Potvrdzujú sa fámy zo začiatku tohto roka.

Začiatkom tohto roka sme informovali o veľkých zmenách, ktoré by sa mali dotknúť modelov iPhone 15 Pro. Tie by sa mali podľa starších informácií týkať aj rámu telefónu, ktorý by mal byť vyrobený z titánu. Okrem toho sa už začiatkom roka 2023 spomínali aj tenšie rámiky okolo displeja, čo je vítaná dizajnová zmena. Na tieto informácie nadväzuje nová správa z portálu GSMArena, ktorá tieto dohady potvrdzuje. 

Je však aj prirodzené, že medzigeneračne sa očakáva, že každá ďalšia generácia iPhonov bude niečím výnimočná. Aj preto by mala séria iPhone 15, v porovnaní s tou predchádzajúcou, priniesť niekoľko výrazných zmien. Pripomeňme, že uvedenie modelov série iPhone 15 sa očakáva už v prvej polovici septembra.

Nový displej a krajší dizajn

Z pripravovaných modelov budú práve telefóny iPhone 15 Pro a 15 Pro Max predstavovať to najlepšie, čo Apple môže ponúknuť. Obidva modely budú vybavené novým LIPO displejom, čo spoločnosti umožní pri týchto telefónoch použiť extra tenké rámiky. Tie budú mať iba 1,5 mm v porovnaní s 2,2 mm rámikmi pri modeloch iPhone 14 Pro a 14 Pro Max. 

LIPO predstavuje proces výroby displeja, ktorý Apple využíva už od série hodiniek Apple Watch 7. Nová fáma teda naznačuje, že práve tento proces by sa mal použiť už aj v sérii iPhone 15 Pro, avšak je možné, že čoskoro sa objaví aj v novej generácii zariadení iPad Pro. Obrázok nižšie dokonca naznačuje, ako by mohol nový iPhone 15 Pro / Pro Max vyzerať.

Maketa iPhone 15 ProZdroj: GSMArena
Maketa iPhone 15 Pro

Konečne ľahší iPhone Pro

Ďalšou dobrou správou je, že Apple sa snaží optimalizovať aj hmotnosť modelov iPhone 15 Pro a 15 Pro Max, keďže modely iPhone 14 Pro a 14 Pro Max sú na svoje rozmery veľmi ťažké. K zníženiu hmotnosti má pomôcť titánový rám, ktorý je nielen ľahký, ale aj veľmi pevný. 

Fotoaparáty

Už skôr sa spomínali zmeny aj pri fotoaparátoch, avšak zdá sa, že najvýraznejšia zmena bude exkluzívna iba pre jeden TOP model, ktorým bude iPhone 15 Pro Max. Práve táto verzia by mala byť exkluzívne vybavená periskopickým fotoaparátom so 6× priblížením.

Jedným zo zásadných rozdielov medzi klasickými modelmi iPhone 15 a modelmi Pro bude čipová sada. Pokým modely iPhone 15 Pro a 15 Pro Max budú vybavené 3nm čipsetmi Bionic A17, tak základné modely dostanú 4nm čipovú sadu Bionic A16, ktorá bola použitá v modeloch iPhone 14 Pro a 14 Pro Max.

Cena, ktorá nepoteší

Nové prvky výbavy sa však prejavia aj vo vyššej cene modelov Pro. Očakáva sa, že veľká časť z nich bude mať negatívny dopad na cenu, ktorá by sa mala pri modeli iPhone 15 Pro Max medzigeneračne zvýšiť až o 200 dolárov. Pri modeli 15 Pro je vraj o približne 100 dolárov.

iPhone 15 a iPhone 15 Plus

Ďalšia očakávaná zmena sa týka modelov iPhone 15 a iPhone 15 Plus, ktoré by mali na základe dostupných informácií dostať „nové výrezy“ Dynamic Island. Na druhej strane sklame rozhodnutie spoločnosti Apple pri týchto modeloch nepoužiť 120 Hz displeje ProMotion. Tie vraj aj tento rok zostanú exkluzívne pre telefóny Pro. Okrem vyššie spomenutých zmien je už niekoľko týždňov isté, že celá séria iPhone 15 dostane nový USB-C, ktorý nahradí ikonický Lightning.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.