Drony nenahradia bežných kuriérov.

Využitie malých bezpilotných lietadiel v úlohe kuriérov sa v posledných mesiacoch spomína pravidelne. Zväčša ide o koncepty, ktoré sú z rozličných dôvodov obmedzené iba na testovaciu prevádzku. Do praxe sa možnože dostanú, avšak až o pár rokov.

Záujem o využitie dronov prejavila najnovšie aj švajčiarska pošta. Tá tieto zariadenia testuje a verí, že uľahčia doručovanie zásielok do izolovaných miest. Švajčiari takisto plánujú porovnať prevádzkové náklady a na základe toho sa rozhodnúť, v akých (všetkých) prípadoch budú malé lietadielka využívať. Dodajme, že malý a ľahký dron spoločnosti Matternet unesie náklad do hmotnosti 1 kg a na jedno nabitie dokáže letieť do vzdialenosti až 10 km.

Potenciálne využitie dronov je veľmi rôznorodé – počínajúc doručovaním zásielok do odľahlých oblastí a končiac expresným doručovaním. Drony sú výborne využiteľné aj v mimoriadnych prípadoch, kedy je potrebné poslať zásoby do dočasne neprístupných lokalít,“ píše sa vo vyjadrení švajčiarskej pošty. Nasadenie do reálnej prevádzky však Švajčiari neočakávajú skôr ako o 5 rokov.

Poštári taktiež nepredpokladajú, že by drony úplne nahradili konvenčné spôsoby doručovania zásielok. Denne totiž doručujú až 500 tisíc balíkov a listov, pričom počas vianočnej sezóny je tento počet dvojnásobný. Drony by takúto záťaž s veľkou pravdepodobnosťou jednoducho nezvládli.

Prípadnou prekážkou pri nasadzovaní dronov môžu byť aj rôzne zákony a regulácie. V Amerike sú tieto podmienky pomerne prísne, na legislatívu v Európe stále čakáme. Právne predpisy by sme mali čoskoro spoznať, do platnosti majú vstúpiť začiatkom budúceho roka.

Zdroj: Al Jazeera

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit