Séria iPhone 15 sa tento rok nevyhne zdražovaniu na území USA, takéto majú byť ceny a tiež kľúčové špecifikácie.

Predstavenie štvorice smartfónov zo série iPhone 15 je už za rohom. Novinky sa majú na trhu ukázať už v utorok, 12. septembra, počas konferencie Apple Keynote. Tohtoročné iPhony pritom ponúknu revolučné zmeny vo výbave, keďže už teraz vieme o prítomnosti konektora USB-C, ktorý po dlhých rokoch nahradí konektor Lightning.

Viaceré zmeny a novinky vo výbave si však žiadajú aj vyššiu cenu, ktorú majú nové modely získať. Ako informuje portál trendforce.com, nové iPhony 15 sa zvýšeniu cien nevyhnú a získajú historicky najvyššiu cenu. Tá sa ale odrazí aj na výbave smartfónov.

Za iPhone 15 si priplatíte

Ceny smartfónov neustále stúpajú, keďže nové technológie im neumožňujú držať sa na rovnakých úrovniach. Spoločnosť Apple však dlhodobo držala aspoň tie americké ceny, od ktorých sa odvíjali neskôr ceny v Európe, na rovnakej úrovni.

Zdá sa ale, že tento rok si za sériu iPhone 15 priplatíme a nebude to úplne málo. Posledný únik poukázal na ceny, ktoré by štvorica smartfónov mala získať v rôznych pamäťových konfiguráciách.

Ceny iPhone 15, špecifikácieZdroj: trendforce.com
Špecifikácie a ceny série iPhone 15

Posledný únik teda poukazuje na to, že najlacnejšia verzia iPhone 15 so 128 GB interného úložiska bude stáť 799 amerických dolárov. Základný model série by pritom nemal vsadiť na vyššie ceny, rovnako ako iPhone 15 Plus či Pro. Výraznejšiu zmenu v cenách ale zaregistrujú fanúšikovia najlepšie vybaveného telefónu série, ktorý je zároveň aj najobľúbenejší. iPhone 15 Pro Max má na trhu štartovať s cenou 1199 amerických dolárov, no ak by sme chceli siahnuť po verzii s 1 TB interného úložiska, zaplatili by sme o 500 dolárov viac.

Ceny väčšiny smartfónov v sérii iPhone 15 teda zostanú nezmenené. Príplatok ale bude za najlepšie vybavený model, pri ktorom si za každú verziu pamäťovej konfigurácie priplatíme 100 dolárov. Ceny sa samozrejme zvýšia aj v rámci európskeho trhu.

USB-C aj Dynamic Island pre každého

Okrem vyšších cien sa ale dočkáme aj spomínaného vylepšenia smartfónov. Aj tí, ktorí siahnu po lacnejších telefónoch série, budú mať k dispozícii tzv. Dynamic Island. Tento prvok sa spája s priestrelom pre selfie fotoaparát, aj najlacnejší iPhone 15 sa teda zbaví nevkusného širokého výrezu.

iPhone 14Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone 14

Apple aj tento rok ponúkne v modeloch iPhone 15 a verzii Plus starší čipset A16 z minulého roka. Na túto taktiku staršieho čipsetu pre lacnejšie modely prešiel výrobca ešte minulý rok. Nový čipset A17 postavený na 3 nm výrobnom procese teda uvidíme len vo verzii Pro, resp. Pro Max. Kompenzáciou pre používateľov bude ale prítomnosť USB-C konektora, ktorý používateľom uľahčí a spríjemní nabíjanie ich telefónu.

Apple vylepší aj UWB čip

Prvý iPhone s UWB, teda Ultra-Wideband čipom, sa na trhu objavil ešte v roku 2019. Vtedy šlo o model iPhone 11 Pro, pričom tento čip slúži pre vyhľadanie polohy iných zariadení. Táto technológia sa využíva napríklad aj pri párovaní smartfónu so zariadením AirTag. V roku 2019 prišiel na trh čip UWB typu U1, no teraz by Apple mal využiť jeho novú generáciu. Tá sa má označiť ako U2.

Portál Bloomberg (prostredníctvom 9to5mac.com) pritom uvádza, že iPhone 15 Pro Max má vo výbave ponúknuť aj snímač fotoaparátu s možnosťou 5 či 6-násobného priblíženia. Vylepšením v tejto oblasti bude aj to, že nielen Pro verzie smartfónov využijú 48-megapixelový hlavný snímač fotoaparátu. Tohtoročný iPhone 15 a iPhone 15 Plus totiž vsadia na rovnaký snímač, aký sme videli v minuloročnom iPhone 14 Pro (Max).

Medzi skoršie úniky rovnako patrí aj to, že model iPhone 15 Pro (Max) má získať titánový rám a unikli aj informácie o nižšej hmotnosti telefónov.

Okrem série iPhone 15 sa počas utorkového predstavenia majú predstaviť aj nové inteligentné hodinky Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2. Informácie o ich výbave si môžete prečítať v našom samostatnom článku.

Zdroj: trendforce.com, bloomberg.com, 9to5mac.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.