Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Režim elektrického auta, ktorý Sygic uviedol v máji 2020 ako bezplatnú súčasť populárnej Sygic GPS Navigácie, použilo doteraz viac ako 260 tisíc šoférov najmä z Európy. Za posledný rok prešla aplikácia viacerými zlepšeniami, ktoré fanúšikom emobility pomáhajú prekonať obavy z dojazdu a nabíjania. Sygic pokračuje s vývojom nových funkcií s ambíciou byť pre šoférov elektrických áut tým najlepším pomocníkom na trhu.

Záujem o ekologickejšie možnosti osobnej dopravy narastá. Prieskumy ukazujú, že nízke náklady na prevádzku ako rozhodujúci faktor pri kúpe elektrického auta je u ľudí až na druhom mieste po motivácii chrániť životné prostredie. Posledný Prieskum o klíme Európskej investičnej banky ukázal, že elektrický a plug-in hybridný model vozdila zvažuje kúpiť ako svoje ďalšie auto až 67% Európanov. Fakt, že trh e-mobility zažíva boom a rozširovanie nabíjacej siete sa zrýchľuje, potvrdzujú aj dáta z navigácie Sygic.

Sygic GPS Navigácia je hybridná navigačná aplikácia s offline mapami, ktorá poskytuje aj online služby. Je uznávaná najmä pre pokročilé navigačné funkcie – aktuálne dopravné informácie, rozpoznávanie značiek, Head-up Display, navigácia v rozšírenej realite, či pripojenie cez Android Auto a CarPlay. Celosvetovo Sygic využívajú milióny šoférov, ktorí si navigáciu môžu prepnúť do režimu elektrického auta so špecifickými funkciami a obsahom.

Od januára 2021 sa počet nabíjacích bodov v EV režime Sygicu zvýšil o 37.8% na 410,768 nabíjacích bodov v rámci Európy (január 2022). Top piatimi krajinami s najvvyšším nárastom pokrytia za rok 2021 sú Holandsko (+23,238 nabíjacích bodov), Nemecko (+16,430), Taliansko (+9,895), Španielsko (+8,776) a Veľká Británia (+8,510), zatiaľ čo krajiny s najlepším celkovým pokrytím v EV režime sú Holandsko (105,292), Francúzsko (68,868), Nemecko (63,063), Veľká Británia (28,387) a Taliansko (23,299).

MultiEMP platforma kombinuje služby rôznych hráčov e-mobility, aby poskytla používateľom Sygicu čo najhustejšiu nabíjaciu sieť a najjednoduchšie nabíjanie. Väčšina poskytovateľov nabíjačiek ponúka offline dáta a možnosti platby priamo v aplikácii.
Sygic spolupracuje so 7 partnermi: PlugSurfing prevádzkuje v EV režime aktuálne 252,981 nabijacích bodov, nasleduje TomTom so 134,037 nabíjacími bodmi, Elec2go s 21,086 nabíjacími bodmi, Greenway s 2,000 nabíjacími bodmi, eJoin s 374 najbíjacími bodmi, Polyfazer s 255 nabíjacími bodmi a Unicorn s 35 nabíjacími bodmi (stav v januári 2022).

“Posledných dvanásť mesiacov sme pracovali na tom, aby sa skúsenosť používateľov s trasovaním a nabíjaním zlepšila. Pribudli noví poskytovatelia nabíjacích staníc s možnosťou priamych platieb, a používatelia si jednoducho môžu vybrať jedného alebo viacerých. Je možné vyfiltrovať aj nabíjačky až do kapacity 350 kW. Ďalšie vylepšenia vrátane automatického pridávania nabíjacích bodov do trasy prinesieme v priebehu tohto roka. Nateraz ich používatelia môžu otestovať v rámci beta verzie,” vysvetlil Petr Füzék, šéf e-mobility Skupiny Eurowag.

Väčšina používateľov EV režimu v Sygicu aktuálne jazdí na autách značky Volkswagen, Tesla alebo Hyundai, čo potvrdzuje aj trend v celosvetových štatistikách najlepšie predávaných elektrických vozidiel za rok 2021. V porovnaní s januárom 2021 Volkswagen potvrdil svoju pozíciu najpoužívanejšieho auta v EV režime Sygicu, zatiaľ čo počet šoférov Tesly a Hyundai, s EV režimom od Sygicu prevýšil počet šoférov BMW and Toyoty, ktorí používajú Sygic.

Značky: