Službu Swappie určite poznáte hlavne z internetu. Ide o predaj repasovaných telefónov iPhone, pričom dôraz sa kladie hlavne na to, ako je tento telefón repasovaný. Záverečný systém kontroly telefónu pripraveného na predaj prechádza až 52-krokovým procesom.

Skutočný stav

V našej redakcii radi skúšame takéto často marketingové tvrdenia firiem a preto sme si jeden z takýchto telefónov zaobstarali.

Vybrali sme si telefón, ktorý je naozaj použiteľný a veľmi dobre vyzerá. Objednali sme iPhone 11 Red, pričom na stránke Swappie si môžete vybrať, či to bude stav označený ako Veľmi dobrý alebo stav označený Ako nový. Stav Prijateľný nebol k dispozícii pre tento typ telefónu. Čo znamenajú jednotlivé stavy vysvetlíme nižšie.

Stav Ako nový prišiel v inej krabici, ako je to pri predaji originálneho balenia. Je to podobné, ale na škatuli je výrazný nápis Swappie BUY SMART, NOT NEW. v balení nájdete samotný telefón, napájací kábel a špendlík na otváranie šachty so SIM kartou. iPhone 11 od Swappie nebol obalený v ochrannej fólii ako to býva pri originálnom predaji.

Telefón sme prezreli veľmi podobne, nenašli sme na ňom viditeľné odreniny či škrabance na displeji. Úplne detailný pohľad potom odhalil menšiu odreninu na pravom hornom rohu telefónu. Pravdepodobne narazil na dosku stola. Je to naozaj nepatrná chybička krásy.

iPhone Red 11 od SwappieZdroj: TOUCHIT.sk
Takto vyzerá miniatúrna odrenina na rohu iPhone 11 Red od Swappie

Prevádzka telefónu

Pokračovali sme zapnutím telefónu a tiež jeho prvotným nastavením. Všetko prebehlo rovnako ako pri originálnej dodávke. Vyskúšali sme fotoaparát, ďalej nabíjanie, telefonovanie a prístup na webové stránky či sociálne siete. Nezaregistrovali sme žiadne problémy s používaním, potvrdzujeme, že telefón skutočne funguje ako nový. Telefón vydržal pri našom používaní na batériu pracovať celý deň, ráno sme ho vždy nabíjali.

iPhone11 Red od SwappieZdroj: TOUCHIT.sk
Prvé spustenie iPhone 11 Red od Swappie

Ešte pripomeňme, že iPhone 11 Red so 64 GB pamäťou vo vyhotovení Ako nový aktuálne na stránke swappie.sk stojí 489 eur. Stav označený ako Veľmi dobrý je za cenu 429 eur.

Čo znamenajú stavy?

Informovali sme sa, aké sú rozdiely medzi jednotlivými stavmi. Na rozdiel od stavu Ako nový s prípustnými len mikro-škrabancami stav Veľmi dobrý zahŕňa telefóny s viditeľnejšími známkami opotrebovania ako škrabance či mierne preliačiny. Telefóny v stave Prijateľný majú už silné známky opotrebovania, napríklad hlboké škrabance či priehlbiny.

Batérie sa stavy netýkajú

Tieto označenia sa pritom vždy vzťahujú len k vonkajšiemu stavu opotrebovania telefónu. Stav batérie je v každom repasovanom modeli na úrovni minimálne 80 % z originálnej hodnoty. Máte tak istotu, že aj so zvonka opotrebovaným telefónom budete vedieť dobre fungovať.

iPhone11 Red od SwappieZdroj: TOUCHIT.sk
Inštalácia telefónu od Swappie

Nielen kúpa, ale aj predaj iPhone

Spoločnosť Swappie ponúka možnosť predaja starších telefónov (model iPhone 7 a novšie). Po vyklikaní webového formuláru, ktorý určí výkupnú cenu, stačí telefón podľa inštrukcií zaslať do výrobného centra v Helsinkách, kde telefón prejde dôkladnou kontrolou. Prepravu zaisťuje spoločnosť DHL, prepravný lístok vám pošle spoločnosť Swappie a doprava je pre vás zadarmo. Údaje zo zaslaného telefónu vám v centrále odstránia, ak ste tak sami neurobili. Ako sme zistili, v Helsinkách pracujú aj bývalí hodinári a pri oprave sa uplatnia ich skúsenosti s precíznou prácou.

iPhone11 Red od Swappie
Takto vyzerá webový formulár pri predaji iPhone pre Swappie

Pri kontrole sa preveruje osobitne každá z funkcií telefónu: reakcie obrazovky, stav batérie, zvuk reproduktora, funkčnosť mikrofónu, ale aj spôsob zobrazenia farieb. Ak sa odhalí chyba, posudzuje sa, že je vhodné príslušný modul opravovať alebo vymeniť.

Na základe toho, v akom skutočnom stave je váš telefón, dostanete na váš bankový účet peniaze. Stane sa tak do 4 dní od doručenia telefónu do centrály. Pokiaľ sa bude odhad ceny po kontrole stavu odlišovať a s rozdielom nebudete súhlasiť, dostanete telefón späť opäť bezplatne.

Vyskúšali sme vyplniť formulár pre telefón iPhone 11, ktorý by bol vo veľmi zachovalom stave len s bežnými škrabancami na tele a dostali sme k sume 295 eur.

Zdroje: vlastné, Swappie

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.