Letný test telefónov sme vyšperkovali do dokonalosti. Nielen tým, že máme v teste pokročilé zariadenia s maximálnou technologickou výbavou. Je to aj tým, že sme testovali vodeodolné smartfóny a modely, ktoré vás nezruinujú. Začíname už na hranici 109 eur, modelom vhodným pre školákov a uzatvárame cenovkou 657 eur za najlepší fotomobil na našom trhu. Do pozornosti dávame aj mobil od Samsungu, ktorý prichádza s treťou generáciou odolného telefónu. Ako vidno, odolný smartfón nemusí nutne znamenať „tučnú tehlu“.

Acer Liquid Z520

Acer-Liquid_Z220_nowat

Acer sa rozhodol, po vzore iných hráčov, na zmenu šasi. Najvýraznejším prvkom je vlastne zadný kryt. Ten je teraz v „látkovom“ textúrovanom vzore. Je to trend, ktorý nasledujú ostatní výrobcovia a tak sa niektorí pomaly zbavujú lesklých krytov. Nič to však nemení na tom, že aj tento kryt sa na stole kĺže. Zdrsnenie teda viac pocítite na dotyk v dlani. Páčil sa nám aj ďalší netradičný krok a to ihličkové šrafovanie bočného lemu telefónu. Telefón pôsobí originálne na dotyk aj vizuálne a dobre sa drží v ruke. Tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené a nie sú ani príliš dobre vidieť. Na ich umiestnenie si budete musieť zvyknúť a naučiť sa ho.

Konektor na nabíjanie je umiestnený na hornej hrane vedľa audiokonektora. Zadný kryt je odoberateľný a drží skutočne pevne. Pod ním je vymeniteľný akumulátor a priestor na dve microSIM karty. Nie sú typu hot-swap a telefón teda vždy budete musieť pred ich výmenou vypnúť. Bez odobratia akumulátora sa k nim nedostanete. Pamäťová karta sa dá vybrať kedykoľvek.

Technológie a používanie

Acer_texture_nowatV telefóne je 1,3 GHz 4-jadrový procesor MediaTek, ktorý je o niečo pomalší. Je to vidno jednak na praktických testoch, ale tiež na výsledkoch benchmarkov. Kapacita RAM má 1 GB, a tak patrí medzi dnes už základné kapacity. Je to však istý kompromis a keď zoberieme do úvahy cenu zariadenia, bez výhrad akceptujeme aj takúto výbavu.

Displej nie je typu IPS, čo je vidno na pozorovacích uhloch. Pri pohľade zboku sa stráca kontrast a zvyšuje jas. Najlepšie tak na displej uvidíte pri držaní v ruke. Potešilo nás, že aj v oblasti cenovo orientovaných modelov výrobca ponechal DTS Studio Sound. Tu si môžete nastaviť vlastný ekvalizér, basy a výšky. Na počúvanie hudby je to dosť podstatná záležitosť a cieľová skupina tohto modelu to určite využije.

Z520 síce nie je high-end mobil, no vzhľadom na to, že výrobca si dal záležať na jeho tvare a tenkom profile, dá sa použiť aj ako čítačka kníh. Tomu odpovedá aj špeciálna voľba režimu na čítanie s ochranným filtrom modrého svetla. Aj v noci potme ide o dobrý režim, ktorý vo výsledku ešte viac zníži jas. Nebudete mať tak veľmi unavené oči a na čítanie cez Instapaper, Pocket alebo cez čítačku elektronických kníh si, aj vďaka tomu, rýchlo zvyknete.

Fotoaparát je základný, v našom prípade boli fotografie preexponované alebo zašumené. Najmä posledná vlastnosť sa dá odstrániť opätovným zaostrením na objekt. Video sa dá nakrúcať v rozlíšení HD a tu sme boli príjemne prekvapení ostrosťou obrazu.

Hodnotenie
+ dizajn tela a rámu, DTS vylepšenie zvuku, režim na čítanie, výhodná cena
– pomalý CPU, displej nie je typu IPS

Cena: 109 EUR
Zapožičal: Acer

ASUS Zenfone 2

ZE551_red_nowat

V štýle zenovej tradície a jednoduchosti a priamočiarosti je tu nový Dual SIM telefón ASUS Zenfone 2. Je to priamy pokračovateľ rodiny Zenfone a prináša mnohé vylepšenia. Hneď úvodom konštatujeme, že si dal výrobca poriadne záležať na celkovom dojme a vnútornej výbave. Telefón je dostupný v piatich farebných variantoch. Zadný kryt má jemný priečny výbrus, vďaka čomu ho budete cítiť v ruke. Je veľmi jemný, takže miestami budete mať pocit, že ide o hladké telo. Aj tu sa rozhodol výrobca použiť zaoblenie. Ovládanie na pracovnom stole je tak menej pohodlné. To je však len detail, keďže telefón budete primárne držať v ruke.

Využijete aj dve tlačidlá na zadnej strane, ktorými môžete nielen upravovať hlasitosť ale aj fotografovať. Tlačidlo na vypnutie displeja je na hornej hrane. Je to trochu netradičné umiestnenie vzhľadom na veľkosť telefónu. Zadná strana má uprostred 13 MPix fotoaparát so zvýšenou svetelnosťou a duálny blesk.

Technológie a používanie

Nie je prekvapením, že Zenfone 2 je postavený na platforme Intel. Teda je tu Intel Atom Z3580. Toto je 4-jadrový a 64-bitový procesor. Frekvencia 2,3 GHz na jadro je dobrým znamením. Rovnako tak aj grafický čip PowerVR G6430. Zvládne super náročné hry, ktoré bežia na plnom rozlíšení a to ešte aj so 4× antialiasingom. Kapacita RAM sú 4 GB, to už je poriadna kapacita. Naša prvotná reakcia bola spočiatku úsmevná, no keď zoberiete, že aj 3 GB RAM vie „spapať“ nadstavba systému a niekoľko aplikácií, zase tak moc to nebude. Je to výborná rezerva pre používateľov, ktorí chcú mať skutočný multitasking a chcú, aby ich aplikácie pokiaľ možno čo najdlhšie bežali na pozadí. V porovnaní s minuloročným telefónom Zenfone 5 je 3× výkonnejší pri hraní hier. Z výkonných parametrov uvádzame aj podporu Wi-Fi 802.11ac. Telefón podporuje aj päť globálnych pozičných systémov – GPS, GLONASS, BDS, QZSS, a SBAS.

test_telefonov_dvojstrana_nowat

Veľmi dobrou súčasťou je fotoaparát so svetelnosťou f/2.0. Vyskúšali sme fotiť aj v tmavších svetlených podmienkach. V takom prípade môžete využiť režim slabého osvetlenia. Ten sa aktivuje dotykom na ovládací prvok na displeji a rozdiel uvidíte na prvý pohľad. Dodávame, že bez viditeľného šumu. Výrobca hovorí aj o rýchlom nabíjaní technológiou BoostMaster vďaka ktorej nabijete telefón dvakrát rýchlejšie. Spočiatku sme tomu neverili, keďže je v balení výkonná 2A nabíjačka. Ale telefón je naozaj nabitý podstatne rýchlejšie. V praxi to znamená, že do 1:15 hod. ste schopní telefón nabiť na plnú kapacitu.

Telefón prebudíte dvojitým ťuknutím na displej a hlavné menu na celkové prispôsobenie všetkých súčastí „vytiahnete“ pohybom prsta zdola nahor. Takmer ako pri zapínaní Google Now. Meniť môžete rozloženie stránok, tapety, celé témy ikon, efekt posúvania hlavnej obrazovky a ďalšie nastavenia. Páčilo sa nám najmä to, že je všetko na jednom mieste a nepotrebujete tak neustále vstupovať do nastavení.

Špecialitou je aplikácia What’s next, ktorá zobrazuje celkový harmonogram dňa vrátane počasia, stretnutí, udalostí správ od kontaktov, zmeškané volania a ďalšie informácie. Všetko je teda v jednom sumárnom zobrazení na časovej osi. Samozrejme, je na vás, aké „karty“ si chcete v tomto prehľade nechať zobraziť. V každom prípade je to špičková záležitosť. Presne v štýle „zen“.

Hodnotenie
+ Dual Micro SIM, displej čitateľný aj na priamom slnku, rozhranie ZenUI, výkonný CPU a 4 GB RAM
– pre niekoho väčšie zaoblenie zadného krytu

Cena: 379 EUR
Zapožičal: ASUS

V letnom dvojčísle touchIT sme otestovali aj telefóny: Honor 4C, Huawei P8lite, LGG4, Lenovo A7000, Samsung Galaxy Xcover3, Sony Xperia M4 Aqua

 

obalka_2015_3_nowatDokončenie tohto článku nájdete v letnom dvojčísle touchIT. 
Časopis je dostupný v novinových stánkoch za 1,99 eura.
Najvhodnejšou cestou pre dotyk s technológiami je rovno si ho predplatiť.

Objednajte si ročné predplatné magazínu touchIT za 16,50 eura teraz.

Ďalšie zaujímavé články z letného dvojčísla sme vybrali nižšie v tomto článku.

Kompletný obsah letného dvojčísla touchIT:

obsah_nowat

Pozrite si výber ďalších zaujímavých článkov z letného dvojčísla touchIT:

Dovolenkové aplikácie

summer_holiday-wallpaper-1920x1440_nowatV pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali. V aktuálnom vydaní sme sa zamerali na aplikácie, ktoré by vám nemali na dovolenke chýbať.

Rastie skutočná konkurencia Google vyhľadávaču?

Titulka_nowatInternetový vyhľadávač spoločnosti Google má dnes vo svete takmer neotrasiteľnú pozíciu. Na jeho domácom trhu v USA však situácia vôbec nie je taká jednoznačná a jeho najväčšia konkurencia v posledných rokoch stále naberá na význame. Je možné, že ho v budúcnosti zosadí z trónu?

Mobilné bankové aplikácie

titulka_nowatO mobilné bankovníctvo priamo v mobile majú záujem hlavne mladí ľudia. Podľa prieskumu touchIT, patria k najčastejším operáciám kontrola zostatku na účte a realizácia platieb. U každej banky tak rastie požiadavka, aby pripravila veľmi dobrú mobilnú aplikáciu, a to minimálne pre platformu iOS a Android. Aplikácia má byť hlavne bezpečná, banke sa nemôže stať, aby niekto prišiel o peniaze.

Notebooky na prácu aj multimediálne zameranie
Veľký letný test notebookov sme pripravili v štýle univerzálnosti. Svoje si tu nájdu používatelia hľadajúci ultrabook, prenosný notebook, ale aj multimediálny notebook na prácu prevažne doma alebo v kancelárii.

Zachraňujeme zmazané fotky
Fotografie sú peknou spomienkou na rôzne životné udalosti. To je ich príjemná vlastnosť. Tá menej príjemná je, že sa rady strácajú. A to vonkoncom nie iba počas letného obdobia alebo v čase dovoleniek. Vymažete si ich náhodou alebo omylom. Ako teda obnoviť zmazané fotografie?

Computex 2015 – v znamení inovácie a mobility
Zúčastniť sa výstavy Computex na Taiwane je celkom poučné. Jednak sa stretnete s úplne inou kultúrou, celkom netradičným jedlom a IT produkty vidíte v inom svetle. Ázijský trh je totiž úplne iný ako ten európsky. Úspešné produkty musia byť farebné, výber musí byť dostatočne široký a výrobcovia musia prísť s vlastnosťami, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Toto je však iba malý výber z množstva obsahu magazínu touchIT, ktorý na vás čaká v stánkoch so 104 stranami za 1,99 eur. Nezabúdajte, že najlepšou cestou k vášmu magazínu je predplatné, ktoré si môžete objednať tu a zároveň nás tak podporíte. Ďakujeme 🙂

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.