Mainstream pri nich nehľadajte.

Technics si to s modelom A800 namieril poriadne vysoko. V cenovej kategórii nad 300 eur chce potrápiť stálice prémiových slúchadiel. Dokáže však tento model konkurovať najlepším modelom od Bose alebo Sony?

Dizajn a prevedenie

Po dizajnovej stránke nemám slúchadlám čo vytknúť. Sú plastové a svojim vyhotovením pripomínajú staršie slúchadlá od Sony, čo na druhej strane nie je na škodu. Je to rokmi overený dizajn, ktorý aj výborne plní svoj účel. 

Hlavový most má dostatočne dobrý prítlak, pričom ten nie je prehnaný, takže slúchadlá sa dobre nosia a netlačia ani po hodinách počúvanie. 3D náušníky by som radil k tým väčším. Rozmery však napovedia viac. Tie majú (bez stlačenia peny) otvor veľký 4 × 8 cm, ale pri menšom komforte sa do nich zmestia aj o niečo väčšie uši. 

Pena je mäkká a dobre izoluje od okolitých ruchov. Zabezpečuje aj dobrý komfort pri nosení. Potešil ma aj fakt, že som počas testovania nezaznamenal žiadne prehrievanie.

Svojimi rozmermi slúchadlá takisto potešia. Tie sú 196 × 170 × 85 mm a pri hmotnosti 298 gramov o nich na hlave ani neviete. Stabilitu by som však označil za priemernú. Slúchadlá je možné v zloženom stave prenášať v kvalitnom pevnom puzdre s miestom pre príslušenstvo. To zahŕňa nabíjací kábel USB-A – USB-C, kábel s 3,5 mm jackmi a adaptér do lietadla. 

Pri ovládaní slúchadlá Technics kombinujú dotykové a tlačidlové ovládanie, čo je spočiatku pomerne mätúce. Dotykom na pravej mušli je možné prepínať medzi ANC a Ambientným režimom. Tieto režimy je možné v aplikácii veľmi detailne nastaviť podľa potrieb, prípadne ich „premapovať“ (možností je však málo). Dotykové ovládanie je možné používať aj počas telefónneho hovoru.

V prípade tlačidlového ovládania dostane používateľ všetko, čo očakáva a potrebuje. Musím podotknúť, že v prípade týchto slúchadiel by som všetko radšej sústredil na obidve dotykové plochy, nakoľko som si ani po dlhšom čase nezvykol na pomerne nevýrazné tlačidlá. Tie síce majú zvýraznené okraje, ale nikdy som potrebné netrafil na prvýkrát. 

Zvuk a možnosti

Zvuk je v prípade týchto slúchadiel samozrejme vynikajúci. Prekvapilo ma však jeho prvotné nastavenie. Aj keď som po dlhšom čase dosiahol požadovaný zvuk cez “vlastnú” aplikáciu slúchadiel, ekvalizér som mal v netradičných polohách. Zvuk by som však vo všeobecnosti označil za veľmi vyvážený. Je plný a bez prevládajúceho frekvenčného pásma, avšak basy by mohli byť o niečo pružnejšie.

Tlak na uši nie je príliš vysoký, no aj tak slúchadlá majú dostatočne dobré pasívne odhlučnenie. To aktívne, ANC, je už iná káva. Je skutočne efektívne a dá sa dokonca v aplikácii prispôsobiť podľa potreby používateľa. 

Na druhej strane je Ambientný režim, ktorý je veľmi príjemný. Frekvenčne je vyvážený a poslucháčovi neprenáša zbytočne vysoké tóny a šum, pričom je veľmi dobre počuť napríklad aj pošúchanie dlaňami alebo písanie na klávesnici. Celkovo by však mohol byť ešte o niečo hlasnejší.

Pokiaľ by ste však nechceli používať ani jeden z týchto režimov, na výber je aj Režim pozornosti, ktorý používateľovi zosilní napríklad hlásenie na vlakovej stanici alebo iné výstrahy. Tento režim však do slúchadiel z okolia už prenáša viac šumu.

Konektivita

Slúchadlá Technics A800 je možné pripojiť k dvom zariadeniam súčasne. Nechýba podpora Hi-Res Audio a Hi-Res Wireless, či LDAC. Na výber je aj asistent Alexa, alebo asistent, ktorého používate v telefóne. Potešia aj funkcie ako napríklad automatické vypnutie počas neaktivity, alebo nastavenia po nasadení alebo zložení slúchadiel z hlavy. 

Počas testovania som slúchadlá nemal šancu vybiť. Na jedno nabitie dokážu hrať až 50 hodín, pričom celkom vybitým slúchadlám postačí iba 15 minút na nabíjačke, aby dokázali hrať ďalších 10 hodín.

Pochvalu si zaslúži aj spoľahlivá aplikácia, ktorá si svoju prácu robí veľmi dobre.

Verdikt

Na začiatku som spomínal, že tieto slúchadlá nebudú pre každého. To sa mi potvrdilo aj po viacdňovom používaní. Za všetko bude zodpovedný dizajn, ktorý môže pre niekoho pôsobiť až príliš konzervatívne. Áno, je klasický. Vyhotovenie je na vysokej úrovni, rovnako aj zvuk. Ten je až prekvapivo detailný a plný, hoci by som ho neoznačil za moderný – gitary „síce režú a basy dunia„, avšak slúchadlám viac svedčí jazz.

Všetko je podčiarknuté pohodlnou konštrukciou, kvalitnými zvukovými režimami a na funkcie bohatou aplikáciou. Jediné výhrady mám k hybridnému ovládaniu, ktoré je síce myslené dobre, ale má svoje nedostatky, čím trochu kazí celkový dojem z týchto vynikajúcich slúchadiel.

Páči sa nám

  • Kvalitný zvuk
  • Pohodlná konštrukcia
  • Stabilné pripojenie
  • Prepracovaná aplikácia
  • Kvalitné prevedenie
  • Pevné puzdro súčasťou balenia
  • Kvalitné ANC
  • Kvalitný zvuk počas hovorov
  • Dlhá výdrž na batériu

Nepáči sa nám

  • Hybridné ovládanie – tlačidlá + dotyk
  • Ambientný režim je pomerne tichý

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreTechnics EAH-A800
TypBluetooth 5.2
Veľkosť meniča [mm]40
OdhlučnenieANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]4 ÷ 40 000
Audio konektor3,5 mm
NFCnie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]40 s ANC (LDAC) / 50 s ANC (AAC)
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie4/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti4/5
Cena [EUR s DPH]349,00

Zapožičal: Technics

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.