NAS, teda sieťové disky, ponúkajú viac ako len dátovú kapacitu na vaše pracovné či osobné dáta. Tie od Synology majú vlastný operačný systém DiskStation Manager s aplikáciami, ktoré rozširujú schopnosti sieťového úložiska.

Jednou z takých funkcií je služba Drive. Tá umožňuje vytvorenie osobného alebo pracovného cloudu priamo u vás. Netreba odovzdávať vaše dáta do cloudových služieb iných firiem. Priamo na vašom NAS zariadení si môžete vytvárať obsah, zdieľať ho s inými používateľmi a využívať vysokú rýchlosť prístupu (ak máte dobré pripojenie). K súborom sa dá pristupovať z hociktorého počítača, a to buď priamo vo vašej sieti alebo z inej lokality, kde je internetové pripojenie.

Prechádzanie súborov je veľmi podobné ako v prípade klasického Prieskumníka vo Windows. Aplikácia File Station toho ale dokáže viac ako Prieskumník. Súbory sa dajú synchronizovať, takže nepotrebujete ani webové rozhranie a proces je podobný, ako pri synchronizácii z Google Drive či inej služby. Na použitie so smartfónmi s OS Android alebo iOS je dostupná mobilná verzia tejto služby v podobe aplikácie Drive. Platí všetko tak, ako pri bežnom používaní diskového úložiska. Každý používateľ alebo skupina bude mať oprávnenia len tam, kde im to správca povolí. Jedna z najlepších vlastností je funkcia Universal Search. Vyhľadá súbory na základe kľúčových slov, podobne ako to poznáte zo správcu súborov na počítači alebo cloudových úložísk.

Aplikácia Moments je super užitočná vec pre každého, kto fotí. So smartfónom či klasickým fotoaparátom, takmer každý z nás narobí kvantum fotiek. Nemusíte ich dávať do žiadnej cloudovej služby. Tam totiž v prípade riešení zadarmo nemáte garanciu dostupnosti dát a môže sa stať, že poskytovateľ jedného dňa fotky z akéhokoľvek dôvodu vymaže. Všetky vaše fotky si uložíte na NAS od Synology a aplikácia Moments ich zobrazí. Avšak s poriadnou dávkou inteligencie a pokročilého rozpoznávania. Aplikácia bude automaticky ukladať informácie z fotiek, a tak si ľahko zobrazíte fotografie len určitých predmetov, ľudí alebo z vybraných lokalít. Zatriedi aj vaše videá. Aplikácia podporuje automatickú detekciu rýchlosti internetového pripojenia. Vaše fotky si pozriete aj na pomalších spojeniach z hociktorého miesta, kde je internet. Podpora bežných obrazových formátov je doplnená o špecifické formáty RAW rôznych značiek fotoaparátov.

Vybrané modely NAS diskov zvládajú 4K stremovanie videa. To znamená, že majú dostatočne rýchly procesor, ktorý dokáže spracovať také veľké video. Inteligentná správa multimediálnych súborov zabezpečí aj možnosť prekódovania. To znamená, že v rámci prenosu dát je stanica schopná znížiť rozlíšenie na Full HD. Vďaka tomu si nemusíte robiť starosti s tým, či váš smartfón, TV alebo počítač prehrá vaše videá na sieťovom disku. Stačí sa pripojiť k aplikácii DS Video so službou Video Station a vychutnávať si vaše filmy.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.