Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Tachyum uzatvára úspešný rok 2021, v ktorom urobila obrovský pokrok pri príprave uvedenia prvého univerzálneho procesora na trh. 

Spoločnosť dosiahla významné míľniky prostredníctvom série technických inovácií, prezentovala svoju víziu na popredných odborných fórach, získala niekoľko najvyšších ocenení, zvýšila nábor zamestnancov a strojnásobila svoju hodnotu po poslednom úspešnom kole financovania.  

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Spoločnosť Tachyum je obzvlášť vďačná za vynikajúcu včasnú realizáciu spoločnosti Synopsys, ktorá stála za tým, že čip Prodigy úspešne prešiel na 5-nanometrový proces.

Pandémia Covid spôsobila oneskorenia v časti dodávateľského reťazca spoločnosti Tachyum. V spolupráci s dodávateľmi a partnermi bola spoločnosť schopná minimalizovať vplyv týchto oneskorení na produktový plán. Uplynulý rok bol svedkom mnohých významných pokrokov v konštrukcii a vývoji vlajkového procesora spoločnosti Tachyum. Procesor Prodigy má potenciál dosiahnuť bezkonkurenčnú výpočtovú rýchlosť a obrovskú úsporu energie pre hyperškálové prostredia, OEM, telekomunikácie, privátny cloud a vládne trhy. Desaťnásobne nižšia spotreba energie jadra procesora Prodigy dramaticky zníži uhlíkové emisie spojené s využívaním dátových centier. Trikrát nižšie náklady čipu Prodigy (pri rovnakom výkone) sa tiež premietnu do ročných úspor v miliardách dolárov pre tzv. hyperscalerov, ako sú Google, Facebook, Amazon a Alibaba.

K najdôležitejším pokrokom spoločnosti Tachyum v roku 2021 patria:

  • Úspešný prechod na 5-nanometrový proces.
  • Uvedenie prototypu čipu Prodigy postaveného na doskách emulačného systému programovateľných hradlových polí (field-programmable gate array, FPGA), ktorý umožňuje emuláciu centrálnej procesorovej jednotky (CPU) pred výrobou.
  • Uvoľnenie základnej dosky pre hardvérový emulátor univerzálneho procesora Prodigy do výroby.
  • Prevzatie základnej dosky Prodigy FPGA DDR-IO pre úplnú systémovú emuláciu z výroby.
  • Spustenie procesu zavedenia (bootovania) operačného systému Linux na FPGA prototype.
  • Dodanie prvých softvérových emulačných systémov.
  • Spustenie živého webhostingu na emulačnej platforme Prodigy.

Tento progres naďalej posúva spoločnosť Tachyum k tomu, aby v roku 2022 priniesla  Prodigy na komerčné trhy.

S blížiacim sa uvedením univerzálneho procesora Prodigy na trh spoločnosť Tachyum najíma ďalších vysokokvalifikovaných profesionálov na pozície hardvérových a verifikačných inžinierov pre centrálnu procesorovú jednotku (CPU), softvérových inžinierov pre portovanie systémového softvéru, optimalizáciu výkonu, softvérové testovanie a automatizáciu testovania, ako aj inžinierov pre pokročilú umelú inteligenciu.

Spoločnosť tiež posilnila svoje výkonné vedenie najatím Piniho Hermana ako riaditeľa pre inžinierske riešenia, Robert Cisára a Marwana Ajam Oghliho ako manažérov pre rozvoj obchodu,  Roba Reinera ako riaditeľa produktového marketingu a Miriam Madrovej ako manažérky pre marketingovú komunikáciu.

Manažéri spoločnosti pôsobili ako lídri v odvetví na mnohých odborných podujatiach počas roku, kde zdieľali svoje skúsenosti a znalosti v oblasti hyperškálových, HPC (High Performance Computing, vysokovýkonné výpočty)a AI (Artificial Intelligence, umelá inteligenia) trhov a o tom, akú revolúciu prinesie univerzálny čip Prodigy. Medzi významné podujatia, na ktorých sa zúčastnila spoločnosť Tachyum, patria Silk Road International Expo, GLOBSEC Forum 2021, HPC User Forum, Jarná ITAPA 2021 a Medzinárodný kongres ITAPA 2021, SC 2021 a ISC 2021.

Spoločnosť Tachyum získala v roku 2021 niekoľko ocenení od odbornej tlače. Magazín CRN®, ktorý patrí do portfólia spoločnosti The Channel Company, ju zaradil medzi 10 najhorúcejších polovodičových startupov roku 2021, magazín Business Sight ju ocenil ako jednu z desiatich najinovatívnejších spoločností, ktoré sa oplatí sledovať v roku 2021a renomovaný magazín Business Talk ju zaradil medzi 10 najdynamickejších spoločností, ktoré sa oplatí sledovať v roku 2021.

Spoločnosť Tachyum uzavrela s niekoľkými univerzitami memorandum o porozumení a spolupráci na superpočítačových projektoch, vedeckom výskume a inováciách v oblasti AI a spracovania veľkých dát (Big Data). Spoločnosť sa tiež pripojila ku konzorciu GAIA-X, ktoré je iniciatívou EÚ a zameriava sa na vytvorenie jednotného ekosystému cloudových a dátových služieb, a ktorému plánuje poskytnúť základný hardvér. Ďalej spoločnosť posilnila svoje vzťahy s globálnymi technologickými lídrami v rámci partnerstva v konzorciu I4DI (Innovations for Digital Infrastructure, Inovácie pre digitálnu infraštruktúru). Všetky tieto posuny pomohli spoločnosti strojnásobiť svoju hodnotu po uzavretí úspešného kola financovania série B.

“Rok 2021 sa ukázal byť pre spoločnosť Tachyum transformačným rokom, keďže sme navýšili financie a príliv talentovaných mozgov, upevnili sme svoje postavenie lídrov na trhu a urobili sme obrovský pokrok v príprave Prodigy na komerčný debut,” povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum. “Pokračujeme v riešení výziev, ktoré ovplyvňujú dostupnosť čipov pre každého po celom svete tým, že náš inžiniering je zdokonalený a že sme popredu vo vývoji, a tak môžeme uviesť na trh robustný procesor, ktorý umožní budovanie najvýkonnejších superpočítačov na svete. Aj keď bol uplynulý rok pre spoločnosť Tachyum skvelý, nemôžem sa dočkať, keď svet uvidí, čo dosiahneme v roku 2022.”

Tachyum Prodigy môže pomocou štandardných programovacích modelov spúšťať aplikácie HPC, konvolučnú AI, vysvetliteľnú AI, všeobecnú AI, bio-AI a neurónové siete, plus bežné zaťaženie dátových centier na jedinej homogénnej procesorovej platforme. Bez Prodigy musia hyperškálové dátové centrá používať pre rôzne záťaže heterogénnu hardvérovú štruktúru pozostávajúcu z procesorov CPU, GPU a TPU, čo je neefektívne, nákladné a zložité z hľadiska dodávok a údržby. Používanie špecifického hardvéru pre každý typ záťaže (napr. dátové centrum, AI, HPC) vedie k nedostatočnému využitiu hardvérových prostriedkov, náročnejšiemu programovaniu, integrácii a údržbe softvéru, ako aj k väčším problémom s údržbou hardvéru. Schopnosť Prodigy plynulo prepínať medzi rôznymi pracovnými záťažami dramaticky mení konkurenčné prostredie a ekonomiku dátových centier.

Značky: