To, čo sa cez túto platformu posiela, jej vydavateľ veľmi nemá ako ovplyvniť, iba ak by sledoval, čo sa v jeho sieti deje.

Najväčší ruský vydavateľ, Eksmo-AST, podal žalobu na Telegram za porušenie autorských práv za šírenie pirátskych kópií kníh Stephena Kinga a Dmitrija Gluchovského.

Cieľom je podľa webu TorrentFreak zablokovanie Telegramu v Rusku, ale podľa protipirátskej skupiny zapojenej do žaloby sa uprednostňuje zavedenie technológie snímania odtlačkov prstov, po anglicky akosi lepšie znejúcej „fingerprint“. Aplikácia nebude skenovať vaše odtlačky prstov, ale ide o technológiu, ktorá by mala jednoznačne identifikovať vás alebo prenášané dáta. Na to, by sa však dal použiť hash.

Telegram s viac ako 500 miliónmi používateľmi mesačne je v rámci pomerov aplikácií na chatovanie skutočným gigantom. Podľa spoluzakladateľa Pavla Durova bola v januári 2021 najsťahovanejšou aplikáciou na svete a podporuje ju používateľská základňa, ktorá od jej spustenia v roku 2013 každoročne narastá o 40 %.

Vydavateľské spoločnosti AST a Eksmo, obe patriace do skupiny Eksmo-AST, podali 20. júla dvojicu žalôb na Telegram. V nich tvrdia, že platforma neodstránila obsah porušujúci autorské práva. Podľa denníka Kommersant, ktorý nedávno objavil tieto žaloby, moskovský mestský súd s radosťou vydal predbežné opatrenie, čo znamená, že knihy vrátane 11/22/63 od Stephena Kinga a Metro 2033 od Dmitrija Gluchovského môžu byť na príkaz telekomunikačného dozorného orgánu Roscomnadzor blokované.

Maxim Ryabyko z AZAPI tvrdí, že Telegram od roku 2019 odstraňuje obsah v reakcii na sťažnosti vydavateľov vrátane 52 000 pirátskych kníh a 31 kanálov dostupných vo webovej verzii Telegramu. Spoločnosť podľa Kommersantu zablokovala aj 346 kanálov vo svojej aplikácii pre iOS a 69 kanálov vo verzii pre Google Play.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.