O tomto telefóne sme už informovali a ide o skutočné prepojenie medzi spoločnosťami Lenovo a Motorola.

Oficiálne označenie tohto telefónu je Lenovo ThinkPhone od spoločnosti Motorola. Je to telefón, ktorý sa oplatí používateľa notebookov ThinkPad.

Hardvérová a softvérová výbava

V DNA tohto telefónu je dôveryhodnosť, spoľahlivosť a vysoká kvalita spracovania, podobne ako to platí pre notebooky ThinkPad. Hardvérovým základom telefónu je Snapdragon 8+ Gen 1, k tomu je pre nás trh kombinácia 8 GB RAM a 256 GB priestoru pre používateľa. Ide o 5G telefón a podporuje Wi-Fi 6E.

Displej má uhlopriečku 6,6 palcov, ide o pOLED so 120 Hz a rozlíšením FullHD+. Výrobca udáva výdrž až 36 hodín na batériu s kapacitou 5000 mAh. ThinkPhone prichádza v balení so 68 W USB-C nabíjačkou TurboPower, ktorou sa dá nabíjať aj notebook ThinkPad. Telefón s touto nabíjačkou nabijete na celý deň už za 15 minút. ThinkPhone podporuje aj bezdrôtové nabíjanie s výkonom 15 W. K dispozícii budú aj špecializované držiaky pre tento telefón aj s bezdrôtovým nabíjaním. Snímač odtlačku prsta je pod displejom.

68 W univerzálna nabíjačka k ThinkPhoneZdroj: Lenovo
68 W univerzálna nabíjačka k ThinkPhone priamo v balení

Fotografovanie a video

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 Mpx s optickou stabilizáciou a plochou snímacích prvkov 2,0 mikrometra. Snímač je vybavený technológiou Ultra Pixel na združovanie pixelov pri nízkej úrovni svetla. K tomu je ešte ultraširokouhlý telefón s rozlíšením 13 MPx. Tiež je tu kamera na meranie hĺbky a selfie kamera s vysokým rozlíšením 32 Mpx.

Telefón má len USB-C port, nie však 3,5 mm jack port. Tiež tu nie je rozšírenie pamäte pomocou MicroSD karty. Ide však o dualSIm telefón s podporou eSIM.

Udržateľnosť

Telefón prichádza s operačným systémom Android 13 a Motorola sľubuje 4 roky softvérových aktualizácií operačného systému s mesačnou periódou. Vyhotovenie telefónu je ekologické aby vám vydržal dlho. Napájací zdroj napr. vydrží na 1200 cyklov nabíjania, doba životnosti prepojovacieho USB-C konektoru bola zvýšená na 20 000 cyklov (bežne vydrží polovicu). V balení telefónu sa nepoužívajú žiadne plastové fólie, ide prevažne o recyklovaný plast. Navyše ide o CO2 neutrálnu výrobu. Hmotnosť telefónu je 188,5 gramu a na trh príde v karbónovej čiernej farbe.

Zdroj: Lenovo
Prepojenie medzi svetom smartfónu a notebooku s využitím web kamery

ThinkPhone je prešpikovaný modernými technológiami. Podstatné na tomto telefóne je integrácia s akýmkoľvek zariadením ThinkPad. Práve tu sa totiž naplno prejaví potenciál tohto telefónu. Nie, že by ste ho nemohli využívať s iným notebookom s operačným systémom Windows, ale prepojenie nebude až tak tesné, ako v prípade ThinkPadu. Toto prepojenie sa netýka prepojenia s operačným systémom MacOS ale Lenovo zvažuje aj toto prepojenie, konkrétny časový plán na to zatiaľ neexistuje.

Podnikový telefón s vysokou bezpečnosťou

Vo výbave je kompletný balík bezpečnostných a podporných funkcií zameraných na platformou ThinkShield. Tá spája softvér a hardvér a vo výsledku to má byť extrémne bezpečné zariadenie.

ThinkPhone je myslený ako firemný nástroj pre zamestnancov veľkých firiem. Softvér vo vnútri telefónu sa dá nastaviť pomocou funkcie Zero Touch a takto sa dá spravovať celá flotila telefónov. Bezpečnostné riešenie tiež využíva umelú inteligenciu.

Aplikácia Moto Secure slúži ako centrum pre bezpečnosť. Moto KeySafe pridáva ďalšiu vrstvu zabezpečenia na vyššiu ochranu údajov v smartfóne. Izoluje napr. PIN kódy, heslá a kryptografické kľúče a ukladá ich v izolovanom prostredí.

Dôležitá časť ThinkPhone je odolnosť údajovZdroj: Lenovo
Dôležitá časť ThinkPhone je odolnosť údajov

Skutočne odolný telefón

ThinkPhone prichádza s vojenskou certifikáciou odolnosti (MIL-STD-810H). Na jeho výrobu sa použil ľahký ale odolný materiál aký sa používa v leteckom priemysle a telefón je chránený sklom Gorilla Glass Victus. Samozrejmosťou je tu certifikácia IP68 alebo odolnosť pri páde z výšky do 1,25 metra. Na telese telefónu nájdete na bočnej strane ikonické červené tlačidlo, ktoré slúži na prístup k vybraným aplikáciám. Jedno jeho potlačenie realizuje spustenie vybranej aplikácie, dvojité potlačenie otvára menu na spojenie s počítačom ThinkPad.

Prepojenie so svetom počítačov cez Ready for

Na pripojenie k počítaču je tu konektivita Think 2 Think s využitím technológie Ready For. Takto dosiahnete rýchle prepojenie telefónu a počítača, ak sú pripojené cez rovnakú Wi-Fi sieť.

Po novom tak môžete cez schránku prenášať údaje medzi telefónom a počítačom a obsahom schránky môžu byť fotografie, texty, videá a pod. Vlastne akékoľvek súbory sa dajú bezproblémovo prenášať medzi smartfónom a počítačom.

Rovnako tak na počítači vidíte v Centre akcií upozornenia z telefónu, na počítači môžete spúšťať akúkoľvek Android aplikáciu z telefónu. Zdieľať sa dá aj kamera z ThinkPhone v podobe webkamery na počítači a počítač môže využívať ThinkPhone ako 5G hotspot na rýchle pripojenie k internetu.

Popisované prepojenie medzi Motorola telefónom a operačným systémom Windows sa prejaví aj pri iných telefónoch od firmy Motorola s technológiou Ready for.

Prepojenie medzi smartfónom ThinkPhone a notebookomZdroj: Lenovo
Prepojenie medzi smartfónom ThinkPhone a notebookom

Cenu zatiaľ Lenovo na CESe nezverejnilo, telefón bude ale dostupný aj na Slovensku. Stane sa tak v prvom štvrťroku tohto roka. Jeho test priprodzne pripravíme.

Zdroje: vlastné, Motorola, CES

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.