Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Obe firmy sa spojili aj v boji proti koronavírusu, na Slovensku pomáhajú zaviesť spomienkové mapy.

Česká technologická skupina BOOTIQ, ktorá vytvára komplexné IT projekty pre známe korporácie aj začínajúce startupy, dokončila významnú akvizíciu poprednej slovenskej IT firmy EEA.

Obe spoločnosti tiež spojili svoje sily v boji proti šíreniu koronavírusu. BOOTIQ EEA, ako znie oficiálne nový názov pobočky, sa teraz venuje predovšetkým iniciatíve slovensko.help a konzultáciám v oblasti technologických vylepšení call centra a podpore projektu covid.chat. Pomohla tiež na Slovensku spustiť projekt trasovania infikovaných osôb prostredníctvom spomienkových máp, a to v úzkej spolupráci s BOOTIQ. Bratislavská firma EEA, ktorá má korene už v bývalom Československu, sa podieľa na rozvoji súčasného vnímania IT v oboch krajinách. Patrí medzi lídrov slovenského IT priemyslu, čo dokazuje najmä platinové partnerstvo so softvérovým gigantom Atlassian.

„Slovensko.help je komunitná iniciatíva ľudí najmä z oblasti IT, ktorí sa snažia pomôcť Slovensku zvládnuť pandémiu koronavírusu. Spolupracujeme na projektoch, pre ktoré zbierame dátové zdroje a ktoré neustále vylepšujeme, ako chatbot covid.chat, ktorý umožňuje ľuďom získať informácie o prevencii, diagnostike a aj aktuálnej situácii. Ďalej dodávame vylepšenie pre call centrum, ktoré pomáha slovenskému krízovému štábu udržiavať oficiálnu infolinku dostupnejšiu a efektívnejšiu. Ďalší projekt, analyzovanie pohybu ľudí v spolupráci so slovenskou vládou, už robíme v úzkej spolupráci s tímom BOOTIQ a Keboola,” hovorí Gabriel Lachmann, CEO BOOTIQ EEA.

„Naše tímy začali spolupracovať ešte pred oficiálnym dokončením akvizície, a to na vytvorení systému, ktorý pomôže prostredníctvom technológií vyhľadávať ďalších potenciálne nakazených. V tomto oceňujeme predovšetkým obrovské know-how EEA v oblasti umelej inteligencie a dlhoročnú spoluprácu s operátormi. Vďaka rýchlej spolupráci sa nám podarilo zariadiť a implementovať riešenie, ktoré sa už osvedčilo v Českej republike aj na Slovensku. Riešenie sme prezentovali aj rakúskemu krízovému štábu,” hovorí Marcel Červený, CEO BOOTIQ.

BOOTIQ a trasovanie

Trasovanie, teda analyzovanie pohybu, si kladie za cieľ odhaliť ľudí, ktorí sú potenciálne nakazení chorobou covid-19. Umožňuje pracovníkom hygienických staníc aktívne kontaktovať pozitívne testovaných. Pokiaľ pacient udelí súhlas, zaznačí BOOTIQ do spomienkovej mapy anonymizované dáta o jeho pohybe získané od mobilných operátorov. Nakazený si tak počas hovoru môže prejsť svoju históriu a spomenúť si, s kým prišiel do kontaktu. Pracovníkovi call centra tak pomôže identifikovať a následne aj kontaktovať ľudí, ktorých stretol a ktorí môžu byť tiež nakazení. Výhodou systému, ktorý využíva iba slovenský štát a zdravotníci, je možnosť rýchlejšieho uvoľnenia plošných zákazov. Pilotná prevádzka systému na Slovensku odštartuje tento týždeň. V Českej republike podobný systém spustila už 20. marca iniciatíva COVID19CZ, ktorej súčasťou je aj BOOTIQ. Koordinátorom projektu za BOOTIQ je prevádzkový riaditeľ Boris Zovčák.

O firmách a akvizícii

BOOTIQ EEA sa venuje najmä systémovej integrácii, využívaniu business intelligence, konsolidácii dát a tiež umelej inteligencii. Akvizícia, ktorú financuje InTeFi Lukáša Nováka, je pre vedenie BOOTIQ cestou, ako realizovať svoju víziu – budovať komplexnú IT skupinu ponúkajúcu čo najširšie portfólio služieb s cieľom stať sa kľúčovým dodávateľom IT služieb na českom a slovenskom trhu. Súčasným klientom BOOTIQ a EEA, medzi ktorými sú aj tie najväčšie a najvýznamnejšie firmy, ponúkne skupina ešte širšiu ponuku služieb.

EEA je partnerom pre veľkých integrátorov a na slovenskom a českom trhu pôsobí takmer 30 rokov. Medzi jej dlhoročných zákazníkov patrí napríklad O2 Telefónica, CGI či T-Mobile alebo Raiffeisenbank. EEA je platinovým partnerom Atlassianu, pre ktorý vyvíja aj vlastné nadstavbové produkty. Jadro tímu tvorí viac ako 50 senior expertov s dlhoročnými skúsenosťami s najväčšími projektmi, a to aj v oblasti výskumu pre Európsku úniu. BOOTIQ tak vďaka akvizícii získava vysokokvalitný tím a rozširuje vlastný tím manažérov, ktorí sa radia medzi špičkových odborníkov na nastavenie a automatizáciu procesov vo firmách.

„Akvizíciou EEA sme prekonali hranicu 300 vývojárov a ročné tržby skupiny tak presiahli 16 miliónov eur (400 miliónov českých korún). Skupina tak narástla do veľkosti, pri ktorej môže realizovať rozsiahle IT projekty pre klientov nielen v Českej a Slovenskej republike, ale aj v celej strednej Európe. Pokrývame všetko od odborného consultingu, vlastného vývoja až po špičkový design,“ hovorí CEO spoločnosti BOOTIQ Marcel Červený.

„Akvizíciou so spoločnosťou BOOTIQ získame silné personálne a finančné zázemie. Naopak, svoju dlhoročnú skúsenosť v oblasti integrácií, telekomunikačných systémov, strojového učenia, veľkých dát a implementácie produktov Atlassianu vidíme ako zásadný prínos pre celú skupinu. Ďalším dôvodom je vstup na nové trhy, na ktorých sú aktívni členovia formujúcej sa skupiny,” uvádza Gabriel Lachmann, riaditeľ a spolumajiteľ EEA. Ten je zároveň zakladateľom občianskeho združenia Slovensko.digital, ktoré bojuje za zlepšenie digitálnych služieb štátu, ďalej je spoluzakladateľom neziskovej organizácie Utopia a členom Spoločnosti pre otvorené informačné technológie. Predstavuje tak obrovskú manažérsku posilu pre celý tím BOOTIQ.

„Verím, že vďaka akvizícii spoločnosti EEA zásadne posilníme pozíciu BOOTIQ nielen na slovenskom trhu. Ako skupina chceme aj naďalej rásť medziročne minimálne o 50 %. Práve z tohto dôvodu sa už teraz pozeráme na ďalšie príležitosti na rakúskom trhu, kde vidíme veľký potenciál,“ konštatuje Lukáš Novák, predseda predstavenstva skupiny InTeFi.

História BOOTIQ

BOOTIQ sa rozhodli vybudovať Lukáš Novák s Marcelom Červeným na základe dvadsaťročných podnikateľských skúseností v oblasti IT ako silnú technologickú firmu s koreňmi na českom a slovenskom trhu. Tá vznikla v roku 2017 a odvtedy sa dynamicky rozrastá – v minulom roku sa rozšírila o pražskú digitálnu agentúru Blueberry a spoločnosť Novasoft, ktorá v Česku patrí k lídrom v dodávke SAP riešení. Zároveň zrealizovala akvizície niekoľkých menších tímov.

Značky: