 18. apríla v Londýne. Univerzita, ktorá získa celkové víťazstvo, dostane digitálnu foto techniku Sony v hodnote 30 000 eur.

Porotcom tohto ročníka študentskej súťaže bol Ravi Ghosh, zástupca šéfredaktora časopisu The British Journal of Photography.

UŽŠÍ VÝBER SÚŤAŽE PRE MLADÝCH FOTOGRAFOV

Do užšieho výberu súťaže pre mladých fotografov sa dostali práce 10 fotografov do 19 rokov. V súťaži pre rok 2024 reagovali účastníci na zadanie Through Your Eyes.

Mnoho fotografov, ktorí sa dostali do užšieho výberu, sa zamýšľali nad svojimi osobnými skúsenosťami s prírodou a životným prostredím. River Lewis-Gosch (USA, 15 rokov) zachytil prvé okamihy rozsiahleho požiaru v národnom parku North Cascades vo Washingtone, práve keď začali prilietať hasičské vrtuľníky. Kas Christiaens (Belgicko, 19 rokov) zase na svojej pozoruhodnej nočnej fotografii zachytáva svetelné znečistenie na belgickom vidieku a ukazuje, ako pouličné osvetlenie ovplyvnilo jasnosť nočnej oblohy. Sebastiánovi Fernándezovi Lorovi (Španielsko, 15 rokov) sa podarilo zachytiť na fotografii kométu C/2023 P1 (Nishimura), ktorú bolo vidieť v Španielsku v septembri 2023; a Daniel Murray (Veľká Británia, 15 rokov) obrátil svoj fotoaparát na osamelého surfistu na prázdnej pláži, ktorý medituje nad scenériou cornwallského pobrežia.

Fotografi, ktorí sa dostali do užšieho výberu, sa vo svojich dielach zaoberali taktiež otázkami identity a individuality. Shayna Cuenca (USA, 15 rokov) vytvorila štylizovaný autoportrét pomocou vyrezaného tlačeného obrazu a čajových vrecúšok, zatiaľ čo Joyce Xu (Austrália, 18 rokov) vytvorila štúdiový autoportrét vo chvíli zamyslenia. Fotografi z celého užšieho výberu predviedli kreatívny prístup ku kompozícii, keď zachytávali svoje okolie. Zy Grei Zander M. Esperanza (Filipíny, 16 rokov) na snímke letiaceho kŕdľa holubov zdôrazňuje ich pohyb pomocou techniky zámerného pohybu fotoaparátu. Chengchen Wang (pevninská Čína, 18 rokov) zase zachytil zasnežené vrcholky hory Yala, žiariace v podvečernom svetle; Afiq Sharkawi (Malajzia, 18 rokov) portrétoval remeselníka v dielni, vyrábajúceho tradičnú zbraň známu ako „keris“; a Isaac Friend (Spojené kráľovstvo, 18 rokov) vyhotovil dramatickú fotografiu skalných útvarov so zatiahnutou oblohou a vzdialenými vlnami oceánu na pozadí.

Súťaž pre mladých fotografov Youth Photographer of the Year hodnotí Daniel Blochwitz, kurátor Foto festivalu vo švajčiarskom Lenzburgu. Víťaz získa rad digitálneho fotografického vybavenia Sony, aby mohol ďalej rozvíjať svoje vízie.

Celkoví víťazi študentskej súťaže, súťaže pre mladých fotografov, otvorenej súťaže a profesionálnej súťaže Sony World Photography Awards 2024 budú vyhlásení 18. apríla 2024. Ďalšie informácie o nadchádzajúcom vyhlásení a víťazoch nájdete na adrese: www.worldphoto.org.

Značky: