NAS servery sú veľmi obľúbenou možnosťou na uschovávanie dát. Sú to v podstate počítače bez displeja, priamo pripojenej klávesnice a myši, ktoré majú obrovský pamäťový priestor a sú trvalo pripojené na počítačovú sieť a internet.

Celé rozhranie Synology DSM 7

Celé rozhranie Synology DSM 7

NAS servery nájdu uplatnenie doma aj v podniku. Ich výhodou je, že k údajom sa zabezpečenou formou dostanete aj na diaľku cez internet. Veľkou výhodou NAS značky Synology je práve jednoduché rozhranie na prístup k dátam, ktorý zabezpečuje ich operačný systém. V prípade Synology NAS Synology je to DiskStation Manager, v skratke DSM. Ten aktuálne existuje v najnovšej verzii 7 ako beta na verejné vyskúšanie. K dispozícii je aj v češtine.

Porovnanie dvoch rozhraní Synology DSM

My dlhodobo doma aj v redakcii používame NAS od Synology s operačným systémom DSM 6.2 v tomto článku popíšeme hlavné vylepšenie pripravovanej verzie 7.

Prechod na DSM 7 je možný pre hocikoho, beta verzia sa dá stiahnuť zo stránky Synology a podľa našich skúseností aj plnohodnotne používať. Pripomíname, že po nainštalovaní beta verzie DSM 7 už neexistuje cesta späť na staršiu verziu DSM 6.2. Upgradovať sa dá len z verzie 6.2, nie zo staršej. Ak máte takú, treba ju najskôr automaticky aktualizovať  na 6.2.

Hlavné vylepšenie – rýchlosť

Áno, pri počítači nikto nechce čakať na niečo, rozhodne nie na prihlásenie do DSM. Práve toto veľmi dobre rieši DSM 7 a prihlásenie do tohto systému je tak 4 krát rýchlejšie, ako v prípade DSM 6.2. To si všimnete na prvý pohľad. Nezostalo však len pri prihlásení, v skutočnosti je radikálne rýchlejšia aj celá práca s jednotlivými funkciami tohto operačného systému.

Modernejšie rozhranie

DSM 7 je vybavené prehľadnejším rozhraním, kde vám vlastne pod prsty sami núkajú funkcie, ktoré by ste mohli potrebovať. Kontinuita dizajnu aj filozofie so staršou verziou je tu však zachovaná a ak ste zvyknutí na 6.2, budete môcť efektívne pracovať od prvých chvíľ.

Vzdušné prostredie DSM 7 beta s nainštalovanými funkciami

Podstatný pre DSM je centrum balíčkov, čo je niečo ako aplikačný obchod pre tento operačný systém. Aj tu nastali zmeny a v novej verzii centra balíčkov sme sa dokázali vyznať lepšie. Balíčky vo verzii DSM 7 sú obyčajne tiež v beta verzii, ale dajú sa plnohodnotne používať.

Vylepšený je aj Ovládací panel DSM 7. Na rozdiel od DSM 6.2 tu neexistuje režim základný a rozšírený, rozhranie bolo v najnovšej verzii zjednotené. Usporiadanie funkcií je tu logickejšie ako v minulosti a dobre si s tým poradí aj začiatočník.

Viac pre začiatočníkov

K zrozumiteľnosti prispieva aj štruktúrovaná nápoveda, ktorá je rozdelená do 6 základných oblastí plus existuje nápoveda pre jednotlivé balíčky. Mimoriadne rýchle je aj prostredie základnej aplikácie (balíčka) File Station. Pomocou nej sa dá prehliadať na úrovni súborov obsah na NAS diskoch a realizovať súborové operácie vrátane vzdialeného prístupu. Aj pre tento balíček platí, že je rádovo rýchlejší ako je to v prípade verzie DSM 6.2 a celé prostredie je v DSM 7 prehľadnejšie a vzdušnejšie.

Notifikácie

Informačné centrum zostalo zo stránky dizajnu zachované a nachádza sa v pravej hornej strane prostredia DSM 7. Je ale prehľadnejšie a lepšie sa v ňom orientuje. Pribudli aj nové typy notifikácií.

Rozhranie DSM 7 Beta

Rozhranie DSM 7 Beta

Potešilo nás oveľa jednoduchšie prihlasovanie do domény, kedy nemusíte vedieť množstvo údajov, ktoré vo verzii DSM 6.2 treba presne trafiť. DSM 7 na tento proces prináša špecializovaného sprievodcu, ktorý vás celým procesom pripojenia vedie krok po kroku a mnoho parametrov sa pritom rozpoznáva automaticky. Toto platí aj pre Súborové služby (File Services), kedy sú jednotlivé položky (SMB, AFP, NFS. FTP) viac štruktúrované.

Rozloženie okien aj po odhlásení

Ďalšie zrýchlenie prináša schopnosť novej verzie zachovať otvorené okná celého prostredia v takom stave, v akom sme ich nechali, keď sa odhlasujeme a znova prihlasujeme. Verzia DSM 6.2 sa to robí tak, že po odhlásení sú všetky okná zatvorené a je na vás si zase všetky okná manuálne otvoriť. To všetko potom trvá nejaký čas. DSM 7 vás vráti presne do toho stavu, v akom ste ho zanechali a môžete hneď pokračovať v práci.

Hlavné moduly DSM 7

Z prvého pohľadu je tak DSM 7 mnohonásobne rýchlejší operačný systém v porovnaní s DMS 6.2. Je s ním doslova radosť pracovať, všetko je takpovediac ihneď. A to stále hovoríme o beta verzii. Je možné, že finálna verzia bude ešte rýchlejšia. Rovnako oceňujeme prehľadnosť v novom operačnom systéme. Je evidentné, že Synology sa so svojimi NAS servermi približuje k viac bežným používateľom, kde sa predpokladá minimum nastavovania a zabudovaná je aj „blbovzdornosť“. Medzi ďalšie novinky patrí aj overenie prihlásenia do DSM 7 cez mobilnú aplikáciu.

V nasledujúcej časti sa budeme venovať ďalšej ďalšej novinke v DSM 7 a to je spoločná aplikácia Synology Photos na správu fotiek v videí.

Viac o novinkách v DSM 7 beta aj v našom videu

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.