Google aktuálne čelí protimonopolnému vyšetrovaniu v USA.

Technologický gigant Google má svoje služby všade, kde sa len pozrieme. Okrem operačného systému Android, v ktorom pochopiteľne nájdeme množstvo aplikácií práve od Googlu, sa táto spoločnosť snaží udržať si prvenstvo na trhu aj medzi konkurenčnými zariadeniami. Napadlo vám teda niekedy, prečo Apple nepríde s vlastným internetovým vyhľadávačom, ale využíva len ten od Googlu? Alebo prečo Samsung nezvolí svoje aplikácie v telefónoch za predvolené?

Počas protimonopolného vyšetrovania známeho aj ako US v. Google sa odhalilo množstvo informácií, ktoré na americkú spoločnosť neprinášajú úplne najlepšie svetlo. Z vyšetrovania totiž vyplynulo, akými sumami si Google udržuje svoje postavenie u konkurencie.

Apple dostáva vysoké čiastky

Jedným z výrazných bodov vo vyšetrovaní bolo to, koľko Google platí spoločnosti Apple za to, že prehliadač Safari využíva práve vyhľadávač od Googlu. Čiastka je pritom obrovská. Podľa posledných zistení Google zaplatil v roku 2021 až 18 miliárd amerických dolárov spoločnosti Apple, pričom tá ponechala vyhľadávač od Googlu ako východiskový pre Safari.

Apple sa mal pritom dlhé roky báť nahradiť tento vyhľadávač vlastnou alternatívou. Google by ich totiž jednoducho mohol poraziť vylepšeniami vlastného vyhľadávača a pretiahnuť tak používateľov prehliadača Safari k prehliadaču Chrome. Pre Apple by to znamenalo oveľa nižšie zisky a taktiež stratu pozície prehliadača Safari.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Podľa posledných zistení však Google ponecháva Applu 36 % všetkých tržieb z reklám, ktoré získa spoločnosť popri vyhľadávaní ich vyhľadávačom. Google sa toto číslo pritom snažil udržať v tajnosti a zatiaľ sa k situácii nevyjadril. Ešte v septembri pritom predstaviteľ spoločnosti Apple uviedol, že Apple si pôvodne žiadal väčší podiel zo zisku, no nakoniec sa dohodli na tejto hodnote.

Samsung a Google taktiež spolupracujú

Americká spoločnosť Google sa dohadovala aj s výrobcom z Južnej Kórey, ktorý využíva aplikácie od Googlu ako východiskové namiesto tých svojich. Samsung by pritom mohol využívať prednostne napríklad svoj obchod s aplikáciami, peňaženku či ďalšie aplikácie, ktoré sa však v týchto telefónoch primárne nahrádzajú aplikáciami od Googlu.

Suma, ktorú Google platí Samsungu, pritom rovnako nie je nízka. Nejde však o rovnaké čiastky ako pri spoločnosti Apple, s ktorou má oveľa dôležitejšie dohody. Samsung tak za posledné štyri roky od Googlu získal 8 miliárd amerických dolárov.

Zdroj: theverge.com (zdroj 1), theverge.com (zdroj 2), sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.