Sieťový disk je niečo, čo mnohí výrobcovia radi prezentujú ako multimediálne zariadenie. Je to tak a využitie je prakticky neobmedzené. My si ale ukážeme prvotný účel tohto zariadenia, teda ukladanie súborov. Pripojením NAS do vášho routera získate diskové pole dostupné z počítačov alebo smartfónov.

Dnes je bežné aj to, že k týmto dátam môžete pristupovať z internetu. No a extra rozšírenie v podobe staníc Synology je aj to, že dáta z vášho NAS disku môžete posielať na iný NAS disk, do externého disku pripojeného cez USB alebo napríklad na váš cloud. Či už ste firma a použijete napríklad Microsoft Azure alebo ako domáci používateľ Google Drive či napríklad Dropbox. Funguje to aj naopak a dáta z Dropboxu si môžete zálohovať na NAS-ku, ktorú máte doma.

File Station je podobný Prieskumníku vo Windows

Na tento účel slúžia nastavenia a povolenie protokolov a aplikácia Hyper Backup. Štandardne nemusíte nič robiť. Microsoft Windows si disk nájde v sieti automaticky. Na to, aby ste mohli plnohodnotne využívať diskový priestor, je potrebné si na diskoch vytvoriť adresáre. Použite prieskumník, ktorý sa tu volá File Station. Funguje takmer rovnako ako klasický Prieskumník vo Windows. Môžete pracovať so súbormi, adresármi, komprimovať ich a dokonca pripojiť aj vzdialený adresár. Presne ako keby ste boli na počítači s Windows, nie v internetovom prehliadači s rozhraním Synology.

Pokročilí používatelia môžu využiť službu FTP alebo SFTP so šifrovaním. Synology myslelo hlavne na bezpečnosť. Protokol FTP je takisto chránený a nie každý k nemu bude mať prístup. Preto je treba používateľom, ktorí majú spravené kontá do rozhrania, službu FTP protokolu povoliť. Dokonca môžete nastaviť prístup k tomuto protokolu pre daného používateľa len z vami definovanej IP adresy. Tento spôsob si nastavujete vtedy, keď chcete zálohovať údaje z počítača na NAS disk. Keď chcete zálohovať ešte aj váš NAS disk, použite program Hyper Backup, ako sme spomínali vyššie.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.