Tatra banka od 30. apríla zmenila účet s balíkom služieb Tatra PersonalTB na Účet pre modrú planétuTB. Zmena nastáva po dlhých rokoch a nás zaujímali dôvody zmeny a tiež to, čo tým získajú klienti Tatra banky.

Výška základného mesačného poplatku za účet pritom zostala bez zmeny. K novému produktu získate nové funkcionality, ktoré sú zamerané na životné prostredie. V stratégii Tatra banky hrá dôležitú úlohu ekológia, ochrana životného prostredia, ale aj kultúra a oslava ľudského talentu. Aj preto sme sa so zástupcami Tatra banky stretli v priestoroch Slovenskej národnej galérie.

Účet pre modrú planétu
Nový Program odmeňovania pre účet v Tatra banke

Tatra banka sprevádza klientov na ceste k udržateľnosti

V minulom roku Tatra banka uviedla koncept #premodruplanetu, ktorý predstavuje komplexný prístup k téme spoločenskej zodpovednosti. V súčasnosti ešte viac záleží na tom, ako všetci spoločne prispejeme k lepšej budúcnosti.

Účet pre modrú planétu
Uhlíkovú stopu zistíte teraz pre každú operáciu pomocou debetnej karty

O novom Účte pre modrú planétu sme hovorili s Petrom Matúšom, členom predstavenstva, ktorý zodpovedá za retailové bankovníctvo Tatra banky. „Téme ESG (Environment, Social, Governance) sa venujeme dlhodobo a prejavovalo sa to v minulosti hlavne cez podporu kultúry a rozvojom inovácií, ktoré sú v našej DNA. Avšak aj environmentálna téma postupom času naberá na čoraz väčšej vážnosti. Dnes už nestačí hovoriť o tom, že sme zelení a že podporujeme výsadbu lesov. Cítili sme potrebu dať ekologickú tému do konkrétneho rámca a dostať ju aj do života našich klientov. Tak, aby to dávalo skutočne praktický zmysel. V Tatra banke sme napríklad začali dôsledne využívať recyklovaný papier, vydali sme zelené dlhopisy, začali sme používať autá s elektrickým alebo hybridným pohonom, zaviedli sme v rámci priestorov svietidlá s nižšou energetickou spotrebou a podobne. Toto všetko sú zmeny, ktoré berieme ako prvý krok. Prirodzene sme sa však zamýšľali aj nad tým, ako obohatiť náš produkt – aplikáciu pre mobilné bankovníctvo – o funkcie zamerané na ochranu životného prostredia.

Účet pre modrú planétu
Peter Matúš, člen predsedníctva Tatra banky

Je potrebné to robiť veľmi citlivo, aby z toho nakoniec nebola snaha byť zeleným za každú cenu. Aj preto sme v našej aplikácii dali možnosť niektoré z týchto funkcií v nastaveniach aplikácie vypnúť. Nie každého klienta to zaujíma. Avšak existuje veľká skupina, ktorá čaká na takéto oslovenie a sú pripravení zmeniť svoje správanie. Presne o to nám ide.“

Viac inovácií a služieb za rovnakú cenu účtu

Cena Účtu pre modrú planétuTB zostáva rovnaká ako za balík služieb Tatra PersonalTB. Zahŕňa všetky produkty a služby ako doteraz a navyše prináša inovatívne služby. Vďaka nim môžete aktívne sledovať ich vplyv na našu planétu a tiež sa tešiť z odmeny za udržateľné nákupy. Nová služba v mobilnej aplikácii Tatra banka zobrazuje odhadovanú uhlíkovú stopu platby uskutočnenej debetnou kartou a tipy na jej zníženie. Debetné karty Tatra banka obohatila o službu My Benefit #premodruplanetu. Čím viac klienti platia svojou platobnou kartou za produkty a služby z kategórie označovanej ako udržateľné, tým viac získajú späť vo forme odmeny. Program odmeňovaniaTB po novom zohľadňuje len to, koľko produktových kategórií v Tatra banke máte.  

Účet pre modrú planétu
V novej verzii aplikácie si môžete zobraziť aj ponuky partnerov

ucetpremodruplanetu

Digitálne inovácie, aj keď už voči minulosti nie sú zahrnuté v Programe odmeňovaniaTB zostávajú prioritou a Tatra banka ďalej pracuje na ich vylepšovaní. Digitálne inovácie sa totiž už stali prirodzenou súčasťou života klientov Tatra banky a môžu ich využívať bez obmedzení. Bližšie informácie nájdete na webovej stránke.

Ďalšie novinky v mobilnej aplikácii Tatra banka 

Najnovšia verzia mobilnej aplikácie Tatra banka prináša digitalizáciu ďalších služieb, ktoré budú  prispievať k zlepšenému komfortu. Napríklad z dôvodu poškodenia alebo straty platobnej karty, podávajú klienti v pobočke mesačne takmer 5 000 žiadostí o vydanie náhradnej karty. Nová verzia mobilného bankovníctva umožňuje priamo v aplikácii Tatra banka požiadať o bezplatné vydanie náhradnej karty, ktorá je pripravená na používanie takmer okamžite. To je veľké zlepšenie.

Účet pre modrú planétu
V detaile výpisu nájdete aj heslo na jeho otvorenie

V novej verzii aplikácie nájdete aj informácie o nastavených výpisoch k svojmu bežnému účtu. Tiež zistíte aj vami zadané heslo na otvorenie výpisu zasielaného na email. To patrí k veľmi častej požiadavke pri volaní na kontaktné centrum. Teraz si heslo overíte priamo vo vašej mobilnej aplikácii a nemusíte nikam telefonovať.

Chatbot AdamTB ďalej rozširuje svoje vedomosti v oblasti výpisov k bežnému účtu alebo ku kreditnej karte a aj doplnkového dôchodkového sporenia. O tomto budeme ešte detailnejšie informovať neskôr.

Novinkou je aj možnosť zobraziť si informácie o cene vášho účtu. V detaile účtu uvidíte, aký poplatok za jeho vedenie po zohľadnení zliav v zmysle nového Programu odmeňovaniaTB budete platiť na konci mesiaca. 

Účet pre modrú planétu
Uhlíková stopa operácie je premietnutá na ľahko pochopiteľný údaj

O novinkách sme sa rozprávali s Lukášom Mochňákom, vedúcim oddelenia mobilných aplikácií. „Tento projekt bol unikátny. Pri vývoji novej verzie mobilnej aplikácie sme zobrali do rúk platobné karty a skúšali to v praxi. Nebolo to ľahké, navštívili sme naozaj veľa obchodov, aby sme to dobre otestovali. Niektoré operácie pritom ešte stále nemajú pridelenú uhlíkovú stopu.

Účet pre modrú planétu
Lukáš Mochňák, Tatra banka

Novú verziu mobilnej aplikácie zverejníme v prvej polovici mája. Nasledovať bude ďalšia verzia mobilného bankovníctva, ktorá prinesie uhlíkovú stopu v zozname transakcií a prinesie detailnejší výpočet poplatku v Programe odmeňovania. Zistíte, ako sa váš poplatok vypočítal, aké produkty máte a aké by ste si mohli kúpiť. Táto verzia príde na trh v priebehu jedného mesiaca. V septembri/októbri prinesieme na trh aplikáciu, ktorá už bude riešiť uhlíkovú stopu úplne komplexne vrátane podpory kreditných platobných kariet.

Článok je pripravený v spolupráci s Tatra bankou.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.