Od budúceho mesiaca budú nemocnice vo Švajčiarsku prepojené prvou reálne fungujúcou autonómnou sieťou dronov.

Úlohou týchto dronov je prepravovať laboratórne vzorky (určené na rozbor či krvné testy) medzi jednotlivými klinikami, nemocnicami či výskumnými laboratóriami. Celý proces doručovania má prebiehať do 30 minút, čím by sa efektivita zdravotníctva posunula na novú úroveň.

Za celým úspechom stojí spoločnosť Matternet so sídlom v Menlo Parku v Kalifornii. Podľa všetkého ide o prvú firmu, ktorej sa podarilo získať povolenie na prevádzku vlastných dronov v husto osídlených oblastiach Švajčiarska.

Výsledkom ich snahy je Matternet Station – na prvý pohľad trochu futuristicky vyzerajúca poštová schránka, ktorá slúži ako pristávacia plošina pre doručovacie drony. Vďaka veľkosti zhruba 2m² môže byť nainštalovaná nielen na zemi, ale aj na streche.

Drony spoločnosti Matternet dokážu prenášať balíky s hmotnosťou do 2 kg, maximálnou rýchlosťou 70 km/h, do vzdialenosti až 20 km.

Spoločnosť Matternet sa dohodla na spolupráci so švajčiarskou poštou a s pravidelným doručovaním by mala začať od nového roka. Postupne by chcela tento spôsob doručovania rozšíriť aj do ďalších krajín a aplikovať ho tiež na iný tovar.

Zdroj: The Verge

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Prečítajte si aj: 

Drony budú prepravovať krv do odľahlých vidieckych oblastí

Značky: