Telefón Motorola Edge 40 Neo sme už v krátkosti popísali, teraz prinášame jeho recenziu. Tento kúsok vás ohromí odolnosťou voči vode, kompaktnými rozmermi, 5000 mAh batériou, pekný fotografiami s hlavným objektívom, kvalitným displejom a Pantone farbami.

Poďme ale pekne po poriadku.

Pantone farby sa na Slovensku nosia

Pred rokom Motorola začala s Pantone farbami a to s modelom Edge 30 Neo. Na jeho predstavení sme boli v Miláne a vtedy to bola farba Very Peri. Na Slovensku sa Pantone farby celkom ujali, naozaj telefón v týcjto netradičných farbách vyzerá veľmi dobre.

moto edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Farba Pantone na Motorola Edge 40 Neo

Motorola Motorola Edge 40 Neo je vynovený model populárneho telefónu Motorola Edge 40. Jeho hlavnou výhodou je už spomenutá úplná odolnosť voči vode s certifikáciou IP68. To sme si detailne otestovali pri našom teste, s týmto telefónom sme sa naozaj aj kúpali v bazéne. Funguje stále, radi ho používame.

moto edge 40 Neo Zdroj: TOUCHIT.sk
Takto sme Motorola Edge 40 Neo potápali v bazéne

Nové farby

Telefón prichádza v troch farbách, my sme si na recenziu vybrali farbu modrú – originálne označenie je Caneel Bay. Telo telefónu je plastové, zadná časť telefónu je ale v ekologickej vegánskej koži. Rád sa tohto chrbta telefónu dotýkam, pôsobí to príjemne. Navyše sa tu nechytá špina, preto zostáva tento telefón čistý. V balení telefónu je aj ochranný kryt, ten je rastlinného pôvodu a to opäť pôsobí veľmi príjemne pri dotyku. Navyše farba krytu je prispôsobená farbe telefónu, takže o tento efekt nasadením ochranného krytu neprídete. Farbe telefónu je potom prispôsobená aj vopred nastavená tapeta. Moto Edge 40 Neo má kompaktné rozmery, hmotnosť je len 170 gramov a hrúbka len 7,79 mm. Naozaj ho necítite ako obmedzujúci prvok, ak ho máte vo vrecku.

Celkovo sú na výber tri farby – čierna, modrá a zelená.

Farebné verzie moto Edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Farebné verzie Motorola Edge 40 Neo

Kvalitný displej a procesor

Základom telefónu je 6,5-palcový pOLED displej s podporou HDR10+, rozlíšením FHD+. Jeho maximálne obnovovacia frekvencia je 144 Hz a svietivosť je 1300 nitov. Na 144 Hz bežia napr. hry alebo testovacie programy, inde postačí 120 Hz frekvencia, čo šetrí batériu.

moto edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Displej na Motorola Edge 40 Neo

Druhým stavebným kameňom je procesor MediaTek Density 7030 a k tomu až 12 GB RAN a 256 GB priestoru pre používateľa. Tento procesor potom zabezpečí, že ide o 5G telefón a podporuje najnovšiu špecifikáciu Wi-Fi 6E.

Fotografovanie

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 Mpx, veľkosť snímacieho prvku je 2 µm. Nielen pre fotografovia ale aj pre tvrbu videa je podstatná optická stabilizácia. K tomu je 13 Mpx ultraširokouhlá kamera a 32 Mpx selfie kamera. Širokouhlou kamerou je možné realizovať aj makro zábery. Okrem toho je tu tlačidlo pre 2-násobný zoom, ktorý sa vytvorí výrezom z hlavného fotoaparátu.

moto edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Objektívy na Motorola Edge 40 Neo

Pri teste sme zvolili skoré ráno, tesne po úsvite a boli sme v Prahe na Karlovom moste.

Moto edge 40 Neo - hlavná fotoaparátZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo – hlavná fotoaparát
Moto edge 40 Neo - širokouhlý fotoaparátZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo – širokouhlý fotoaparát
Moto edge 40 Neo - 2× zoomZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo – 2× zoom

Neskôr sme telefón zobrali aj na foto test hodinu po východe slnka.

Moto edge 40 Neo: Širokouhlý objektívZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo: Hlavný objektív
Moto edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo: Širokouhlý objektív
Moto edge 40 Neo: 2× ZoomZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo: 2× Zoom

A pridávame aj fotky, ktoré sme realizovali celkom v noci

Moto edge 40 Neo: Fotené v noci hlavným objektívomZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo: Fotené v noci hlavným objektívom
Moto edge 40 Neo: Fotené v noci hlavným objektívomZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo: Fotené v noci hlavným objektívom

Ako vidíte, telefón si veľmi dobre poradil s náročnými svetelnými podmienkami.

Pridávame aj selfie fotografiu

Moto edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo: Selfie fotografia

A tiež macro fotografiu

Moto edge 40 Neo: Macro fotografiaZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola edge 40 Neo: Macro fotografia

Zvuk

Zvuk je vytváraný s dvojicou reproduktorov a je s podporou Dolby Atmos. Konštatujeme, že má veľmi dobrý zvuk. Telefón podporuje aj systém Ready For na spojenie s Windows notebookom, k dispozícii sú rozšírené bezpečnostné funkcie na ochranu osobných informácií.

moto edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Podpora Dolby Atmos na Motorola Edge 40 Neo

Softvér a podpora

Telefón prichádza s operačným systémom Android 13 a dostane 2 veľké aktualizácie OS. k tomu aj 3 roky bezpečnostných aktualizácií. Výhodou je pre Motorolu typicky minimálna nadstavba nad operačný systém nespomaľuje. Typické moto gestá tu stále môžete použiť. Priestor je tu na dve SIM karty, je to kombinácia fyzickej nano SIM eSIM.

moto edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na Motorola Edge 40 Neo

V dodávke je úplne všetko

Súčasťou dodávky je samotný telefón, 68 W napájací adaptér a kryt vytvorený z ekologických materiálov. Kapacita batérie je 5000 mAh a telefón sa nabije na 50 % za 15 minút. Pri plnom nabití nám telefón vydržal na 2 dní náročnej práce. V bežnom používaní vydrží ešte dlhšie.

moto edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40 Neo sa veľmi dobre drží v ruke

Voči modelu Edge 40 však pri tenšom Neo chýba 5 W bezdrôtové nabíjanie. Prepojovací adaptér pre prenos dát a nabíjanie má tvar USB-C, ale pre prenos dát je to len USB 2.1. Krabička od telefónu je z recyklovaného papiera bez použitia plastov a telefón po vybalení z nej vonia.

Cena: 449 eur

Zapožičal: Motorola

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.