Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ericsson nainštaloval mikrovlnný spoj s kapacitou až 10 Gbit/s, ktorý používa tzv. E-Band spektrum (v pásme 70/80 GHz) v konfigurácii 2+0 (dva združené vysielače) v živej sieti od T-Mobile Česká republika.

Spoj je realizovaný s pomocou komerčne dostupného zariadenia od spoločnosti Ericsson s názvom MINI-LINK 6352, ktoré opticky spojuje agregačný sieťový bod so základňovou stanicou na území Prahy s úctyhodnou dĺžkou spoja až 4,85 kilometrov.

Zariadenie Ericsson MINI-LINK 6352 je navrhnuté pre rýchle nasadenie 5G sietí. Jedná sa o vonkajšie mikrovlnné zariadenie, ktoré prináša možnosť rýchlej výstavby siete bez potreby vnútornej inštalácie. Vystavaný L2 switch, umožňujúci plnú agregáciu a prepínanie medzi všetkými portmi, dovoľuje flexibilne pripojiť takmer akékoľvek prvky mobilnej siete.

Ľubor Žatko, riaditeľ rozvoja a výstavby sietí v spoločnosti T-Mobile, dodáva: “T-Mobile spolupracuje so spoločnosťou Ericsson v Českej republike už 20 let a dlhodobo využíva platformu MINI-LINK pre pripojenie svojich základňových staníc. Zariadenie MINI-LINK 6352 prináša spojenie s vysokou kapacitou a nízkou latenciou, ktoré T-Mobile potrebuje k príprave spustenia 5G. Veľmi oceňujeme riešenia od spoločnosti Ericsson a ich znalosť mikrovlnných oblastí – presne také parametre budeme v budúcich rokoch pri výstavbe nových 5G sietí v Českej republike potrebovať.“

Marián Bezák, generálny riaditeľ Ericsson v Českej a Slovenskej republike, skonštatoval: „V rámci spolupráce s T-Mobile môže Ericsson do Českej republiky priniesť najnovšie mikrovlnné technológie, ktoré užívateľom poskytnú lepšiu zákaznícku skúsenosť. Pevne veríme, že môžeme T-Mobile podporiť v rozvoji celého segmentu telekomunikácií v Českej republike a tešíme sa na rozširovanie našej spolupráce smerom k budovaniu 5G sietí.“

Značky: